Λαγκάρντ κατά Τραμπ: Όλες οι πλευρές χαμένες στον οικονομικό πόλεμο

Λαγκάρντ κατά Τραμπ: Όλες οι πλευρές χαμένες στον οικονομικό πόλεμο

Η διευθύντρια του ΔΝΤ δεν κατονομάζει τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά προειδοποιεί για τις παρενέργειες που θα υπάρξουν και το ντόμινο των -αρνητικών- εξελίξεων που ενδέχεται να ακολουθήσουν

Λαγκάρντ κατά Τραμπ: Όλες οι πλευρές χαμένες στον οικονομικό πόλεμο
Την αντίθεσή της στο διαφαινόμενο εμπορικό πόλεμο που φέρεται να δρομολογεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκδήλωσε με δηλώσεις της σε ραδιόφωνο της Γαλλίας η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ
, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι σε αυτήν την κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί, «κανείς δεν θα βγει νικητής».

Η συμπλήρωση ενός χρόνου στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών σήμανε την έναρξη του επόμενου βήματος στην πολιτική του
Ντόναλντ Τραμπ
Κλείσιμο
. Ο πλανήτης πήρε μία πρώτη «γεύση» με τις ανακοινώσεις του νέου δόγματος των ΗΠΑ, όταν ο υπουργός Άμυνας Τζίμ Μάτις, χαρακτήρισε την Κίνα και τη Ρωσία ως τους μεγάλους εχθρούς της Αμερικής, τόσο σε στρατιωτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Τραμπ γνωστοποίησε την πρόθεσή του να ανατρέψει στη βάση τους τις εμπορικές συμφωνίες που είχε συνάψει η προηγούμενη κυβέρνηση, προκαλώντας, σύμφωνα με τους αναλυτές, έναν διαφαινόμενο εμπορικό πόλεμο. 

Η αντίδραση της επικεφαλής του IMF μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL, λέγοντας ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα προκαλέσει μία κατάσταση «lose-lose», μία κατάσταση από την οποία όλες οι πλευρές θα βγουν χαμένες.

«Οι μακροοικονομικές επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, όχι μόνο αν αναλάβουν δράση οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά κυρίως αν αντιδράσουν χώρες που θα επηρεαστούν από τις αποφάσεις, όπως ο Καναδάς, η Ευρώπη και ειδικότερα η Γερμανία», τόνισε η διευθύντρια του ΔΝΤ, δίνοντας το στίγμα του σκεπτικού της απέναντι στις εξελίξεις που φέρονται να δρομολογούνται σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Σε αυτό που ονομάζουμε εμπορικό πόλεμο, κανείς δεν βγαίνει νικητής. Στο τέλος οι χαμένοι θα είναι και στις δύο πλευρές», πρόσθεσε η Κριστίν Λαγκάρντ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η νέα κρίση που θα προκληθεί, ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη από εκείνη που κλυδώνισε τις οικονομίες τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Τραμπ «απειλεί» την Ευρωπαϊκή Ένωση


Την Τρίτη, ο Ντόναλντ επανέλαβε την πρόθεσή του να επιβάλλει φόρο στην εισαγωγή χάλυβα και αλουμινίου, προειδοποιώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα προχωρήσει σε «μεγάλο φόρο», καθώς οι χώρες της Ευρώπης φορολογούν ήδη σε υψηλό ποσοστό τις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη «Γηραιά Ήπειρο». Ο Αμερικανός πρόεδρος, παρά τις πιέσεις που δέχεται, ακόμη και από ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν αποσύρεται του σχεδίου του, καθώς σκοπός του είναι να κάνει ξανά την Αμερική μεγάλη και όχι να εξυπηρετεί τον κόσμο και ανταγωνίστριες δυνάμεις που αποκομίζουν τεράστια κέρδη, αξιοποιώντας τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το αμερικανικό δολάριο

Η "απειλή" εμπλοκής των ΗΠΑ σε έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο προκαλεί ισχυρές πιέσεις στο δολάριο. Νωρίς το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2410 δολάρια από το επίπεδο των 1,2404 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Το κλίμα επιβαρύνθηκε περισσότερο σήμερα εξαιτίας της παραίτησης του οικονομικού συμβούλου του προέδρου Τράμπ, Gary Cohn, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι ήταν το νούμερο δύο στην ιεραρχία της Goldman Sachs.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, στην ΗΔΑΤ παρατηρήθηκε και σήμερα έντονη συναλλακτική δραστηριότητα καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 42 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 24 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου λήξεως 30-01-2028 διαμορφώθηκε στο 4,32% απο 4,27% που ήταν χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,65% να διαμορφωθεί στο 3,67% από 3,60% που έκλεισε χθες. Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,191%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,223%, στου εξαμήνο διαμορφώθηκε στο -0,272% στου τριμήνου διαμορφώθηκε στο -0,329% και τέλος, στη διάρκεια του μηνός το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,370%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2417 δολάρια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης