Ποιοι είναι οι οπισθοδρομικοί και... ψεκασμένοι Βορειοϊρλανδοί του DUP που μπαίνουν στη νέα κυβέρνηση της Μέι

Ποιοι είναι οι οπισθοδρομικοί και... ψεκασμένοι Βορειοϊρλανδοί του DUP που μπαίνουν στη νέα κυβέρνηση της Μέι

Κόμμα υπερσυντηρητικό με ακραίες απόψεις το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα - Στελέχη του εκφράζουν ομοφοβικές, οπισθοδρομικές και... γραφικές απόψεις - Ανησυχία από την κοινότητα των ΛΟΑΔ στη Βρετανία

Ποιοι είναι οι οπισθοδρομικοί και... ψεκασμένοι Βορειοϊρλανδοί του DUP που μπαίνουν στη νέα κυβέρνηση της Μέι
Μόνο βαρετό δεν ήταν το τελευταίο 24ωρο στη Βρετανία, μετά το αποτέλεσμα έκπληξη των χθεσινών βουλευτικών εκλογών που στέρησε τελικά από τους Τόρις της Μέι την πολυπόθητη αυτοδυναμία.
Σε μια κίνηση που εξέπληξε πολλούς  η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας με το βορειοϊρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP).

Τι πρεσβεύει όμως το κόμμα DUP που βρέθηκε τόσο ξαφνικά στο επίκεντρο της δημοσιότητας; Πώς θα επηρεάσουν οι ακραία συντηρητικές απόψεις του την καθημερινότητα των Βρετανών και θα είναι άραγε βιώσιμη η συνεργασία με τους Τόρις;

Το συντηρητικό DUP τάσσεται υπέρ της ένωσης της Βρετανίας και υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το κόμμα θεωρείτο το πιο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα στην βρετανική πολιτική πριν την άνοδο του UKIP, το οποίο σημειωτέον δεν έλαβε καμία έδρα στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση.

Κλείσιμο
Στο παρελθόν, οι αμφιλεγόμενες απόψεις του στελεχών του κόμματος είχαν δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Κι αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο, αφού το DUP τάσσεται ανοιχτά κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων και κατά των αμβλώσεων -οι οποίες είναι παράνομες στην Βόρειο Ιρλανδία, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις.

Εκτός όμως από τις οπισθοδρομικές ιδέες αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αρνητικά είχαν σχολιαστεί στο παρελθόν και μερικές...γραφικές απόψεις που είχαν εκφράσει στελέχη του DUP. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το αίτημα του πρώην εκπρόσωπου του κόμματος για θέματα Παιδείας, Μέρβιν Στόρεϊ, να διδάσκεται στο μάθημα επιστημών μαζί με την θεωρία της εξέλιξης και η θεωρία της δημιουργίας του κόσμου από τον Θεό. Άλλο ένα στέλεχος του DUP, o Σάμι Ουίλσον, είναι δεδηλωμένος αρνητής της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τον Τρέβορ Κλαρκ, στέλεχος του DUP, ο οποίος δέχθηκε τον Δεκέμβριο σφοδρή κριτική από τον Σερ Έλτον Τζον όταν δήλωσε ότι δεν... γνώριζε ότι ο ιός HIV μεταδίδεται σε ετεροφυλόφιλους και το κατάλαβε μόνο όταν μία φιλανθρωπική οργάνωση τού το εξήγησε!


  


Ανησυχία στην κοινότητα των ΛΟΑΔ για τη συμμετοχή του DUP στην κυβέρνηση


Σχεδόν το ένα τρίτο των βουλευτών που εξελέγησαν στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι γυναίκες και πάνω από 40 είναι δεδηλωμένοι ομοφυλόφιλοι, λεσβίες ή αμφιφυλόφιλοι, ωστόσο πολλές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η πρόοδος προς την επίτευξη ίσων δικαιωμάτων καθυστερεί και κάλεσαν τα πολιτικά κόμματα να γίνουν πιο ανοιχτά προς όλους.

Το κόμμα με τις περισσότερες βουλευτίνες είναι το Εργατικό: σχεδόν οι μισοί εκλεγμένοι εκπρόσωποί του είναι γυναίκες, ενώ γυναίκα είναι και η μοναδική βουλευτίνα του μικρού κόμματος των Πρασίνων.

Ωστόσο, η ανακοίνωση ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση με τη στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Β. Ιρλανδίας ανησυχεί την κοινότητα των ΛΟΑΔ και τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών. Το DUP, ένα από τα πιο συντηρητικά κόμματα της Ευρώπης όσον αφορά τα κοινωνικά ζητήματα, αγωνίζεται ώστε να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί στο δικαίωμα της άμβλωσης ενώ αντιτίθεται και στον γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2015, είχαν εκλεγεί 191 γυναίκες, ενώ πλέον είναι 200. Πριν από δύο χρόνια, η Βρετανία βρισκόταν στην 46η θέση όσον αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών στο κοινοβούλιό της, πίσω από πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και χώρες όπως η Ρουάντα, η Κούβα και η Λευκορωσία.

"Προοδεύουμε με ρυθμό σαλιγκαριού, είναι στενάχωρα αργός", σχολίασε η Σαμ Σμίδερς, η επικεφαλής της οργάνωσης Fawcett Society για τα δικαιώματα των γυναικών. "Αν το Ηνωμένο Βασίλειο προοδεύει κατ' αυτόν τον ρυθμό σε κάθε εκλογές, θα δούμε ίση εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο το 2062", εξήγησε.

Στις εκλογές αυτές κατέρριψε κάθε ρεκόρ ο αριθμός των ομοφυλόφιλων, λεσβιών και αμφιφυλόφιλων πολιτικών που εξελέγησαν βουλευτές. Για πρώτη φορά εξάλλου ήταν πολύ μεγάλος και ο αριθμός των διαφυλικών υποψηφίων βουλευτών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανώσεων για τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ οι βουλευτές που προέρχονται από την κοινότητα αυτή μπορεί να φτάνουν τους 44.

"Το να έχουμε μέλη των ΛΟΑΔ στη δημόσια ζωή βοηθά να οικοδομήσουμε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και παρέχει ισχυρά πρότυπα για εκείνους που δεν αισθάνονται ακόμη ικανοί να το δηλώσουν αλλά και για τους νεαρούς ΛΟΑΔ", σχολίασε η Μπεξ Στίνσον, της οργάνωσης Stonewall.

Ωστόσο πολλά μέλη του DUP έχουν δεχτεί σφοδρή κριτική για ομοφοβικά σχόλια που έκαναν στο παρελθόν. Το 2015 ο Τζιμ Γουέλς, ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Ιρλανδίας και υψηλόβαθμο στέλεχος του DUP παραιτήθηκε αφού η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα με αφορμή δηλώσεις του με τις οποίες συνέδεε τους γάμους ομοφυλοφίλων με την παιδική κακοποίηση. "Δεν γίνεται να μεγαλώσεις ένα παιδί όντας σε μια ομοφυλοφιλική σχέση. Το παιδί αυτό έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να το κακοποιήσουν και να το παραμελήσουν", είχε δηλώσει στην προεκλογική εκστρατεία του.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης