Η Γκάμπια απαγορεύει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων

Η Γκάμπια απαγορεύει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων

Πάνω από 100 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποβληθεί σε αυτή τη βάρβαρη επέμβαση
- Η μορφή που έχει ο γενετήσιος ακρωτηριασμός ποικίλλει από χώρα σε χώρα

Η Γκάμπια απαγορεύει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων
Η Γκάμπια ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, μία πρακτική που επηρεάζει τα τρία τέταρτα του θηλυκού πληθυσμού στην αφρικανική χώρα.

Ο πρόεδρος της χώρας, Γιαχία Τζαμέ, δήλωσε χτες το βράδυ ότι αυτή η βάναυση χειρουργική πρακτική, που συχνά οδηγεί σε χρόνια προβλήματα υγείας, όπως αιμορραγίες, μολύνσεις, πόνο και στειρότητα, θα τεθεί άμεσα εκτός νόμου. Ταυτόχρονα προανήγγειλε την θέσπιση νομοθεσίας που θα υποστηρίζει την απαγόρευση, αν και δεν προσδιόρισε πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

Κλείσιμο
Πρόκειται για μια άκρως γενναία απόφαση για τον Τζαμέ, που κινδυνεύει να χάσει μεγάλο μέρος των συντηρητικών του ψηφοφόρων στις επερχόμενες εκλογές βάζοντας τέλος σε ένα έθιμο που τηρείται στη χώρα εδώ και αιώνες.

Ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος σε χώρες της Αφρικής, όπως η Γκάμπια, όπου το 76% των γυναικών έχουν υποβληθεί σε αυτόν (πάνω από τις μισές είναι κάτω των 14 ετών). 

Πάνω από 100 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποβληθεί σε αυτή τη βάρβαρη επέμβαση, τόσο στην Αφρική όσο και στη Μέση Ανατολή. Η μορφή που έχει ο γενετήσιος ακρωτηριασμός ποικίλλει από χώρα σε χώρα, καθώς και ανάμεσα σε διαφορετικές εθνοτικές ομάδες και φυλές της ίδιας χώρας. 

Σε ορισμένες χώρες αφαιρείται ολικά ή μερικά μόνο η κλειτορίδα, σε άλλες παράλληλα αφαιρούνται και τα εσωτερικά χείλη του αιδοίου ενώ, κυρίως στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, αφαιρούνται τα εσωτερικά χείλη και/ή τα εξωτερικά χείλη του αιδοίου, μαζί ή χωρίς αφαίρεση της κλειτορίδας και στη συνέχεια ράβονται μαζί τα εξωτερικά και τα εσωτερικά χείλη καλύπτοντας την ουρήθρα και τον κόλπο και αφήνοντας μόνο μια μικρή τρύπα για να φεύγουν τα ούρα.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης