Το γερμανικό κρατίδιο του Ζάαρ είναι σχεδόν άγνωστο στους Ευρωπαίους. Είναι το μικρότερο από τα 16 κρατίδια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ανάλογο περίπου με το Λουξεμβούργο, με το οποίο συνορεύει. Ο πληθυσμός του μετά βίας ξεπερνά το 1 εκατ. και πρωτεύουσα του είναι η πόλη του Σααρμπρούκεν!
Από χθες όμως το Ζάαρ και η Πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης του Αννεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης σε όλη την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ. Και τούτο διότι φαίνεται πως δίνει το έναυσμα στους Χριστιανοδημοκράτες και την Άνγκελα Μέρκελ να ξεκινήσουν τη μεγάλη αντεπίθεση πέντε μήνες πριν τις εκλογές για την Καγκελαρία καθώς ο Μάρτιν Σουλτς έχει φέρει άλλο «αέρα» στους Σοσιαλδημοκράτες διεκδικώντας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ακόμα και την πρωτιά.
Σε αυτό το παραδοσιακό κάστρο των Χριστιανοδημοκρατών ωστόσο, στις τοπικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες, η δύναμη του CDU και της Καρενμπάουερ αυξήθηκε πάνω απ' το 40% διάγοντας θρίαμβο.
Κλείσιμο
Γι αυτό και μόνο το λόγο η τελευταία χαρακτηρίζεται σήμερα απ' το διεθνή Τύπο ως η «μίνι Μέρκελ».
«Αυτή η εμφατική νίκη με εκπλήσσει κι εμένα», δήλωσε η ίδια λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Η Αννεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ ήταν απ' το 2000 ως το 2004 υπ. Εσωτερικών της κυβέρνησης του Ζάαρ ενώ μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2009 συμμετείχε σε ομάδα εργασίας του CDU/CSU για την προγραμματική συμφωνία με το FDP στο πλαίσιο του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Από το 2011, όταν και αποχώρησε ο τότε πρόεδρος Πετερ Μίλερ, η Καρενμπάουερ έχει στα χέρια της τα ηνία του κρατιδίου του Ζάαρ. Ένα χρόνο μετά θα διαλύσει τον κυβερνητικό συνασπισμό στο κρατίδιο με το FDP και τους Πράσινους και θα επικρατήσει στις εκλογές του 2012, τις πρώτες στη Γερμανία μετά την κορύφωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, με ποσοστό 35,2%. Και σε εκείνη την περίπτωση η εκλογική διαδικασία θεωρήθηκε ως «ψήφος εμπιστοσύνης» και προς την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την ίδια τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ για τους χειρισμούς της.
Η Αννεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1962. Προέρχεται από συντηρητική καθολική οικογένεια. Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και νομική. Παντρεμένη με μηχανικό εξορύξεων και έχει τρία παιδιά. Της αρέσει να διαβάζει βιβλία και δηλώνει φαν των AC/DC.
Ο Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος της BC Partners, βασικού μετόχου του Ομίλου Alphabet Education στον οποίον ανήκουν το Keele University Greece, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο και η ΑΚΜΗ, μίλησε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας ότι επιθυμούν να προσφέρουν σε κάθε φοιτητή βιώσιμες, μεταβιβάσιμες δεξιότητες για να εξελιχθεί σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς.
Η ιστορική πόλη των Δελφών βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο ενός διαλόγου που ξεπερνά τα όρια μιας διοργάνωσης και αγγίζει τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, συγκεντρώνοντας κορυφαίες προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και ακαδημαϊκό χώρο.
Η επιτυχία με την πρώτη προσπάθεια έχει γίνει το ιερό δισκοπότηρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς προστατεύει το ζευγάρι από την οικονομική ασφυξία.