Foreign Policy: Η Τουρκία διψά για πόλεμο με την Κύπρο

20926539

Το περιοδικό χαρακτηρίζει επικίνδυνη την διαμορφούμενη κατάσταση και τον Ερντογάν αδύναμο στο εσωτερικό, επιθετικό με τους γείτονές του στη Ανατολική Μεσόγειο - Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αποκλιμάκωση της έντασης

Όταν ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε στις 12 Μαΐου ότι η χώρα του θα έστελνε σύντομα ένα πλωτό γεωτρύπανο σε περιοχή που ανήκει στην Κύπρο, θα ήταν εύκολο να θεωρηθεί η κίνηση αυτή ως ένα ακόμη ακίνδυνο ξέσπασμα των εδαφικών αμφισβητήσεων που μετρούν δεκαετίες στην Ανατολική Μεσόγειο -η κατά καιρούς τροφοδότηση των εντάσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο ήταν πάντα μέρος της στρατηγικής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, γράφει το περιοδικό Foreign Policy.

Σε άρθρο με τίτλο «Η Τουρκία διψάει για πόλεμο με την Κύπρο» σημειώνει ότι ο Ερντογάν δεν φαινόταν ποτέ τόσο αδύναμος στο εσωτερικό ούτε τόσο επιθετικός με τους γείτονές του στη Μεσόγειο.

Ωστόσο αυτή τη φορά η κατάσταση είναι πολύ πιο επικίνδυνη, επισημαίνει ο αρθρογράφος, επειδή υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία μπορεί να είναι έτοιμη να κλιμακώσει την αντιπαράθεση πέρα από την απλή ρητορική.

Η ανακοίνωση του Αλμπαϊράκ έγινε μία ημέρα πριν από την έναρξη των ετήσιων ναυτικών γυμνασίων «Θαλασσόλυκος» στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Στις 15 Μαΐου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε την πρόθεση της χώρας του να αγοράσει το αμυντικό σύστημα πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, ένα θέμα που είναι από μόνο του πηγή εντάσεων με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενώ καθ΄όλη αυτή την περίοδο, τουρκικά μαχητικά παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο σχεδόν καθημερινά.

Και πάλι, όλα αυτά θα μπορούσαν να ειδωθούν ως μέρος μιας γενικά προβληματικής σχέσης ανάμεσα στην Τουρκία και στη Δύση μετά τις διαδηλώσεις για το Πάρκο Γκεζί και την κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, όταν ο Ερντογάν άρχισε να παγιώνει την εξουσία του στο εσωτερικό σχεδόν πριν από έξι χρόνια. Ωστόσο οι πρόσφατες τοπικές εκλογές την Κωνσταντινούπολη -κατά τις οποίες ο Ερντογάν έχασε την πόλη που θεωρεί έδρα της εξουσίας του -έχουν σαφώς τρομάξει τον κάποτε ακλόνητο ισχυρό άνδρα κάνοντάς τον να υπερβάλει εαυτόν και να προκαλέσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μπούμερανγκ για τον Τούρκο ηγέτη καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέσυραν τους υποψηφίους τους και εξέφρασαν τη στήριξή τους στον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής στον πρώτο γύρο.

Χειροτερεύει η οικονομία, φαγωμάρα στο κόμμα Ερντογάν

Την ίδια στιγμή η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώνεται όπως δείχνει η πτώση της τουρκικής λίρας και η γκρίνια για τον Ερντογάν μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Η ψυχρή υποδοχή που έλαβε ο πρόεδρος κατά την επίσκεψή του πέρυσι στην "ΤΔΒΚ", την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, δεν βοήθησε τη θέση του στο εσωτερικό.

Σίγουρα ο Ερντογάν δεν περίμενε αυτές τις εξελίξεις, σημειώνει ο αρθρογράφος. Οι Τούρκοι μπορεί τελικά να βγουν κερδισμένοι από την αιφνίδια εξασθένιση του απολυταρχικού προέδρου τους. Όμως όσον αφορά τη διεθνή πολιτική, τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο αμφίσημα. Η Ιστορία δείχνει πως οι ηγέτες που φαίνεται ότι αρχίζουν να χάνουν τον έλεγχο της εξουσίας έχουν κίνητρο για να οργανώσουν μια επίδειξη δύναμης και να ενώσουν τη βάση τους μπροστά σε μια επικείμενη εξωτερική απειλή. Ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να προκαλέσει εχθροπραξίες με την Ελλάδα προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό.

Η Τουρκία δεν επέτρεψε ποτέ στην Κύπρο να επωφεληθεί από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ύδατά της χωρίς κάποιου είδους αντιπαράθεση. Η στρατηγική της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι συνεπής εδώ και πολλές δεκαετίες: ασκώ πίεση, αποτυπώνω απαιτήσεις, περιμένω μια κρίση και στη συνέχεια φέρνω την άλλη πλευρά στο τραπέζι με τους δικούς μου όρους. Αυτό είναι που ο Ερντογάν προσπαθεί να κάνει στην Κύπρο αυτή τη στιγμή, υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

Είναι δύσκολο να πούμε ποια μπορεί να είναι τα όρια της τρέχουσας αντιπαράθεσης. Οι συνθήκες τώρα δημιουργούν ένα επικίνδυνο μείγμα. Ο Ερντογάν έχει απομακρύνει σταθερά την Τουρκία από τους διεθνείς θεσμούς στους οποίους ανήκει (ΝΑΤΟ) και εκείνους στους οποίους κάποτε φιλοδοξούσε να ενταχθεί (Ευρωπαϊκή Ένωση) και την έχει φέρει πιο κοντά στη Ρωσία στην προσπάθειά του να αυτοαναγορευθεί περιφερειακός ηγέτης στη Μέση Ανατολή. Την ίδια ώρα, η Κύπρος και η Ελλάδα είναι και οι δύο μέλη με υπόληψη στην ΕΕ. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα έχει κινηθεί πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο ΝΑΤΟ από οποτεδήποτε άλλοτε τα τελευταία 40 χρόνια. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει προωθήσει στενότερες σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο που είναι εταίροι της Κύπρου στις προσπάθειες εκμετάλλευσης των πόρων της σε φυσικό αέριο.

Ειρηνοποιός η Ευρώπη

Η Ευρώπη έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην αποτροπή μιας σύγκρουσης, εκτιμά ο αρθρογράφος του Foreign Policy.

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για τα σχέδια της Τουρκίας. «Καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση στην οποία η ΕΕ θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», δήλωσε στις 4 Μαΐου, ενώ τον Ιανουάριο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει πως η Γαλλία υποστηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί τα αποθέματα φυσικού αερίου ανοικτά των ακτών της, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας. Η τρέχουσα προσέγγιση της ΕΕ να προστατεύει τα σύνορά της, ωστόσο, δεν είναι πιθανό να είναι αρκετή για να αποτρέψει τον Ερντογάν.

Υπάρχουν ευρύτερα γεωπολιτικά στοιχήματα για την Ευρώπη. Σε περίπτωση κλιμάκωσης, περιλαμβανομένης οποιασδήποτε μορφής στρατιωτικής σύγκρουσης, η αναποφασιστικότητα συμμάχων της Κύπρου και της Ελλάδας θα ακυρώσει τις επιλογές που έχουν κάνει τα δύο μέλη της ΕΕ να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τη Δύση και θα προκαλέσουν περαιτέρω αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας του ΝΑΤΟ.

Αυτό δεν σημαίνει πως οι χειρισμοί της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία και στον Ερντογάν ήταν τόσο καλοί όσο θα μπορούσε να ήταν ή ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ δεν έχουν λάβει από μόνες τους αποφάσεις που έχουν αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή, υποστηρίζει ο αρθρογράφος. Όμως αυτά τα επιχειρήματα δεν έχουν σχέση με την παρούσα κατάσταση. Ο οδικός χάρτης που ακολουθεί ο Ερντογάν είναι δικής του επινόησης, όπως και οι αιτίες των προβλημάτων του. Απαντώντας στις προκλήσεις του, η Ευρώπη πρέπει τώρα να ακολουθήσει μια προσγειωμένη, αλλά σταθερή προσέγγιση, που δεν θα αφήνει περιθώριο για αμφιβολίες ότι η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν συμμάχους στο πλευρό τους. Αυτό θα βοηθήσει περισσότερο να αποτραπεί μια κλιμάκωση από μια οποιαδήποτε προσπάθεια να κατευναστεί με παραχωρήσεις ένας Ερντογάν που αντιμετωπίζει προβλήματα, καταλήγει το άρθρο του Foreign Policy.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (26)

Λευθέρης

Ο Σουλτάνος μπορεί να κάνει παιχνίδι μέχρι τις Ευρωεκλογές. Μέχρι τότε οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις δεν έχουν καμία πρόθεση να εμπλακούν σε στρατιωτικές αντιπαραθέσεις. Οικονομικό πόλεμο θα του κανουν και μπορύν να τον γονατίσουν σε δύο μέρες.. Εχει βέβαια το χαρτί των 3,5 εκ. προσφύγων στα χέρια του. Οι Κύπριοι εξασφαλίζοντας την παρουσία των Γαλλικών πολεμικών σκαφών στο Νησί, ενισχύουν αποτελεσματικά την Αμυνά τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή είναι η άνοδος των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στο εκλογικό σώμα της Ευρώπης....

...

Αυτοι οι ανθρωποι αντι να κοιταξουν να προοδευσουν πανε προς τα πισω. Ο ερντο πολεμο δεν μπορει να κανει με τη Δυση ουτε στα πιο τρελα του ονειρα, μονο να προκαλει ωστε να κανουμε εμεις το λαθος και να πει '' να οι γκιαουρηδες μας την πεσαν πρωτοι'', γι αυτο θελει προσοχη απο μας και εξυπναδα. Τον εχουν παρει πρεφα ολοι αλλα δεν του τραβανε το αφτι γιατι την τουρκια την θελουν. Υπομονη κανουν μεχρι να φυγει.

Με όποιον δάσκαλο καθίσεις...

Τι έκανε η Ουκρανία ότι μπήκε η Ρωσία σε μια νύχτα και τους πήρε την Κριμαία; Ο Πούτιν δασκαλεύει τον κολλητό του στα τσαλίμια και η Ελλάς με την Κύπρο θα πληρώσουν την ανυπαρξία της στρατηγικής τους άμυνας. Υγ. Περιμένετε τα S300 να μας σώσουν από την Κρήτη;

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

Το ξανθό γένος εξοπλίζει την Τουρκία.

5Zalis

αν ειναι να μαθουμε κατι απο την πρόσφατη ιστορία, ας κοιτάξουμε στην πορεια που ειχε το Ιράκ με τον σανταμ. το 1990, το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ, που οδήγησε στη στρατιωτική παρέμβαση δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. η “εισβολη” στο κουβειτ ηταν ο προδρομος των οσων ακολουθησαν.... η πορεία της τουρκίας με τον ερντογάν δεν ειναι και τοσο διαφορετικη. οπως και ο σανταμ, κολλητος με τη δυση για χρονια, άρχισε να κάνει νερά, τα νερα αρχισαν να ενοχλούν... ισως μια νεα εισβολη στη Κυπρο, να γίνει ο προδρομος παρομοιων εξελίξεων.

Αγανακτισμένος φοιτητης

Λετε να ηρθε η ωρα να γλιτώσουμε απ τους κύπριους ;

Wisdom

Προφανώς και το άρθρο είναι θετικό για τα ελληνοκυπριακά συμφέροντα, αλλά επίσης προφανώς δεν διεκδικεί δάφνες απόλυτης αντικειμενικότητας, καθώς ο συντάκτης του είναι Έλληνας (Γιάννης Μπαμπούλιας) και το συγκεκριμένο περιοδικό είναι γνωστό ότι παραδοσιακά διάκειται φιλικά προς το Ισραήλ. Καλοδεχούμενο πάντως.

Κώστας

Το τραγικό είναι ότι αυτός απειλεί κι εμείς έχουμε στρατό διαλυμενο.Πεντε γείτονες στρατιωτικούς έχω και βαρέθηκα να τους βλέπω σε άδεια.....Βασικά ακόμα και οι γυναίκες τους βαρέθηκαν να κάθονται συνεχώς

Μπεεεεεε

Είναι αργά για δάκρυα. Μην περιμένετε κανένα για βοήθεια. Πάλι καλά που έχουμε συμμάχους την Βόρεια Μακεδονια. Υπερδύναμη.Μονο σε αυτή βασιζομαι .Όλοι οι άλλοι γατάκια. Είχα και μια πίστη στα ΜΟΕ αλλά οι ζεμπεκιες δεν πιάσανε. Μπεεεεεεε. Φίλοι μας οι Τούρκοι.Διεθνισμος. Τι φταίει ο απλός λαός! Οι κυβερνήσεις φταίνε.Αλλα κάτσε τις κυβερνήσεις ποιοι τις βγάζουν?Δεν τις ψηφίζει ο απλός λαός?Μπεεεε. Μην είμαστε μοναχοφαηδες.Ας δώσουμε και κανένα νησάκι. Μην τα θέλουμε όλα δικά μας. Μπεεεεε. Παω να πάρω τα χάπια μου. Μαλλον εγώ τα βλέπω λαθος.Πρεπει να έχω προβλημα

Αγύριγο κεφάλι

(Φωτογραφία):__Λες και βγαίνει από το δωμάτιο που τον είχανε τιμωρημένο με αποκλεισμό από το φαϊ, τον έχετε στην φωτογραφία τον Ερντογάν!..

Pikus

Αγύριγε, δεν κοιτάς καλύτερα τις παραβάσεις εναέριου χώρου της Ελλάδας που κάνεις εσύ με τις μπούρδες που πετάς καθημερινά; Θα μας διδάξεις και διπλωματία αλα ΣΥΡΙΖΑ κιόλας. Μολυνείς το περιβάλλον...ήμαρτον!

Αγύριγο κεφάλι

Η Τουρκία δήθεν τσακώνεται με τις ΗΠΑ γιά τα F-35, και έτσι ΜΑΘΑΙΝΕΙ τα μυστικά των S-400 από τους Ρώσους και μετά τα λέει στους Αμερικάνους!__________Έλα μωρέ, παλιό το κόλπο στην διεθνή σκακιέρα των οπλικών ανταγωνισμών!

Ασε μας ρε στουρναρι

Σε ολα εχεις αποψη. Ξερεις τι λενε για την αποψη βεβαια. Ε! απ' αυτο!r

Βλαδίμηρος

Εσύ ασχολήσου με το ποδόσφαιρο και άσε τα άλλα.

Την πεταξες πάλι

Σκεψου ποσα μαθαίνουν οι Ρωσοι διδασκοντας στους τουρκους πως να χρησιμοποιούν τους S400 . Τι αεροπλανάκια έχει η Τουρκία είπαμε;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Victor_Orban

Η κατάκτηση της Βουδαπέστης ήταν ο πλέον φιλόδοξος στόχος των πολιτικών του αντιπάλων του Βίκτορ Ορμπάν, του εθνικιστή πρωθυπουργού που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Ουγγαρίας τα τελευταία δέκα χρόνια

21752188

«Δημιουργεί κινδύνους για μια μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος στις δηλώσεις που έκανε με την Γερμανίδα Καγκελάριο

1
kobani-0

Θα αναπτυχθούν τις επόμενες 48 ώρες στις βορειοανατολικές συριακές πόλεις Kομπάνι και Mανμπίτζ σύμφωνα με δηλώσεις Κούρδων αξιωματούχων και πληροφοριών που μεταδίδουν Μέσα Ενημέρωσης στον Λίβανο - Στόχος τους να αποκρούσουν τις επιθέσεις των ανταρτών που μάχονται στο πλευρό της Τουρκίας

79