Πέθανε η ηθοποιός Ντόρις Ντέι

Πέθανε η ηθοποιός Ντόρις Ντέι

Η ηθοποιός «έφυγε» σε ηλικία 97 ετών - Tην είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε το ίδρυμα που είχε δημιουργήσει - Μεσουράνησε τις δεκαετίες του '50 και του '60

doris_day_main
Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 97 ετών η διάσημη ηθοποιός και τραγουδίστρια Ντόρις Ντέι. Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή το ίδρυμα που είχε συστήσει ( Doris Day Animal Foundation). Η Ντόρις Ντέι μεσουράνησε τις δεκαετίες του ΄50 και του '60, ενώ μεταξύ των ταινιών που την έκαναν διάσημη ήταν το Pillow Talk, το Calamity Jane, το Love Me or Leave Me και το  The Man Who Knew Too Much

Η Ντόρις Ντέι είχε κάνει τέσσερις γάμους, αλλά είχε αποκτήσει μόνο έναν γιο, τον Terry Mulcher, που  πέθανε το 2004, έχοντας αποκτήσει έναν γιο. 


Doris Day - Que Sera Sera



Η Ντέι γεννήθηκε στο Σινσινάτι του Οχάιο στις 3 Απριλίου 1922 και άρχισε τη σταδιοδρομία της τραγουδώντας σε μπάντα το 1939. Η δημοφιλία της άρχισε να αυξάνεται μετά την ηχογράφηση του τραγουδιού "Sentimental Journey" το 1945. Μετά την εγκατάλειψη της μπάντας του Λες Μπράουν για την έναρξη σόλο καριέρας, η Ντέι άρχισε τη μακρά συνεργασία της με την Columbia Records, από το 1947 ως το 1967 και με περισσότερες από 650 ηχογραφήσεις, που κατέστησαν την Ντέι μία από τις δημοφιλέστερες τραγουδίστριες του 20ού αιώνα. Το 1948 μία ακρόαση για τον σκηνοθέτη Μάικλ Κερτίζ, την οδήγησε στον πρώτο γυναικείο ρόλο της κινηματογραφικής ταινίας Το ρομάντζο των 7 θαλασσών (Romance on the High Seas).

maxresdefault_2
Doris-Day-fb-1


Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της, σύμφωνα με τη wikipedia, η Ντέι εμφανίσθηκε σε 39 κινηματογραφικές ταινίες που σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία. Η Ντέι ήταν υποψήφια για Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία Τα Απόρρητα της Κρεβατοκάμαρας (Pillow Talk, 1959), χάνοντας το βραβείο από τη Σιμόν Σινιορέ. Κέρδισε τρία Βραβεία Henrietta, ένα βραβείο για το σύνολο της προσφοράς της από την Ένωση Κινηματογραφικών Κριτικών του Λος Άντζελες και, το 1989, το Βραβείο Χρυσής Σφαίρας Σεσίλ Ντε Μιλ για το σύνολο του έργου της στον κινηματογράφο. Γύρισε την τελευταία ταινία της το 1968.



Κλείσιμο
Doris Day - Perhaps perhaps perhaps



Ως τραγουδίστρια, τιμήθηκε με το Βραβεία Γκράμι για Συνολική Προσφορά. Τραγούδησε επίσης το βραβευμένο με Όσκαρ τραγούδι «Que Sera, Sera» (στην ταινία του 1956 Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά). Το 2011 κυκλοφόρησε το 29ο άλμπουμ της, το My Heart, που έφθασε στο νo. 9 των Top 40 charts του Ηνωμένου Βασιλείου.

doris-day-birthday-pillow-talk
000_1929WE
000_APW2001080905054



Από το 1971 η Ντέι άρχισε τη δραστηριότητά της ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων, όταν συνίδρυσε τον σύλλογο "Actors and Others for Animals" («Ηθοποιοί και άλλοι υπέρ των ζώων»). Στα τέλη της δεκαετίας ίδρυσε τον δικό της μη κερδοσκοπικό οργανισμό, τον Doris Day Animal Foundation και αργότερα το Doris Day Animal League (DDAL).



The Best of Doris Day

Το 2004 η Ντόρις Ντέι τιμηθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους σε αναγνώριση των «διακεκριμένων υπηρεσιών της προς τη χώρα».

00052b5f-1600
Doris-Day-circa-1940
Getty_DorisDay
043_dpa-pa_11041126
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης