Αir Asia - MH370: Οι διαφορές των δύο εξαφανισμένων αεροπλάνων

Αir Asia - MH370: Οι διαφορές των δύο εξαφανισμένων αεροπλάνων

Το αεροσκάφος των Malaysia Airlines εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου και έκτοτε δεν έχει εντοπιστεί κανένα ίχνος του - Τι παρατηρούν ειδικοί αναλυτές για τις δύο περιπτώσεις που τυλίγονται στο μυστήριο

Αir Asia - MH370: Οι διαφορές των δύο εξαφανισμένων αεροπλάνων
Όταν η είδηση της εξαφάνισης της πτήσης QZ8501 της AirAsia έγινε γνωστή τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Δεκεμβρίου, πολλοί αισθάνθηκαν μια σχεδόν ανατριχιαστική «εξοικείωση» με το φοβερό γεγονός. Ένα ακόμα αεροπλάνο, μέσα στην ίδια χρονιά, χάνεται από τα ραντάρ και αγνοείται, στην ίδια περιοχή, στη νοτιοανατολική Ασία. Η «εξοικείωση» έχει να κάνει βέβαια με την πτήση ΜΗ370 των Malaysia Airlines που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου 2014 και έκτοτε αγνοείται, παρά το ότι για τον εντοπισμό του αεροσκάφους με τους 239 επιβαίνοντας βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας στα χρονικά.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN εστίασε όμως όχι στα σημεία που κάνουν οι δύο περιπτώσεις μοιάζουν, αλλά εκεί που διαφέρουν. Πρόκειται για σημαντικές ενδείξεις, βάσει των οποίων οι ειδικοί αισοδοξούν πως οι 162 επιβαίνοντες της AirAsia θα έχουν διαφορετική τύχη...

Κλείσιμο


Η ίντριγκα και το μυστήριο
Όταν η πτήση MH370 εξαφανίστηκε, οι πομποί του στίγματος του αεροσκάφους φάνηκε να έκλεισαν σκόπιμα, οι πιλότοι σταμάτησαν να μιλούν στην επικοινωνία και, κυρίως, το αεροπλάνο έκανε μια μυστηριώδη στροφή και απέκλεινε από την καθορισμένη πορεία του, ενώ πιθανότατα ταξλιδευε για ώρες μέχρι να εξαφανιστεί κάθε ίχνος. 
«Στην περίπτωση αυτή έχουμε φυσιολογική επικοινωνία με τον πιλότο, ο οποίος, λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών, ζήτησε να ανέβει ψηλότερα» παρατηρεί ο αναλυτής πτήσεων Πολ Γκελζ. 

Τα νερά στην περιοχή
Τα νερά στην περιοχή που εξαφανίστηκε η πτήση της AirAsia είναι σχετικά ρηχά, αντίθετα με το σημείο όπου πιστεύεται πως κατέπεσε η πτήση MH370 και όπου πολλά σημεία παραμένουν έως και σήμερα αχαροτγράφητα! 

Οι αεροπορικές εταιρίες έχουν την εμπειρία της MH370
Η σύγχυση που επικράτησε τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά την εξαφάνιση της πτήσης της Malaysia Airlines είναι πλέον παράδειγμα προς αποφυγή για όλες τις μεγάλες εταιρίες του κόσμου. Ήδη είναι σαφείς οι διαφορές στον χειρισμό της κρίσης από την εταιρία, αλλά και την κυβέρνηση της Ινδονησίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της AirAsia Τόνι Φερνάντες τουίταρε από την πρώτη στιγμή πως «μόνη του σκέψη» ήταν οι επιβάτες και το πλήρωμα και υποσχέθηκε να κάνει «ό,τι μπορεί». 

Η πλειοψηφία των ειδικών θεωρεί σχεδόν απίθανο να επαναληφθεί το παράδειγμα της πτήσης MH370, καταλήγει το CNN, και τονίζει την «πρόβλεψη» του πρώην διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Στίβεν Γουάλας, πως «το αεροπλάνο θα βρεθεί στις πρώτες 12 ώρες έρευνας υπό το φως της ημέρας». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης