Επιμένει ο Ολλανδός ΥΠΕΞ: Αλβανία και πΓΔΜ δεν είναι ακόμα έτοιμες να μπουν στην Ε.Ε.

stef_b_09

 Διότι δεν έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς, εξηγεί ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Στεφ Μπλοκ

Tην άποψη ότι η Αλβανία και η πΓΔΜ δεν έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος δικαίου, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Ολλανδίας, Στεφ Μπλοκ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Σήμερα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ θα αποφασίσει αν η πΓΔΜ και η Αλβανία θα λάβουν το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, στη βάση της θετικής πρότασης που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δύο αυτές χώρες. Ωστόσο, προσκόμματα στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες εξακολουθούν να προβάλλουν η Γαλλία και η Ολλανδία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι δύο αυτές χώρες θεωρούν ότι η Αλβανία και η πΓΔΜ δεν είναι έτοιμες να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, διότι δεν έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα προσερχόμενος στο Συμβούλιο ότι η πΓΔΜ και η Αλβανία έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο σε αυτούς τους τομείς, αλλά δεν είναι αρκετή. «Είναι σημαντικό οι δύο αυτές χώρες να δείξουν σθένος σε αυτούς τους τομείς. Θέλουμε να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο και από τις δύο και κυρίως στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Μίκαελ Ροθ, δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία και πρόσθεσε ότι θα ενθαρρύνει τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Ολλανδίας να κάνουν το ίδιο. Ο Μ. Ροθ εκτίμησε ότι μπορεί να βρεθεί σήμερα ένας συμβιβασμός και να αρθούν οι όποιες ανησυχίες, ειδικά αν η Αλβανία εκπληρώσει κάποιες προϋποθέσεις πριν ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, «η σταθερότητα, η ειρήνη και δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ» και πρόσθεσε πως όλοι εκτιμούν τις προσπάθειες που έχουν κάνει και οι δύο χώρες για να ενισχύσουν το κράτος δικαίου.

«Πιστεύω ότι θα ήταν πολιτικό λάθος να μην λάβουμε μια απόφαση σήμερα», είπε ο υπουργός εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Γιαν 'Ασελμπορν, προσερχόμενος στο Συμβούλιο. Ο ίδιος, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες ενστάσεις, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί τρόπος να αρθούν οι ανησυχίες.

Ο υπουργός εξωτερικών της Αυστρίας, Γκερνό Μπλούμελ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κοινή συναίνεση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία. «Υπάρχει ακόμα πιθανότητα για κάτι τέτοιο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «θα εργαστούμε σκληρά για να το πετύχουμε». Η πΓΔΜ και η Αλβανία έχουν την ευρεία στήριξη από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας μετά τη συμφωνία στο ονοματολογικό. Αν σημερα οι υπουργοί δώσουν το πράσινο φώς για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία, στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα στηρίξουν την πρόταση αυτή στη Σύνοδο Κορυφής, της 28ης Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Χ

Αντιδρούν Γαλλία Δανία και Ολλανδία.Γιατί? Διότι αν τα Σκόπια μπούνε στην ΕΕ και γίνει το κανάλι που ενώνει τον Αξιό με τον Δούναβη θα πηγαίνουν όλα τα εμπορεύματα μέσω Αξιού στη Γερμανία και αντίστροφα και τα δικά τους λιμάνια θα πάθουν μεγάλη οικονομική ζημιά.Αυτό είναι όλο το πρόβλημα.Όλα τα άλλα είναι π---ριές.

Τάκης

Καλά οι Ολλανδοί το κάνουν για θέματα ανταγωνισμού στον μπάφο.

Εχει δικοι και το λεει

Η Ανβανια παραγει μονο δολοφονους, παιδεραστες, λαθρεμπορους και καθε ειδους εγκληματιες. Θα εχει ακουσει ο ανθρωπος τι φρουτα ειναι. Η δε Σκοπιανια ειναι μαι με την Αλβανια το hub της Ευρωπης για διακίνηση ναρκωτικων.

Μαρίνος από Πετρούπολη

Το καλύτερο που έχει να κάνει ο Ολλανδός ΥΠΕΞ είναι να βγάλει τον σκασμό. Τόσα χρόνια προσπαθιών να πάνε χαμένα; Η στάση του προσβάλλει τόσο τον Εθνάρχη μας, τον Αλέξη τον Τσίπρα, όσο και όλους τους Έλληνες.

!!!...

ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΑΠΙΔΙΑ, ΟΧΙ ΑΠΙΔΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΟΠΩΣ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ...

Νίκος Κοτζιάς

ξεκινάω απεργία πείνας άμεσα

Αμα τελειωσεις την απεργια

θα εχουμε το ετος 2200 και ακομα θα 'χεις παχυτα να χασεις

3,14

Θα σε περιλάβει ο Κοτζιάς και θα σε φτιάξει εσένα. Περίμενε και θα δεις!

Μ

Α σε παρακαλώ! Ο Αλέξιος Τσίπρας ο τρισμέγιστος με τον υπουργάρα Happy Birthday Κοτζιά έχουν αντίθετη άποψη, βιάζονται κιόλας!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης