Βρυξέλλες: Οι υπουργοί των «27» κρατών-μελών είπαν «ναι» στη συμφωνία για το Brexit

brexit1

Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων άναψαν «πράσινο φως» στο σχέδιο συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ – Την Κυριακή θα διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής για το Brexit 

Οι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις των 27 χωρών μελών της ΕΕ έδωσαν σήμερα το πράσινο φως στο σχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα η Βρετανία και η ΕΕ για το Brexit, δήλωσε σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκέρνοτ Μπλίμελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας συνόδου στις Βρυξέλλες.

Περάσαμε το πρώτο δύσκολο στάδιο. Καταφέραμε να διατηρήσουμε την ενότητα, πρόσθεσε αναφερόμενος στο σχέδιο αυτό συμφωνίας ο Αυστριακός υπουργός, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

«Είμαι ικανοποιημένος που οι υπουργοί υποστηρίζουν σήμερα όλο το πακέτο», πρόσθεσε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, έξι ημέρες πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της ΕΕ που προγραμματίζεται να γίνει την Κυριακή για το Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία αντιμετωπίζει στη χώρα της μεγάλη αντίθεση στο σχέδιο αυτό συμφωνίας, αναμένεται ότι θα είναι επίσης παρούσα στη σύνοδο αυτή.

Ανοιχτό ζήτημα η επέκταση της μεταβατικής περιόδου

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, η πιθανότητα επέκτασης της μεταβατικής περιόδου μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, κατά τη οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει πράγματι στην αγκαλιά της ΕΕ, είναι το μοναδικό ζήτημα που παραμένει ακόμη ανοιχτό σε διαπραγμάτευση όσον αφορά τις λεπτομέρειες του διαζυγίου με την ΕΕ.

«Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα κάνουμε μια οριστική πρόταση για μια ημερομηνία. Η απόφαση αυτή θα ληφθεί βάσει κοινής συμφωνίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των 27», πρόσθεσε ο Μπαρνιέ.

Η περίοδος αυτή προβλέπεται να διαρκέσει ως τα τέλη του 2020 στην προσωρινή συμφωνία αποχώρησης, αλλά ο Μπαρνιέ φέρεται να πρότεινε να παραταθεί κατά δύο έτη, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

«Προφανώς αν δοθεί παράταση (...) θα πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία για την οικονομική συμβολή» της Βρετανίας, υπογράμμισε επίσης ο Μπαρνιέ.

Μπαρνιέ: Η συμφωνία είναι δίκαιη και ισορροπημένηΟ επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit δήλωσε σήμερα ότι το σχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες είναι «δίκαιο και ισορροπημένο».

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες, αφού ενημέρωσε τους 27 υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ενέκριναν το σχέδιο του διαζυγίου, ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε : «Εκ των πραγμάτων, βρισκόμαστε σε μία αποφασιστική στιγμή στη διαδικασία αυτή. Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής κανενός η πρόοδος που έχουν καταγράψει στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο. Συνολικά, η συμφωνία είναι δίκαιη και ισορροπημένη».

«Ειδικότερα, τα κράτη μέλη υποστηρίζουν το σχέδιο συμφωνίας αποχώρησης. Η πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει ακόμη να αποφασίσει την εσωτερική διαδικασία συμφωνίας για την παράταση της μεταβατικής περιόδου», πρόσθεσε.

Κατά την μεταβατική περίοδο, το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit εξακολουθεί να τελεί υπό τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς να έχει όμως δικαίωμα ψήφου, για όσο διάστημα οι όροι της μελλοντικής σχέσεις της χώρας με την Ενωση θα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου θα αποφασισθεί άπαξ και θα είναι χρονικά οριοθετημένη και διευκρίνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεισφέρει στο ταμείο της Ενωσης εάν πρόκειται να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά πέραν της μεταβατικής περιόδου που μέχρι στιγμής προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020, 21 μήνες μετά το Brexit. Αρνήθηκε δε να σχολιάσει την πληροφορία διπλωματικών πηγών ότι η τελική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου 2022 για την λήξη της παράτασης της μεταβατικής περιόδου τελεί υπό διαπραγμάτευσιν. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι αυτή η ημερομηνία είναι η έσχατη παράταση που θα μπορούσαν να αποδεχθούν οι Βρυξέλλες και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι παραμένει η αρχική πρόθεση της διαπραγμάτευσης της μελλοντικής σχέσης εντός της προβλεφθείσας μεταβατικής περιόδου, από την οποία θα προκύψει μία «ζώνη ελευθέρου εμπορίου» την οποία επιδιώκει η Τερέζα Μέι, καθώς και οι αναγκαίες διευθετήσεις για την αποφυγή της επαναφοράς ενός σκληρού συνόρου στην Ιρλανδία.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Judy

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΓΓΛΙΑ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ EXIT.AYTH Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΟΡΑΜΙΤΙΣΤΗΚΑΜΕ ΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ -ΤΗΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ -ΤΗΣ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ-ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΙΔΕΩΝ -ΤΩΝ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΕΙΩΝ-ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΚΑΘΕ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΜΑΖΟΥΣΑ .ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΝΤΕΝΑΟΥΕΡ-Ο ΓΙΟΖΕΦ ΜΠΕΧ-Ο ΓΙΟΧΑΝ ΒΙΛΕΜ ΜΠΕΓΙΕΝ-Ο ΤΣΩΡΤΣΙΛ-Ο ΝΤΙ ΓΚΑΣΠΕΡ-Ο ΖΑΝ ΜΟΝΕ-Ο ΡΟΜΠΕΡ ΣΟΥΜΑΝ-Ο ΑΛΤΙΡΟ ΣΠΙΝΕΛΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ. ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ.ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟ-ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ.ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΗΝΤΗΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΟΙ ΦΙΛΙΠΙΝΕΖΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΞΕΥΤΕΛΙΣΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΣΠΟΖΟΥΣΑ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΘΛΙΨΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ .ΤΑ ΣΥΝΕΘΛΙΨΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥΣ.ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ (ΔΟΓΜΑ ΜΕΡΚΕΛ ΠΟΥ ΤΟ ΑΣΠΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ)ΔΕΝ ΤΟ ΕΦΗΡΜΟΣΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΌΤΑΝ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥ.ΑΛΛΑ ΓΕΜΙΣΕ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΝΑ ΠΛΗΞΕΙ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΧΩΡΩΝ.ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΔΗΘΕΝ ΣΥΓΚΙΝΗΣΙΑΚΟΥΣ ΘΕΑΤΡΙΝΙΣΟΥΣ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥΣ Κ.Λ.Π.ΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Π.Χ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΠΟΤΕ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ.ΕΤΣΙ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΟΧΕΣ.ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΚΡΥΒΟΤΑΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ .ΑΝ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ.ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ.ΗΔΗ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΛΥΣΕΙ. Το έθνος να λυπάστε αν φοράει ρούχο που δεν το ύφανε. Ψωμί αν τρώει, αλλά όχι απ' τη σοδειά του. Κρασί αν πίνει, αλλά όχι από το πατητήρι του. Χαλίλ Γκιμπράν, 1883-1931, Λιβανοαμερικανός ποιητής & φιλόσοφος

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

state_turkey

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης επεσήμανε για μία ακόμη φορά τις «σοβαρές συνέπειες» που θα επιφέρει στις αμυντικές σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα η αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος

WHITE

Ευθυγραμμίζει την πολιτική των ΗΠΑ με το εθνικό μας συμφέρον και τις πολιτικές που απαιτούνται για να προωθηθεί η συνεργασία που υπάρχει ήδη στην περιοχή ώστε να φτάσει στο επόμενο επίπεδο προς όφελος της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, τόνισε η Julie Rayman