Ταϊλάνδη: «Δεν είχαμε φαγητό, πίναμε νερό μόνο από τους σταλακτίτες» αποκάλυψαν τα 12 παιδιά που συγκλόνισαν τον κόσμο

Σε συνέντευξη τύπου περιέγραψαν τις δραματικές στιγμές που βίωσαν εγκλωβισμένοι για 18 ημέρες στο σπήλαιο - Στην αρχή πίστευαν ότι το νερό θα υποχωρούσε ωστόσο μετά κατάλαβαν ότι παγιδεύτηκαν 

Τις δραματικές στιγμές που βίωσαν κατά τον εγκλωβισμό τους στην πλημμυρισμένη σπηλιά στην Ταϊλάνδη, για 18 ημέρες περιγράφουν τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους, μετά το εξιτήριο που πήραν από το νοσοκομείο. 

Αμέσως μετά, τα 12 αγόρια και ο 25χρονος προπονητής του μετέβησαν στο χώρο που είχε διαμορφωθεί για να διεξαχθεί συνέντευξη τύπου, στην πόλη Τσιανγκ Ράι, στα βόρεια της χώρας, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο που φιλοξένησε τα παιδιά.

«Πίναμε νερό μόνο από τους σταλακτίτες» δήλωσε ένας 15χρονος.  «Δεν είχαμε φαγητό, απλώς πίναμε νερό», είπε ένα άλλο παιδί. 

Πλέον, τα παιδιά επιθυμούν να επιστρέψουν σπίτι τους. ΟΙ γιατροί ανέφεραν ότι κάθε παιδί πήρε 3 κιλά κατά τις ημέρες της νοσηλείας τους, οι αιματολογικές εξετάσεις είναι καλές, ενώ σύμφωνα με τους ψυχολόγους, τα παιδιά βρίσκονται σε καλή ψυχολογική κατάσταση.

Στη συνέντευξη βρίσκεται ο προπονητής, που κράτησε τα παιδιά στη ζωή, όπως και οι δύτες, που μετείχαν στη διάσωση.


«Τους είπα να μην φοβούνται γιατί το νερό θα υποχωρήσει»

Ο προπονητής των παιδιών αποκάλυψε ότι στην αρχή, η ομάδα των Αγριόχοιρων προσπάθησε να σκάψει. «Τους είπα να μην φοβούνται, επειδή το νερό θα υποχωρήσει αύριο», αποκάλυψε.

Οι εγκλωβισμένοι είδαν νερό να στάζει από τους τοίχους. «Δεν φοβόμασταν, πιστεύαμε ότι το νερό θα υποχωρήσει κι ότι κάποιος θα μας διασώσει», αποκάλυψε ο προπονητής, που καθ' όλη τη διάρκεια του εγκλωβισμού προσπαθούσε να ενισχύσει το ηθικό των αγοριών και να βρει νερό.

«Δεν είχαμε φαγητό, απλώς πίναμε νερό», είπε ένα από τα αγόρια. 


Πώς κατάλαβαν ότι χάθηκαν

Σύμφωνα με τον προπονητή, όλα τα μέλη της ομάδας συμφώνησαν να πάνε στη σπγηλιά. Είδαν το νερό να μπαίνει μέσα και σκέφτηκαν να φύγουν. «Καταλάβαμε ότι παγιδευτήκαμε στην επιστροφή. Έπρεπε να βραχούμε και να κολυμπήσουμε. Όλοι ξέρουμε κολύμπι», είπαν.

Ωστόσο, δεν κατάλαβαν πόσο πολύ είχε ανέβει η στάθμη του νερού. Κάποιο παιδί τότε φώναξε «Χαθήκαμε;» και ο προπονητής τους διαβεβαίωσε ότι δεν χάθηκαν κι ότι θα μπορούσαν να φύγουν. Λίγο αργότερα κατάλαβαν ότι παγιδεύτηκαν.

Σύμφωνα με ένα παιδί, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν ήταν η πείνα. Πάντως, όσο παρέμειναν στο νοσοκομείο είδαν τον τελικό του Μουντιάλ, ενώ όπως παραδέχθηκαν, τα περισσότερα παιδιά στήριξαν τη Γαλλία στον τελικό.

Ο προπονητής ανέφερε ότι ήταν μια εμπειρία απροσδόκητη, από την οποία πήρε πολλά μαθήματα. Ένα από αυτά είναι να ζει τη ζωή του προσεκτικά.

Ένας από τους μαθητές υποσχέθηκε ότι μετά την περιπέτεια υποσχέθηκε να είναι καλός άνθρωπος και καλός πολίτης.

Θα χειροτονηθούν βουδιστές μοναχοί στη μνήμη του δύτη που έχασε τη ζωή τους

Ο προπονητής ανακοίνωσε ότι τα παιδιά θα χειροτονηθούν βουδιστές μοναχοί στη μνήμη του πρώην δύτη της Επίλεκτης Μονάδας SEAL του Ναυτικού της Ταϊλάνδης ο οποίος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.

Όπως διευκρινίστηκε η σειρά με την οποία τα παιδιά βγήκαν από το σπήλαιο δεν καθορίστηκε με βάση τη δύναμη ή την αδυναμία τους.Ο χώρος παρεπέμπει σε γήπεδο ποδοσφαίρου 

Όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, ο χώρος που διεξήχθη η συνέντευξη Τύπου έχει διακοσμηθεί ώστε να μοιάζει με γήπεδο ποδοσφαίρου, αφού και τα 12 αγόρια ανήκουν στην ίδια ομάδα και μοιράζονται την αγάπη τους για το συγκεκριμένο άθλημα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της Κυβέρνησης, στη συνέντευξη μετέχουν γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, που θα φιλτράρουν τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, προστατεύοντας τα παιδιά και διασφαλίζοντας την ψυχική τους ηρεμία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τη συνέντευξη Τύπου, θα απαγορευτεί σε εκπροσώπους των media να προσεγγίσουν ξανά με οποιονδηποτε τρόπο να παιδιά.

Τα μέλη της ομάδας των «Αγριόχοιρων» μπήκαν στην σπηλιά Ταμ Λουάνγκ στις 23 Ιουνίου στο πλαίσιο μιας χαλαρωτικής εκδρομής, μετά την προπόνηση.

Ωστόσο, η κατρρακτώδης βροχή που άρχισε σύντομα να πέφτει τους εγκλώβισε, αποκλείοντας την οδό διαφυγής τους και αναγκάζοντάς τα να προχωρήσουν στα ενδότερα της σπηλιάς.

Εκεί ανακαλύφθηκαν τα παιδιά δέκα μέρες αργότερα, αδύναμα, πεινασμένα αλλά ακόμα ζωντανά.

Η περίπλοκη επιχείρηση διάσωσής τους κράτησε τρεις μέρες, με μια διεθνή ομάδα δυτών να διασωστών να καταφέρνει τελικά να βγάλει ένα ένα τα αγόρια από τη σπηλιά, χρησιμοποιώντας καταδυτικό εξοπλισμό και ένα σύστημα τροχαλιών.
tailande_eksitirio_mesa

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Του

προπονητή του αξίζει πολύ χειροτόνηση.

Γυφτελληναρας

Μάλιστα...ένα ευχαριστω για τους δύτες που κινδύνεψε η ζωή τους; Ο ένας μάλιστα πέθανε; Ένα ευχαριστω για τους επιστήμονες και τους λοιπους που σχεδίασαν την όλη αποστολή;

Μαρια

Το ευχαριστώ τους είναι ότι "τα παιδιά θα χειροτονηθούν βουδιστές μοναχοί στη μνήμη του πρώην δύτη της Επίλεκτης Μονάδας SEAL του Ναυτικού της Ταϊλάνδης ο οποίος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης". Κάποιες φορές δε χρειάζονται λέξεις για να περιγράψεις κάτι, αλλά μία πράξη που για εσένα σημαίνει πολλά! Επίσης, δε νομίζω να άκουσες και όλη τη συνέντευξη τύπου για να ξέρεις και τι ακριβώς ειπώθηκε! Ελεος πια με κάποιους που το πρώτο πράγμα που σκέφτονται είναι να κράξουν!

Γυφτελληναρας

Ο Προπονητής ήταν ένα παιδάκι 25 χρόνων! Σοβαρά μιλάτε τώρα; Να υποθέσω ότι είστε και χριστιανός της θρησκείας που συγχωρει;

Τρίνλεη

"Τα παιδιά θα χειροτονηθούν βουδιστές μοναχοί." Μεγάλη η δόξα του Βούδα που τα φώτισε με τη χάρη του. Πραγματικό θαύμα, η πίστη τους έσωσε.

Νικος

Ο προπονητής σηγουρα ήξερε ότι το σπήλαιο πλημμυρίζει με τις βροχές. Ως εκ τούτου πρέπει να τον βάλουν να μαζέψει όλες τις μπουκάλες από το σπήλαιο και να τις μεταφέρει με τα πόδια πίσω στην Αυστραλία.

SIAP4

Πότε επιτέλους εκεί στην Ταυλάνδη θα μπουζουριάσουν τον προπονητή, που έχωσε τα πιτσιρίκια 4 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους; Έλεος με τον κάθε ψυχανώμαλο!...

Ηλίθιε

Σίχαμα, εσένα πρέπει να μπουζουριάσουνε

Nikolaos

Όταν θα μπουζουριάσουν και τους υπεύθυνους του σεξοτουρισμού, αυτούς δλδ που χώνουν στην πιάτσα 13χρονα κορίτσια και αγόρια, πουλημένα στα κυκλώματα πορνείας από τους ίδιους τους γονείς τους ή αυτούς που παγιδεύουν μικρά παιδιά που τους έτυχε να μπλέξουν με ναρκωτικά και με μαφιόζους και που καθημερινά (τα πιτσιρίκια, όπως λες) είναι αναγκασμένα να υφίστανται στο κορμάκι τους δεκάδες τρισάθλιους, ανώμαλους τουρίστες-ζώα κάθε ηλικίας με παιδεραστικά ένστικτα... Ίσως ο εν λόγω προπονητής να είναι - συγκριτικά - καλύτερος από όλους αυτούς. FYI - Συνήθως, στην Ταϊλάνδη σε μπουζουριάζουν αν π.χ. προσβάλεις την βασιλική οικογένεια... κάποτε (2015) ένας 27χρονος Ταϊλανδός βρέθηκε αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 37 ετών, επειδή λέει [ βλέπε www.skai.gr/news ] ήτονα ασεβής προς τον βασιλικό... σκύλο... τσ τσ τσ

Batman

Μας τα χετε κάνει τσουρέκια με τους ταυλανδεζους

Σκασμος

Στην τρυπα σου σκωληκα.

Ταϊλανδός

Θα σου τα κάνουμε και τυρόπιτες

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

seismos_main3

Σεισμός στην Αλβανία: Δύο  σεισμικές δονήσεις 5,6 και 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ  - Ο σεισμός έγινε αισθητός  σε περιοχές της Ηπείρου, αλλά και στην πόλη των Ιωαννίνων - Στους 68 οι τραυματίες

74
cook-main

Το σχέδιο διάσωσης από ιδιώτες για τον πρώην τουριστικό κολοσσό ολοένα και απομακρύνεται - 200 εκατ. στερλίνες αναζήτησε χθες η Thomas Cook για να μην καταρρεύσει - Οι υπεύθυνοι επιμένουν πως «όλα ρέουν ομαλά» στις πτήσεις της εταιρείας - Χρέη σε Έλληνες ξενοδόχους

1
μεταναστες-1021x576

Αρμόδιος Ιταλός εισαγγελέας έκανε λόγο για «ταξίδια στη business class» καθώς είναι μικρής διάρκειας και γίνονται με ταχύπλοα σκάφη - Οι διακινητές εγκατέλειψαν τα δρομολόγια από τη Λιβύη - Αυξήθηκαν οι προσφυγικές ροές τον Σεπτέμβριο

2