Χέρι - χέρι ο Μακρόν με τη Μέρκελ στις εκδηλώσεις για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

20306780

Επιθεώρησαν το άγημα μιας κοινής γαλλογερμανικής ταξιαρχίας προτού κάνουν τα αποκαλυπτήρια μιας πλακέτας, φόρο τιμής στη συμφιλίωση και την φιλία μεταξύ των αντιπάλων

Εκατό χρόνια μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας κράτησαν ο ένας το χέρι του άλλου σε μια έντονα συναισθηματικά φορτισμένη τελετή για την υπογραφή της ειρηνευτικής συνθήκης της Ανακωχής.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επιθεώρησαν το άγημα μιας κοινής γαλλογερμανικής ταξιαρχίας προτού κάνουν τα αποκαλυπτήρια μιας πλακέτας, φόρο τιμής στη συμφιλίωση και την φιλία μεταξύ των αντιπάλων στους δύο παγκόσμιους πολέμους.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ειρήνη εδώ και 73 χρόνια. Επικρατεί η ειρήνη διότι εμείς το επιθυμούμε, επειδή η Γερμανία και η Γαλλία επιθυμούν την ειρήνη» είπε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους μιλώντας σε νέους, έχοντας την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης στο πλευρό του.

«Επομένως το μήνυμα είναι— εάν θέλουμε να τιμήσουμε τη θυσία αυτών των στρατιωτών που είπαν «Όχι ξανά», να μην υποκύψουμε ποτέ στα θλιβερά πάθη μας, ούτε στις προσπάθειες να μας διχάσουν».

Σε μια επίδειξη ενότητας, ο Μακρόν και η Μέρκελ κάθισαν στο βαγόνι, όπου υπογράφηκε η ειρηνευτική συνθήκη και ξεφύλλισαν ένα αναμνηστικό βιβλίο. Κατόπιν, υπέγραψαν το βιβλίο και κράτησαν για μία ακόμη φορά ο ένας το χέρι του άλλου.

Έκλεισαν το κεφάλαιο της εκατονταετηρίδας από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δίπλα-δίπλα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, βρέθηκαν στο ξέφωτο «Rethondes» στην Κοπιένη (Compiegne), εκεί όπου στις 11 Νοεμβρίου του 1918 υπογράφηκε η ανακωχή των εχθροπραξιών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήταν μια τελετή με υψηλή συμβολική αξία, αφού για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια, Γερμανός ηγέτης επισκέφθηκε τον ιστορικό αυτό χώρο της Κοπιένης

Οι δύο ηγέτες αποκάλυψαν στη βάση του εκεί ευρισκόμενου μνημείου, μια νέα μεταλλική πλάκα, στην οποία υπογραμμίζεται η αξία της συμφιλίωσης των δύο χωρών. Αναγράφεται : «Με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας της ανακωχής του 1918, ο κ. Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και η κα Αγκελα Μέρκελ Καγκελάριος της Συνομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, επαναβεβαίωσαν εδώ την αξία της Γάλλο-γερμανικής συμφιλίωσης στην υπηρεσία της Ευρώπης και της Ειρήνης».

Μετά την επιθεώρηση των στρατιωτών της γάλλο-γερμανικής ταξιαρχίας που ήταν παρόντες, οι δύο ηγέτες κατέθεσαν στεφάνι και κράτησαν λίγα λεπτά σιγής μπροστά στην πλάκα.

Στη συνέχεια εισήλθαν στο βαγόνι (ακριβές αντίγραφο, το γνήσιο κατέστρεψε ο Χίτλερ) όπου υπογράφηκε η ανακωχή και υπέγραψαν το livre d'or (βιβλίο επισκεπτών).

Η εικόνα θεωρείται ιδιαίτερα ισχυρή γιατί είναι η πρώτη φορά που ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα ηγέτης βρίσκονται σε αυτό το βαγόνι βάζοντας την υπογραφή τους κάτω από τη διαβεβαίωση της συμφιλίωσης των χωρών τους.Στην τελετή της Κοπιένης ήταν παρόντες οι επιζώντες μαχητές του πολέμου, οι αιρετοί της περιοχής, πολλές προσωπικότητες από τη Γαλλία και τη Γερμανία και πολλοί νέοι από τις δύο χώρες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Αγκελα Μέρκελ πέρασαν κοντά δυο ώρες χαιρετώντας και μιλώντας με τον κόσμο.

«Η Ευρώπη μας, είναι σε ειρήνη εδώ και 73 χρόνια, είναι χωρίς προηγούμενο. Είμαστε σε ειρήνη γιατί το θελήσαμε γιατί το θέλησαν οι δύο μας χώρες» είπε ο Ε. Μακρόν απαντώντας σε νεαρή μαθήτρια από τη Γερμανία.

Απευθυνόμενος πάντα προς τους νέους μίλησε για την υποχρέωσή μας «να σταθούμε στο ύψος» αυτών που ζητούσαν οι σύγχρονοι του Μεγάλου Πολέμου φωνάζοντας «Ποτέ ξανά».

«Δεν θα πρέπει να κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση στα θλιβερά πάθη, στους πειρασμούς διαίρεσης (...) εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Μετά την Κοπιένη, το νέο ραντεβού είναι στις 21.30 στο Μουσείο του Ορσέ όπου ο Γάλλος πρόεδρος παραθέτει δείπνο στους 85 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που έχουν καταφθάσει στο Παρίσι, για να παραβρεθούν αύριο στην τελετή για την εκατονταετηρίδα από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (20)

ΧΕΡΙ - ΧΕΡΙ ΚΑΝΑΝΕ ΤΟΝ ΑΛΕΚΣΗ ΑΡΛΕΚΙΝΟ

Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ, ΣΙΓΟΥΡΑ, ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ !! ΒΑΛΑΝΕ ΤΟΝ ΑΛΕΚΣΗ ΝΑ ΞΕΡΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΓΕΛΙΑ, ΕΝΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ, ΘΑ ΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ... ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΟΙ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΙ ΤΗΣ ΜΙΖΕΝΣ, ΟΙ ΒΟΥΛΠΙΩΤΗΔΕΣ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ ΠΟΥ ¨ΣΚΑΝΕ¨ΑΠΟ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΤΗ ΡΕΜΟΥΛΑ ΕΠΙ ΑΙΩΝΕΣ

κα

Εκεί που πρυτανεύει η λογική, οι πρώην εχθροί συμφιλιώνονται και προοδεύουν. Εκεί που κυριαρχεί ο εθνικιστικός φανατισμός και αναδύεται η αποκρουστική οσμή της βαλκανίλας, κάποιοι ασχολούνται με το όνομα της Μακεδονίας και τους ψυχικά διαταραγμένους "πατριώτες" με τα Καλάσνικωφ. Ο κάθε λαός πράττει αναλόγως του συλλογικού του διανοητικού επιπέδου και της πολιτικής του κουλτούρας...

Αρχιμλκας

Έρχεται η Ευρώπη των εθνών! Άντε να τελειώνουμε με την ΕΕ και να ξαναρχίζουν οι πόλεμοι στην Ευρώπη! Άντε να χυθεί αίμα!

Α ρε νουμερα!

Θεατρικη παρασταση για ηλιθιους!Η Μερκελ πουλαει προστασια στην Ευρωπη προς χαριν της "ειρηνης" και τα παιρνει χοντρα και ο αλλος ο θλιβερος της κραταει τα μποσικα για να μη του βαλει χερι στη Γαλλια.Τι δεν καταλαβαινετε?

Last

Σαν ερωτευμενοι πιγκουινοι !

Τραπεζοκρατια

Το στρατόπεδο Μέρκελ μακρόν Τσίπρας κρατά υπό ομηρία τους λαούς της Ευρώπης. Σύντομα τελειώνουν και οι τρεις τους.

Ο

Ξέχασες τον Σορός και τους Αψβούργους

Χεχεχε

Έρχονται οι εθνικιστές που έχουν δηλώσει ότι θα πάψουν να πληρώνουν τους τεμπέληδες του νότου. Πες αντίο στη σύνταξη σου

Αντε και εις ανωτερα

Δεν θελω να το πιστεψω! Οχι οχι οχι!βρε μουρνταρη,τη μπριζιτ τη σκεφτηκες?ετσι ευκολα ,σαν τη γοπα του τσιγαρου την πετας?μπορει να κοκαλωσε μπορει να σε ξεζουμισε αλλα νομιζεις οτι η αντζυ θα ειναι καλυτερη?θα σε λυωσει.σκεψου το καλα

ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΑΓΚ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΑΓΟΣΜΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ (ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΧΑΣΑΝ!!!!!!!!!!!!) ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΚΤΩ (8) ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΓΔΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ !!!!!!!

Τσοβόλα δώστα όλα!!!

Εκτός απο τους κακούς Γερμαναράδες, για τα χάλια της Ελλάδας πες και τα εξής: σαραντάρηδες συνταξιούχοι πεθαμένοι που έπαιρναν και αυτοί σύνταξη!!! Σχεδόν να μην πληρώνει κανείς εφορία, στρατιές άχρηστων δημοσίων υπαλλήλων, διάφοροι περίεργοι που έπαιρναν δάνεια και μετά έλεγαν δεν πληρώνω (να τους τα πληρώσουμε εμείς που δεν πήραμε δηλαδή) και πάρα πολλά ακόμη!!!

Roylina

Pes ta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Έλληνας - Λουξεμβούργο

Σςςς μην του το χαλάς... οι κακοί Γερμανοί φταίνε όχι εμείς χαχαχα

Εσύ, πράγματι, φταις: παίρνεις τον αέρα από τα ελληνικά λιόδεντρα

Φταίχτες, εξ ιδεολογίας, φουκαράδες, εκ φύσεως, ΑΧΡΗΣΤΟΙ εκ πεποιθήσεως ... σπεύδουν να λένε ότι φταίνε οι Έλληνες !!!

Tάλε κoυάλε συμμoριτομαδoύρoι και γαλάzιοι μιzαδόρoι

@21:52: Δεν φταίvε οι σαραvτάρηδες συvταξιούχοι αλλά τα κόμματα (κλεφτoπασοκ & ΝΔ) που ψήφισαν τέτοιους νόμους για να φτιάξουν κομματική πελατεία. Ειλικρινά τώρα, εσείς αν μπoρούσατε να βγείτε στα 40 σας σε σύνταξη θα το αφήνατε και θα εργαζόσασταν μέχρι τα 65 σας;

Χριστοφοράκος, Βουλπιώτης, SIEMENS, ΜΑΝ, δοσιλογισμός

Κατοχή, Δίστομο, Καλάβρυτα, βασανιστήρια, Komantatur, ΜΙΖΕΣ, Siemens, MAN, Χριστοφοράκοι !!!!!!!!

Αλλού αυτά παλαιοπασόκε

Δεν φταίει η Siemens για τις μίζες αλλά οι πολιτικοί που τις απαιτούσαν και τους οποίους εξέλεγες εσύ, εν γνώσει ότι ήταν κλέφτες.

Θέμις

Έτσι! 99% εμείς φταίμε! Άσε τους έξω! 1% φταίνε αυτοί για την κατάντια μας!

ΦΤΑΙΝΕ...

....Ολα τα λαμογια του πασοκ... πολιτικοι και ψηφοφοροι που επαιρναν φτηνο χρημα απ' εξω και το τρωγαν ολοι μαζι με δεκα κουταλια και μασελες και αφου τα φαγανε καλα καλα μας πεταξαν το λογαριασμο. Μονο τα συνεδρια τους ηταν πανακριβα...και να, δανεισμοι και να, τα τραπεζοματα ...Ηξεραν οι ξενοι τι εκαναν. Εδιναν στους διεφθαρμενους χρημα, για να παρουν μετα ολη τη χωρα. Το ειχανε καλα στημενο το κολπο. Ο σημιτης δεν ηξερε την οικονομικη κατασταση που ηθελε και Ολυμπιακους? Ολοι τους ηξεραν!!... οπως τα ηξερε και η τοτε προεδρος της βουλης που τα ειπε στην ορκομωσια του παπουλια ....και ολοι τους περιμεναν τη σειρα του γαπ -του..λεφτα υπαρχουν- για να βαλει τη χωρα στην αιχμαλωσια.. μεχρι τοτε εκαναν ολοι...σαν να μην ακουσαν τιποτα. Οπως και τωρα. Βγηκαν τα απλυτα και η διαφθορα του συριζα με σορος και εξαγορες στη φορα και κανεις δεν ακουσε...Η διαφθορα συνεχιζεται, το ψεμα συνεχιζεται, η μασα συνεχιζεται, ο κοσμος αηδιαζει και απογοητευεται ο τσιπρας που εχει για δασκαλους τους παλιοπασοκους τους γνωστες του ειδους της διαφθορας της λαμογιας και της κοροιδιας τους ξεπερασε ολους. Εγινε ακομα χειροτερος. Εγινε Ο ΤΣΙΠΡΑΣ Ο ΑΡΧΙΠΡΟΔΟΤΗΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

ΟΠ

Ολοι λενε πως τα κομματα φταινε, να φανταστω μονα τους βγηκαν...οι περισσοτεροι 45-65 χρονοι σημερα ειναι τα μεγαλυτερα λαμογια της χωρας, γνωστοι ως baby boomers που εφαγαν καλα καλα και τωρα κλαινε γιατι δεν εχουν για τα παιδια τους

Rt

Είδε γιαγια και σελώθηκε ο μανωλάκης

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4682980__1_

Η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός  φαίνεται να παίζει μία παρτίδα πόκερ για να ξεφύγει από την πολιτική αναταραχή στην οποία βρίσκεται

brexit_ar

Ο πόλεμος νεύρων συνεχίζεται σήμερα το βράδυ με την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο   -  πιθανότητα για μία μη συμφωνία δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλή προειδοποιεί ο Μπαρνιέ - Ολοκληρωτική ταπείνωση της Μέι γράφουν οι Βρετανοί - «Μα τι «Brexshit!!!», γράφει ο γερμανικός Τύπος

europi

Η ημερίδα είχε ως στόχο τη διερεύνηση της ετοιμότητας των κλάδων που επηρεάζονται από την οδηγία, για την ευθυγράμμιση, παράλληλα με την ενημέρωση, την κινητοποίηση και την ανταλλαγή απόψεων για ένα κρίσιμο θέμα, όπως είναι η κυβερνοασφάλεια

man

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας εκτιμά ότι αποτελεί λογικό αίτημα - Απλή υπόθεση χαρακτηρίζει ένα δεύτερο δημοψήφισμα η η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Ναταλί Λουαζό