Κηρύχθηκε εθνικό πένθος στην Τουρκία για την πολύνεκρη επίθεση στο Σινά

Κηρύχθηκε εθνικό πένθος στην Τουρκία για την πολύνεκρη επίθεση στο Σινά

Ένα μέτρο που λαμβάνεται για πρώτη φορά καθώς οι σχέσεις ανάμεσα στο Κάιρο και στην Άγκυρα είναι τεταμένες εδώ και πολλά χρόνια

Κηρύχθηκε εθνικό πένθος στην Τουρκία για την πολύνεκρη επίθεση στο Σινά
Η Τουρκία κήρυξε τη σημερινή ημέρα εθνικού πένθους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Αίγυπτο έπειτα από την αιματηρή επίθεση σε τέμενος, ένα μέτρο που λαμβάνεται για πρώτη φορά καθώς οι σχέσεις ανάμεσα στο Κάιρο και στην Άγκυρα είναι τεταμένες εδώ και πολλά χρόνια.

Οι σημαίες θα παραμείνουν μεσίστιες έως το βράδυ μπροστά από τα επίσημα κτίρια στην Τουρκία και στις αντιπροσωπείες της στο εξωτερικό, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, τρεις ημέρες
μετά τη χειρότερη επίθεση στην πρόσφατη ιστορία της Αιγύπτου.

Την Παρασκευή, περίπου τριάντα άνδρες κρατώντας όπλα και σημαία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον εντός τεμένους στο Σινά, σκοτώνοντας περισσότερους από 300 ανθρώπους.

Κλείσιμο
Το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
καταδίκασε έντονα την επίθεση και δήλωσε πως «η Τουρκία είναι στο πλευρό του αδελφού λαού της Αιγύπτου και μοιράζεται τον πόνο του».

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο επιδεινώθηκαν ξαφνικά το 2013 μετά την εκδίωξη του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, που προερχόταν από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, από τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε κάνει λόγο για στρατιωτικό πραξικόπημα και είχε εκφράσει την υποστήριξή του στον Μόρσι, με τον οποίο διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις.
Ωστόσο οι Τούρκοι ηγέτες εξέφρασαν πολλές φορές εδώ και έναν χρόνο τη βούλησή τους να βελτιώσουν τις σχέσεις με την Αίγυπτο, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί καμία συγκεκριμένη πρόοδος.

Για την αιγυπτιακή κυβέρνηση, η Τουρκία παραμένει ωστόσο ένας σημαντικός υποστηρικτής των Αδελφών Μουσουλμάνων, μιας οργάνωσης που το Κάιρο συγκαταλέγει στις «τρομοκρατικές οργανώσεις».
Την περασμένη εβδομάδα, οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν 29 πρόσωπα τα οποία κατηγορούν για κατασκοπεία υπέρ της Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης