Παναγία των Παρισίων: Ο ναός «σύμβολο» δεν θα επανέλθει ποτέ στο παλιό του μεγαλείο, εκτιμούν οι ειδικοί

notre-dame-before-after_main01

Ερωτήματα ακόμα και για τη στατική επάρκεια της Notre Dame εγείρονται μετά την φωτιά που χαρακτηρίσθηκε ως η «πολιτιστική 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης» - Είναι όντως εφικτή η ανακατασκευή σε πέντε χρόνια, όπως υπόσχεθηκε ο Μακρόν;

Η Παναγία των Παρισίων δεν πρόκειται να γίνει ποτέ ξανά αυτό που ήταν τους τελευταίους οκτώ αιώνες.

Αυτή φαίνεται να είναι η θλιβερή εκτίμηση των περισσοτέρων ειδικών (ιστορικών, αρχαιολόγων, συντηρητών, αλλά και διεπιστημονικών ομάδων) που ασχολούνται με τον καθεδρικό ναό, μετά την πυρκαγιά που έχει ήδη χαρακτηρισθεί ως η «πολιτιστική 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης».

Ένα από τα σύμβολα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και της χριστιανοσύνης έχει υποστεί ήδη σημαντικές ζημιές τις οποίες μόλις τώρα προσπαθούν να εντοπίσουν οι ειδικοί. Παρόλο που έχουν διασωθεί σημαντικά κειμήλια της Notre Dame, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα το βαθμό της ζημιάς που έχουν υποστεί τα θεμέλια του ναού.


Ήδη, οι πρώτοι συντηρητές εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις πιθανές ζημιές που έχει υποστεί η πέτρα που αποτελεί βασικό δομικό υλικό του ναού, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν λόγω της φωτιάς  και του νερού που χρησιμοποίησαν οι πυροσβέστες, ενδέχεται να έχει προκαλέσει ρωγμές στο εσωτερικό του τοίχου, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτήματα ακόμα και για τη στατική επάρκεια του ναού. 
Είναι εφικτή η ανακατασκευή του ναού σε πέντε χρόνια;

Ένα από τα μεγαλύτερα πλέον ερωτήματα, μετά την αποφυγή της πλήρους καταστροφής του συμβόλου της χριστιανοσύνης, είναι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την μερική έστω αποκατάσταση των ζημιών αλλά και το κόστος που θα απαιτηθεί για ένα τέτοιο τιτάνιο έργο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι δωρεές πιθανότατα θα καλύψουν το ποσό. "Αυτή τη φορά, δεν θα μας λείψουν τα χρήματα", σχολίασε ο δημοσιογράφος Στεφάν Μπερν, γνωστός για τις πολιτιστικές εκπομπές του στη γαλλική τηλεόραση, αναφερόμενος στη δυσκολία να βρεθούν χρηματοδότες για άλλους πολιτιστικούς θησαυρούς που κινδυνεύουν.

dame-3


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί να έχει επισκευαστεί ο ναός το αργότερο σε πέντε χρόνια. Όταν η Γαλλία θα φιλοξενεί τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο οι εδικοί έχουν αντίθετη γνώμη. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα και μηχανικό και ειδικό στη συντήρηση μεσαιωνικών έργων, Πατρίκ Κουλομπέλ, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη από τις ευχές πολιτών και πολιτικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδέχεται αν χρειαστούν έως και δύο χρόνια για να καταγραφούν και να εντοπιστούν οι ζημίες που έχει υποστεί ο ναός. «Το Μπουρτζ Χαλίφα. ο υψηλότερος ουρανοξύστης στο Ντουμπάι χτίστηκε σε πέντε χρόνια. Αυτό όμως δεν υπάρχει περίπτωση να ισχύσει με την ανακατασκευή της Notre Dame», δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien.

Σύμφωνα με άλλους ειδικούς που μιλούν σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, θα πρέπει πρώτον να υπάρξει έρευνα για τη στατική επάρκεια του ναού, δεύτερον να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα σε συντηρητές, μηχανικούς, αρχιτέκτονες και τεχνικές εταιρείες και τρίτον να βρεθεί ο τρόπος κατασκευής μιας προσωρινής οροφής.


notre_main


Θα χρειαστεί βοήθεια από όλους τους Ευρωπαίους τεχνίτες

Οι γαλλικές αρχές σκέφτονται να απευθύνουν έκκληση σε όλους τους τεχνίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (όσους ειδικεύονται στην πέτρα, στον σίδηρο, στο ξύλο και στο γυαλί) ώστε να συνδράμουν στην αποκατάσταση αυτού του συμβόλου της ευρωπαϊκής χριστιανικής ιστορίας.

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Ζιλ ντε Λαάζ, «θα είναι μια μοναδική ευκαιρία. Θα ξαναθυμηθούμε τεχνικές που έχουν σχεδόν ξεχαστεί».

Ωστόσο, οι ζημίες που έχει υποστεί ναός, η θερμική καταπόνηση, η αδυναμία να βρεθούν υλικά αλλά και η τεχνογνωσία μιας χαμένης στους αιώνες τέχνης και τεχνικής, θέτει σε κίνδυνο την όλη διαδικασία αποκατάστασης.Διεθνή διαγωνισμό για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων θα κάνουν οι Γάλλοι

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε εχθές την πραγματοποίηση «διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού» για την ανακατασκευή του βέλους της Νοτρ Νταμ, που καταστράφηκε στην πυρκαγιά.

Ο διαγωνισμός «θα επιτρέψει να απαντηθεί η ερώτηση αν πρέπει να ανακατασκευασθεί ένα πανομοιότυπο βέλος ή αν χρειάζεται ένα νέο βέλος, προσαρμοσμένο στις τεχνικές και τις προκλήσεις της εποχής μας», εξήγησε ο γάλλος πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της αφιερωμένης αποκλειστικά στην ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Το βέλος του 19ου αιώνα του Viollet-Leduc, ύψους 93 μέτρων, ήταν κατασκευασμένο από ξύλο και μολύβι. Κατέρρευσε φλεγόμενο και έγινε μία από τις εικόνες σύμβολα της καταστροφής.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο «Νοτρ Νταμ», που θα παρέχει το νομικό πλαίσιο της εθνικής εκστρατείας για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού και θα προβλέπει επίσης γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις στους δωρητές.

Το νομοσχέδιο θα προσφέρει στους ιδιώτες που θα κάνουν δωρεά, μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 75% μέχρι τα 1.000 ευρώ και κατά 66% πέραν αυτού του ποσού. Οι εταιρείες θα έχουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο φορολογικές ελαφρύνσεις για τις χορηγίες, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Το συνολικό κόστος των εργασιών δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Πάρτε τους

Στο γάμο σας να σας πουν και του χρόνου

dragon

false flag, αυτός που δέχεται την επίθεση είναι στην πραγματικότητα ο επιτεθόμενος. Ταραγμός στην κοινωνία, πρόκληση συναισθήματος κ στο τέλος φόβος. Πετυχαίνουμε πιο εύκολα αυτό που θέλουμε..εδώ έχουμε πολλούς λόγους, το λέει κ το άρθρο, φοροελαφρύνσεις στις εταιρείες που θα κάνουν χορηγίες. Ήδη εταιρείες κολοσσοί έχουν δηλώσει από τη πρώτη στιγμή τις δωρεές τους, λες κ το ήξεραν, χωρίς καν να περάσουν από εγκρίσεις διοικητικών συμβουλίων...επίσης μη ξεχνάμε τα "κίτρινα γιλέκα", βραχνάς στον Μακρόν, τώρα με το σοκ κ δέος οι διαδηλώσεις θα μπουν σε άλλο επίπεδο, αποκλιμάκωσης. Τέλος μη ξεχάσουμε κ το θέμα της πανθρησκείας κ της οικομενικούτητας που θέλουν να διαδώσουν...αυτές οι "μαύρες επιχειρήσεις" συνήθως έχουν προεργασία...ας δει κανείς 1 μήνα πίσω στο Παρίσι το Μάρτιο την αντίστοιχη φωτιά στον saint-Sulpice, ή ακόμα κ την άσκηση πυρόσβεσης στο Μάτι λίγο καιρό πριν...οι κοινή γνώμη πρέπει να έχει "ενημερωθεί" και "προιδεαστεί", το θέλουν για τους δικούς τους λόγους...πέρα από αυτά, η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο, οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται τριτοκοσμικές χώρες, η καθολική εκκλησία των παιδεραστών κλπ δίνουν εκκαtoμύρια για τη στέγη ενός ναού αλλά ξεχνάνε το κόσμο που πεινάει, πεθαίνει κ τις φοροελαφρύνσεις που ζητάνε...

...

Ολόκληρη Γαλλία δε μπορούν να βρούν ελενίτ πουθενά; Πάρε έναν έλληνα εργολάβο να στην κάνει τζιτζί. Και τί είναι αυτή η καφεγκριζίλα; Λές και δεν έχουμε χρώμα. Για άλλο ένα δίς θα την περάσει κι ένα χεράκι λευκό να δείξει ο ναός.

Q

Θα βαλουνε τιποτα γυαλινες οροφες, σιδεριες, να πεταγονται και καλωδια, οπως τα εκτρωματα του Καλατραβα και θα το πουν αυτο προοδευτικο και μοντερνο! Θα καταστρεψουν ενα μνημειο αιωνων για χαρη της υποκουλτουρας!

Άρης Β, Αριστερός και Αντιφασίστας

Στα τέτοια μας...η Γαλλία είναι από τις χώρες που πουλάει οπλισμό και συμμετείχε σε στρατιωτικές επεμβάσεις όπου καταστράφηκαν ολόκληρες χώρες και είχαμε πολλούς νεκρούς.

τι αλλο απο ζωντοβολα απαρτιζουν την αριστερα

που προβαλλουν την πνευματικη τους αναπηρια στο να νιωσουν την ιστορια, την παραδοση, την ομορφια, το μεγαλειο..... αλλα αν ειχαν αισθηση απο αυτα θα ειχαν καταντησει αριστεροι; φυσιολογικη η συμπαθεια τους για τους μουσουλμανους!

ΣΥΡΙΖΕΡΤ ΟΝ LINE

Ευτυχώς που υπάρχουν και κάτι τύποι σαν και σένα και γελάμε αργά το βράδυ όταν έχει κλείσει το 'ενημερωτικό' πρόγραμμα της ΣΥΡΙΖΕΡΤ...

ΠΕΤΡΟΣ

Άμα θέλετε αποκατάσταση με ξύλο, φυτέψτε ΣΗΜΕΡΑ τα 13.000 δέντρα που θα χρειαστούν και σε 400 χρόνια κόψτε τα να ξαναφτιάξετε την στέγη. Η λογική της σημερινής εποχής "δεν πειράζει θα φτιάξουμε άλλο / θα πάρουμε άλλο" αν κάτι χαλάσει, πρέπει να έχει τις ανάλογες συνέπειες. Τέτοιες κατασκευές μνημεία τα συντηρείς και τα προστατεύεις διότι δεν ξαναφτιάχνονται. Το ίδιο ισχύει και με τα Ελληνικά γεφύρια που βγαίνουν οι βλαχοδήμαρχοι και λένε ότι θα τα ξαναφτιάξουν όταν πέσουν από τη κακοκαιρία. Θα δείτε τι θα φτιάξουν τελικά. Την ακρόπολη πόσα χρόνια την φτιάχνουν; Την Σαγράδα Φαμίλια στην Ισπανία;

Ου παντός πλειν ες Κόρινθον

Πέτρο, δες λίγη μπάλα και μην ασχολεισαι με πράγματα για τα οποία δεν ξέρεις ούτε τα βασικά. Η επίδειξη άγνοιας μπορεί να είναι ανεκτή σε στενό κύκλο, στο ίντερνετ όμως γίνεται κανείς πολύ εύκολα περίγελως...

Όλοι ευχαριστημένοι

Όλοι θα είναι ευχαριστημένοι μετά το πέρας του νομοσχεδίου το οποίο "θα προβλέπει επίσης γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις στους δωρητές." Οι δισεκατομυριούχοι δωρητές θα δουν το όνομά τους αναγεγραμμένο στη Notre Dome έχοντας λάβει την μεγαλύτερη διαφήμηση στην ιστορία της ανθρωπότητας και μην έχοντας αποπληρώσει παρά ένα πολύ μικρό ποσό από αυτό που αναγράφεται και τους αποδίδεται. Οι πολίτες θα πληρώνουν με έμμεσο τρόπο τα εκατοντάδες εκατομύρια ευρώ φόρους που θα προκύψουν από τις φοροελαφρύνεις των πλουσίων. Μία τατκτική που τόσο μα τόσο πολύ αγαπάνε για αυτό και είναι κάθε Σάββατο στη Saint Michel και τη καίνε. Τώρα θα πηγαίνουν και στη Rue de Rivoli. Οι δε πολιτικοί θα είναι επίσης ευχαριστημένοι έχοντας κοροιδέψει για άλλη μία φορά το λαό λέγοντάς του ότι το μάρμαρο το πλήρωσαν οι υπερπλούσιοι όχι εσείς σφίγγοντας ταυτόχρονα το χέρι στην ολιγαρχία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Kais_Saint

Σύμφωνα με τα exit poll – Τον ψήφισαν τόσο ισλαμιστές όσο και αριστεροί, παρότι ο ριζοσπαστικός αλλά κοινωνικά συντηρητικός λόγος του δεν μοιάζει συμβατός με τις θέσεις κανενός από αυτούς τους δύο πολιτικούς χώρους

Victor_Orban

Η κατάκτηση της Βουδαπέστης ήταν ο πλέον φιλόδοξος στόχος των πολιτικών του αντιπάλων του Βίκτορ Ορμπάν, του εθνικιστή πρωθυπουργού που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Ουγγαρίας τα τελευταία δέκα χρόνια

21752188

«Δημιουργεί κινδύνους για μια μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος στις δηλώσεις που έκανε με την Γερμανίδα Καγκελάριο

1
kobani-0

Θα αναπτυχθούν τις επόμενες 48 ώρες στις βορειοανατολικές συριακές πόλεις Kομπάνι και Mανμπίτζ σύμφωνα με δηλώσεις Κούρδων αξιωματούχων και πληροφοριών που μεταδίδουν Μέσα Ενημέρωσης στον Λίβανο - Στόχος τους να αποκρούσουν τις επιθέσεις των ανταρτών που μάχονται στο πλευρό της Τουρκίας

79