ΗΠΑ: Πομπέο και Μάτις υπερασπίστηκαν στο Κογκρέσο την «ακλόνητη» σχέση με το Ριάντ

pompeo_-_Mattis

Την ίδια ώρα... που γερουσιαστές από τα δύο κόμματα καλούσαν τη Σαουδική Aραβία να λογοδοτήσει για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι - Δεν υπάρχουν αναφορές που συνδέουν άμεσα τον πρίγκιπα διάδοχο με τη διαταγή δολοφονίας είπε ο Πομπέο

Τη σημασία διατήρησης του επιπέδου των σχέσεων Ουάσινγκτον και Ριάντ διέτειναν ενώπιον του Κογκρέσου οι υπουργοί της αμερικανικής κυβέρνησης Μάικ Πομπέο και Τζιμ Μάτις, εν μέσω εκκλήσεων γερουσιαστών και βουλευτών και από τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα των Ηνωμένων Πολιτειών που ζητούν λογοδοσία της Σαουδικής Αραβίας για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και διακοπή της αμερικανικής βοήθειας στο Ριάντ για τον πόλεμο που διεξάγει στην Υεμένη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε στην κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση των γερουσιαστών από τους δύο κορυφαίους υπουργούς για το τι γνωρίζει η κυβέρνηση Τραμπ για τη δολοφονία Κασόγκι, ότι θα ήταν «μοιραίο λάθος» για την αμερικανική εθνική ασφάλεια η υποβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας.

«Η δολοφονία τον Οκτώβριο του Σαουδάραβα υπηκόου Τζαμάλ Κασόγκι στην Τουρκία αύξησε τις κραυγές στο Καπιτώλιο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αλλά η υποβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας θα ήταν ένα μοιραίο λάθος για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων της», ανέφερε ο Πομπέο στην ομιλία του, μέρη της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ο Πομπέο συνηγόρησε ότι οι Σαουδάραβες είναι εξαιρετικά σημαντικός σύμμαχος για να χαθεί, αναφερόμενος στην βοήθεια του Ριάντ στον περιορισμό της επιρροής του Ιράν στην περιοχή, τη διασφάλιση της δημοκρατίας στο Ιράκ και την μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και άλλων μαχητικών οργανώσεων.

«Το Βασίλειο είναι μια ισχυρή δύναμη για τη σταθερότητα στην Μέση Ανατολή», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Η Σαουδική Αραβία, όπως οι ΗΠΑ – σε αντίθεση με αυτές τις επικρίσεις – αναγνωρίζουν την άμεση απειλή που θέτει η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν στον κόσμο», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Υεμένη θα ήταν «πολύ χειρότερη» αν οι ΗΠΑ δεν στήριζαν την υπό την ηγεσία του Ριάντ στρατιωτική συμμαχία που έχει επέμβει στον πόλεμο της Υεμένης ενάντια στους σιίτες αντάρτες Χούθι, που κατηγορούνται ότι φέρουν τη στήριξη του Ιράν.

«Τι θα συνέβαινε αν οι ΗΠΑ αποσύρονταν από τον πόλεμο στην Υεμένη; Μαντέψτε: Ο πόλεμος δεν θα σταματούσε», είπε ο Πομπέο στους γερουσιαστές. που αναμένεται να να ψηφίσουν αυτήν την εβδομάδα επί ενός κειμένου για τη διακοπή αμερικανικής στρατιωτικής συμμαχίας στη σαουδαραβική συμμαχία.

Ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν επιπλέον επισιτιστική βοήθεια στην Υεμένη ύψους 131 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Μάτις τόνισε ότι ο θεμελιώδης ρόλος, κατά τον ίδιο, που διαδραματίζει η Σαουδική Αραβία στη διατήρηση ασφάλειας στην Μέση Ανατολή δεν μπορεί να αναιρεθεί ενώ οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αποδοθούν ευθύνες για τον αποτρόπαιο φόνο του επικριτικού προς την ηγεσία του Βασιλείου, αρθρογράφου Κασόγκι.

«Πρέπει να τονίσω ότι είμαστε σπάνια ελεύθεροι να συνεργαζόμαστε με άσπιλους εταίρους…Τα συμφέροντα μας στον τομέα της ασφάλειας δεν μπορούν να αγνοηθούν, ακόμη και ενώ επιδιώκουμε την απόδοση ευθυνών για το ‘απαράδεκτο και φρικτό’ έγκλημα, όπως χαρακτήρισε ο πρόεδρος Τραμπ, της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι» τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

«Οι μακροχρόνιες σχέσεις μας καθοδηγούν, δεν μας τυφλώνουν» είπε ο Μάτις.

Δεν υπάρχουν αναφορές που συνδέουν άμεσα τον πρίγκιπα διάδοχο με τη διαταγή δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι

Ευθυγραμμιζόμενοι με τη γραμμή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση της οικτρής δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι , οι δύο κορυφαίοι υπουργοί του Μάικ Πομπέο και Τζιμ Μάτις επανέλαβαν σήμερα την κύρια θέση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία άμεσης εμπλοκής του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην υπόθεση, παρά τις εν αντιθέτω εκτιμήσεις αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

"Δεν υπάρχουν αναφορές που συνδέουν άμεσα τον πρίγκιπα διάδοχο με τη διαταγή δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στους δημοσιογράφους, μετά την κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση στη Γερουσία για την πορεία των αμερικανικοσαουδαραβικών σχέσεων εν μέσω των ερευνών για την εμπλοκή του Ριάντ στην υπόθεση αυτή που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και αποτροπιασμό.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν "κανένα αδιάσειστο στοιχείο" ότι ο μπιν Σαλμάν εμπλέκεται στη δολοφονία Κασόγκι, ανέφερε εκ νέου σήμερα από το Πεντάγωνο ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις.

Ερωτηθείς για αναφορές ότι η εκτίμηση στην οποία κατέληξε νωρίτερα αυτό τον μήνα η CIA ότι ο διάδοχος πρίγκιπας διέταξε τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, ο Μάτις παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στην υπηρεσία πληροφοριών.

Εντούτοις, αρκέτοι γερουσιαστές έφυγαν από την ενημέρωση των δύο υπουργών, προχωρώντας σε διαφορετικές δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

"Δεν θα αρνηθώ τη δυνατότητα να ενημερωθώ από τη CIA, της οποίας έχουμε την εποπτεία, κατά πόσον οι εκτιμήσεις τους στηρίζουν την πεποίθησή μου ότι αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τον MbS (Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος μπιν Σαλμάν) να γνωρίζει" δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, διαμηνύοντας ότι δεν θα ψηφίσει σε κάθε κρίσιμο ζήτημα μέχρι να λάβει ενημέρωση για το θέμα από την CIA.

Αν η ενημέρωση αυτή στηρίζει αυτή την άποψη ότι ο πρίγκιπας διάδοχος γνώριζε για αυτό, "τότε δεν συνεχίσουμε να κάνουμε δουλειές με τη Σαουδική Αραβία σαν να μην συνέβη τίποτε", υπογράμμισε ο Γκράχαμ.

"Δεν πιστεύω ότι υπήρξε κάποιος στην αίθουσα που να μην πίστευε ότι ήταν υπεύθυνος για αυτό", δήλωσε ο γερουσιαστής Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Κόρκερ στους δημοσιογράφους μετά την ενημέρωση, αναφερόμενος στον Σαουδάραβα πρίγκιπα.

Ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών στη Γερουσία έχουν δηλώσει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών τους έχουν πείσει για τον ρόλο του Σαλμάν στο φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου της Washington Post.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης