«Βράζει» το Ιράν: Εξέγερση με νεκρούς, συλλήψεις και στήριξη από ΗΠΑ-Ισραήλ

«Βράζει» το Ιράν: Εξέγερση με νεκρούς, συλλήψεις και στήριξη από ΗΠΑ-Ισραήλ

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι κατηγόρησε τους «εχθρούς της χώρας» για υποκίνηση των ταραχών - Την ανησυχία του εξέφρασε ο Μακρόν

«Βράζει» το Ιράν: Εξέγερση με νεκρούς, συλλήψεις και στήριξη από ΗΠΑ-Ισραήλ
Στους 22 ανέρχονται οι νεκροί από τις αιματηρές διαδηλώσεις που συνεχίζονται στο Ιράν ως διαμαρτυρία για την οικονομική κατάσταση και τα φαινόμενα διαφθοράς. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 450 συλλήψεις στην περιφέρεια της Τεχεράνης, ενώ η ηγεσία της χώρας μιλά για υποκινούμενες ταραχές δείχνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία. 

Στην πρώτη του παρέμβαση μετά την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι κατηγόρησε τους «εχθρούς της χώρας» για υποκίνηση των ταραχών, σε μια έμμεση αναφορά στη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο εχθρός αναζητά μια ευκαιρία, μια ρωγμή για να διεισδύσει. Κοιτάξτε τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Όλοι εκείνοι που είναι εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν ενώνουν τις δυνάμεις τους με χρήματα, πολιτικές παρεμβάσεις, όπλα και κατασκοπία για να δημιουργήσουν προβλήματα για το Ιράν», ανέφερε.

Η αντιπαράθεση Τεχεράνης-Ουάσινγκτον συνεχίστηκε με νέο tweet του Αμερικανού προέδρου Τραμπ που χαρακτήρισε το ιρανικό καθεστώς «βάναυσο και διεφθαρμένο» εκφράζοντας τη στήριξή του στους πεινασμένους και καταπιεσμένους Ιρανούς. "Ο λαός έχει λίγο φαγητό, έναν ισχυρό πληθωρισμό και καθόλου ανθρώπινα δικαιώματα", πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει τις λεκτικές του επιθέσεις στην Τεχεράνη από τότε που άρχισαν οι διαμαρτυρίες στο Ιράν.

Κλείσιμο


Τη Δευτέρα είπε ότι έχει έρθει "η ώρα της αλλαγής" στην χώρα αυτή, τις κινήσεις της οποίας επικρίνει τακτικά από τότε που ανέβηκε στην εξουσία, πριν από περίπου έναν χρόνο.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε αμέσως ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα έπρεπε να ασχολείται με τα δεκάδες θύματα ένοπλης βίας και τα εκατομμύρια αστέγων και πεινασμένων της χώρας του.

Υπέρ των διαδηλωτών τάχθηκε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνούμενος ωστόσο κάθε ανάμειξη.

Την ίδια ώρα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι εξήρε το θάρρος των Ιρανών διαδηλωτών, τονίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα είναι αυθόρμητες και δεν καθοδηγούνται από εξωτερικές δυνάμεις.

Αφού ανέγνωσε αναρτήσεις Ιρανών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέρ των διαδηλώσεων, η Χέιλι απέρριψε τους ισχυρισμούς των Ιρανών ηγετών ότι οι κινητοποιήσεις είναι σχεδιασμένες από τους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας. «Όλοι ξέρουμε ότι αυτό είναι εντελώς ανόητο», δήλωσε.

Επίσης είπε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ζητήσει την «έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Νέα Υόρκη και του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Γενεύη» με θέμα συζήτησης το Ιράν και την «ελευθερία» που διεκδικεί ο ιρανικός λαός.

Η αναταραχή στο Ιράν προκαλεί διεθνή ανησυχία. Οι ευρωπαϊκές χώρες καλούν σε αυτοσυγκράτηση ζητώντας σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ρωσία κάνει λόγο για απαράδεκτη ξένη ανάμειξη, ενώ η Τουρκία προειδοποιεί για τον κίνδυνο κλιμάκωσης.

Παράλληλα, η Γαλλία εξέφρασε την ανησυχία της για τον υψηλό αριθμό των θυμάτων και των συλλήψεων στις διαδηλώσεις στο Ιράν, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει αν ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας θα επισκεφθεί εντός της εβδομάδας την Τεχεράνη.

"Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι θεμελιώδες δικαίωμα" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος.

Όταν ρωτήθηκε αν ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν θα πάει, όπως είναι προγραμματισμένο, στην Τεχεράνη, είπε ότι δεν έχει κάποια πληροφορία για το θέμα αυτό στην παρούσα φάση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης