Βραζιλία: Ανεπιθύμητος ο Μαδούρο στην τελετή ορκωμοσίας του Μπολσονάρου

Βραζιλία: Ανεπιθύμητος ο Μαδούρο στην τελετή ορκωμοσίας του Μπολσονάρου

«Σε ένδειξη σεβασμού προς τον λαό της Βενεζουέλας, δεν προσκαλέσαμε τον Νικολάς Μαδούρο στην ορκωμοσία του προέδρου Μπολσονάρου», ανέφερε ο μέλλων υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπολσονάρου

bo09
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο «δεν προσκλήθηκε» στην τελετή ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, γνωστοποίησε ο μέλλων υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του, ο Ερνέστου Αραούζου.

«Σε ένδειξη σεβασμού προς τον λαό της Βενεζουέλας, δεν προσκαλέσαμε τον Νικολάς Μαδούρο στην ορκωμοσία του προέδρου Μπολσονάρου» την 1η Ιανουαρίου, ανέφερε ο Αραούζου μέσω Twitter.

«Δεν υπάρχει θέση για τον Μαδούρο στη γιορτή της δημοκρατίας και του θριάμβου της θέλησης του βραζιλιάνικού λαού. Όλες οι χώρες του κόσμου πρέπει να σταματήσουν να τον υποστηρίζουν και να ενωθούν για να απελευθερωθεί η Βενεζουέλα», συμπλήρωσε ο μελλοντικός ΥΠΕΞ της Βραζιλίας.

Κατά παράδοση, όλοι οι αρχηγοί των Κρατών της Νότιας Αμερικής προσκαλούνται στην ορκωμοσία των βραζιλιάνων προέδρων.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, που εξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας με το 55% των ψήφων την 28η Οκτωβρίου, καταφερόταν με σφοδρότητα εναντίον της κυβέρνησης του Μαδούρο καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Σε διαφημίσεις με περιεχόμενο που ούτε λίγο ούτε πολύ παρέπεμπε σε μια νέα Αποκάλυψη, διατεινόταν πως η Βραζιλία μπορεί να μετατραπεί σε δεύτερη Βενεζουέλα -- όπου μια βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις βασικών αγαθών -- αν κέρδιζε ο κεντροαριστερός αντίπαλός του, ο Φερνάντου Αντάτζι.

Κλείσιμο
Την επομένη της εκλογικής του νίκης πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα, παρά τις «σοβαρές δυσκολίες» που προκαλεί η «δικτατορία», κατ' αυτόν, του Μαδούρο.

Όπως και άλλες χώρες που γειτονεύουν με αυτή, η Βραζιλία υποδέχεται μέρος των μεγάλων ροών των μεταναστών που εγκαταλείπουν τη Βενεζουέλα εξαιτίας της κρίσης που τη μαστίζει.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Μαδούρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι, σε συνεργασία με τις δεξιές κυβερνήσεις της Βραζιλίας και της Κολομβίας, σκοπεύουν να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο για τον «δολοφονήσουν» και να ανατρέψουν την κυβέρνησή του.

Φλογερός θαυμαστής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Ερνέστου Αραούζου ανήγγειλε εξάλλου μέσω Twitter προ ημερών ότι η Βραζιλία θα αποσυρθεί από το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του ο Μπολσονάρου.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο θα είναι παρών στην ορκωμοσία Μπολσονάρου

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα εκπροσωπήσει τη χώρα του στην επίσημη τελετή κατά την οποία θα ορκιστεί και θα αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου της Βραζιλίας ο Ζαΐχ Μπολσονάρου την 1η Ιανουαρίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.

Στα μέλη της αντιπροσωπείας υπό τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συγκαταλέγονται επίσης ο Μαρκ Γκριν, διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας διεθνούς ανάπτυξης (USAID), καθώς και ο Μαουρίσιο Κλέιβερ-Καρόουν, σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αρμόδιος για τις σχέσεις με τα κράτη του δυτικού Ημισφαιρίου στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος δηλώνει μέγας θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ, εξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας την 28η Οκτωβρίου με το 55% των ψήφων. Ήδη δέχθηκε μια επίσκεψη του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, του Τζον Μπόλτον, στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο ακροδεξιός πολιτικός που ορισμένοι αποκαλούν «τροπικό Τραμπ» δεν κρύβει την πρόθεσή του να βάλει τη βραζιλιάνικη διπλωματία να κάνει στροφή 180 μοιρών, να ευθυγραμμιστεί με την πολιτική της Ουάσινγκτον.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης