Συνετρίβη το σκάφος της Virgin που προσπαθεί να κάνει πτήσεις σε τροχιά γύρω από τη Γη

Συνετρίβη το σκάφος της Virgin που προσπαθεί να κάνει πτήσεις σε τροχιά γύρω από τη Γη

Νεκρός ο συγκυβερνήτης - Τραυματισμένος ο πιλότος του SpaceShipTwo που συνετρίβη πάνω από την έρημο Μοχάβε- Οι υποψίες στρέφονται στα καύσιμα - Τι δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπράνσον

Συνετρίβη το σκάφος της Virgin που προσπαθεί να κάνει πτήσεις σε τροχιά γύρω από τη Γη
Τραγικό τέλος είχε η τελευταία δοκιμαστική πτήση του αεροσκάφους SpaceShipTwo της Virgin Galactic κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Η εταιρεία αρχικά ανακοίνωσε ότι παρουσιάστηκε «μια αποτυχία κατά τη διάρκεια της πτήσης» χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Όπως δήλωσε ώρες μετά τη συντρίβη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας  Mojave Air & Space Port Στούαρτ Γουίλ, δύο λεπτά μετά την αποκόλληση του SpaceShipTwo από τον πύραυλο που το μετέφερε ψηλά, οι χειριστές εντόπισαν μια «ανωμαλία» και, όπως είπε, «εφάρμοσαν το προσχεδιασμένο σχέδιο απάντησης». Ο ίδιος δεν επιβεβαιώσε, επίσης, ότι το σκάφος συνετρίβη.

Σύμφωνα με πηγές από κυβερνητική υπηρεσία που επικαλείται το CNN το SpaceShipTwo συνετρίβη λίγο μετά την αποκόλλησή του από το WhiteKnightTwo, το σκάφος, δηλαδή, που το μετέφερε σε μεγαλύτερα ύψη προκειμένου από εκεί να ξεκινήσει την πτήση του.

Κλείσιμο


Από τη συντριβή έχασε τη ζωή του ο συγκυβερνήτης ενώ αντίθετα σοβαρά τραυματισμένος είναι ο πιλότος, σύμφωνα με την αστυνομία. Τα στοιχεία τους δεν έχουν γίνει γνωστά καθώς στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) οι υπεύθυνοι αρκέστηκαν να αναφέρουν ότι ήταν έμπειροι και είχαν λάβει εκπαίδευση για κάθε είδους περιστατικό.



Στο σημείο της συντριβής μεταβαίνει ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδρυτής της Virgin, προκειμένου να βρεθεί κοντά στα μέλη της ομάδας της Virgin Galactic.




Το σκάφος με το οποίο η εταιρεία του ομίλου Virgin του μεγιστάνα Ρίτσαρντ Μπράνσον φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη αεροπορική εταιρεία που θα πραγματοποιεί πτήσεις σε τροχιά γύρω από τη Γη, είχε νωρίτερα απογειωθεί για δοκιμαστική πτήση μαζί με το μεγαλύτερο σκάφος WhiteKnihgtTwo, το οποίο είναι και ο μεταφορέας του μέχρι το ύψος των 50.000 ποδών.



Στο ύψος αυτό το SpaceShipTwo είναι σχεδιασμένο να πυροδοτήσει τον RocketMotorTwo, έναν υβριδικό πύραυλο που τροφοδοτείται με υγρά και στέρεα καύσμιμα. Μετά την πυροδότηση το σκάφος της Virgin Galactic αποκτά υπερυχητική ταχύτητα ώστγε να βρεθεί σε υψόμετρο 100 χλμ. Σε αυτό το σημείο οι επιβάτες του θα έχουν πέντε λεπτά πτήσης σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας πριν ξεκινήσει να ενεργεί η βαρύτητα της Γης. Μετά τα πέντε αυτά λεπτά το σκάφος θα πραγματοποιούσε μια πτήση δίκην ανεμόπτερου μέσα στην ατμόσφαιρα προκειμένου τελικά να προσγειωθεί.

Στην πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά το δυστύχημα υψηλόβαθμος στέλεχος της Virgin Galactic αρκέστηκε μόνο στο να αναφέρει ότι «το διάστημα είναι δύσκολο και αυτή ειναι μια δύσκολη ημέρα» προσθέτοντας «θα το ξεπεράσουμε». «Το μέλλον βασίζεται με πολλούς τρόπους σε δύσκολες ημέρες σαν αυτές. Το χρωστάμε σε αυτούς που πετάνε τέτοια αεροσκάφη και σε όσους τα σχεδιάζουν» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος της εταιρείας που κατασκευάζει τον πύραυλο RocketMotorTwo ερωτηθείς για τα καύσιμα που μετέφερε παραδέχθηκε ότι αποτελούνταν από μια νέα φόρμουλα αλλά τόνισε ότι είχαν δοκιμαστεί σε συνθήκες εδάφους και είχαν περάσει όλους τους ελέγχους.

Στο σκάφος επέβαιναν μόνο οι δύο πιλότοι οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με αλεξίπτωτο και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν από την πρώτη στιγμή ότι αλεξίπτωτα εθεάθησαν πάνω από την έρημο Μοχάβε και συγκεκριμένα πάνω από το σημείο από το οποίο απογειώθηκαν τα δύο αεροσκάφη.

Φωτογράφος που κάλυπτε το θέμα για το NBC δήλωσε ότι είδε μια έκρηξη στον αέρα και στη συνέχεια τα συντρίμμια του SpaceShipTwo να σκορπίζονται στην έρημο.



Στόχος αυτών των δοκιμαστικών πτήσεων ήταν να προετοιμαστούν καλύτερα οι πτήσεις στο όριο του διαστήματος σε ύψος πάνω από 100 χλμ. Η Virgin Galactic υποστήριζε ότι οι πρώτες πτήσεις στο ύψος αυτό θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2014 με 700 ανθρώπους να έχουν πληρώσει έως και 250.000 δολάρια για να επιβιβαστούν σε αυτό το σκάφος.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης