Κομισιόν: «Έκπληξη» με τον Γάλλο Μοσκοβισί για Επίτροπος Οικονομικών

Κομισιόν: «Έκπληξη» με τον Γάλλο Μοσκοβισί για Επίτροπος Οικονομικών

Πώς ο Γάλλος πρώην υπουργός Οικονομικών έθεσε εκτός μάχης το Φιλανδό Κατάινεν - Ποιοι είναι οι 27 «σωματοφύλακες» του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ που θα διαχειριστούν έναν προϋπολογισμό 300 δισ. για την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας

Κομισιόν: «Έκπληξη» με τον Γάλλο Μοσκοβισί για Επίτροπος Οικονομικών
Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων υπό … «επιτήρηση»

Η τοποθέτηση ενός Γάλλου Σοσιαλιστή, πρώην υπουργού Οικονομικών μιας χώρας που αδυνατεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να μειώσει το έλλειμμά της, στη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων δεν πρέπει να ερμηνευτεί από καμία κυβέρνηση ως ένα πρώτο σημάδι δημοσιονομικής χαλάρωσης. Και αυτό καθώς ο νέος Επίτροπος θα βρίσκεται υπό την ουσιαστική εποπτεία δύο αντιπροέδρων και «υπερ-Επιτρόπων», του πρώην πρωθυπουργού της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν και του πρώην πρωθυπουργού της Λετονίας, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Δυο πολιτικών οι οποίοι υποστηρίζουν σθεναρά τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Η ομάδα των επτά αντιπροέδρων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται να περιλαμβάνει μια υποομάδα, τεσσάρων αντιπροέδρων, (Γίρκι Κατάινεν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, Άντρους Άνσιπ, Αλένκα Βρατουσεκ) οι οποίοι δεν θα έχουν συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, αλλά μαζί με τον Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ θα αναλάβουν να ασχοληθούν με τον βασικότερο στόχο του νέου εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. Την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
 

Κλείσιμο

Σχέδιο 300 δισ. για την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας


Μείωση της ανεργίας και τόνωση της ανάπτυξης μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος 300 δισ. ευρώ για την «επαναβιομηχάνιση» της Ε.Ε, ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε από τη Ρωσία και η δημιουργία μιας «ενεργειακής Ένωσης». Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ουκρανική κρίση. Δημοσιονομική ένωση, περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωζώνης και η σχέση της Ένωσης με τη Μεγάλη Βρετανία.

Αυτά είναι τα βασικά ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ, που αφού λάβει την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα τέλη Οκτωβρίου, θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα ανακοινωθεί επισήμως στη μία σήμερα το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) θα περιλαμβάνει 27 Επιτρόπους (και τον πρόεδρο Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ), από τους οποίους οι επτά θα είναι αντιπρόεδροι. Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών και των δημοσίων δαπανών, αναμένεται να δοθεί στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί. Με αυτόν τον τρόπο ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ δείχνει να κρατάει τις υποσχέσεις του, καθώς τον περασμένο Ιούλιο είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες πως ο επόμενος Επίτροπος Οικονομικών θα είναι «Σοσιαλιστής».

Το κολοσσιαίο πρόγραμμα 300 δισ. ευρώ για την επαναβιομηχάνιση της Ευρώπης που ανακοίνωσε ήδη από τον Ιούλιο ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ θα αποτελέσει το κλειδί για τη μείωση της ανεργίας τα επόμενα χρόνια. Τα χρήματα που θα προέλθουν από από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων του Λουξεμβούργου, θα χρησιμοποιηθούν για την τόνωση των επενδύσεων, κυρίως των ιδιωτικών, σε τομείς όπως τα ευρυζωνικά δίκτυα, οι ψηφιακές τεχνολογίες, οι μεταφορές και η ενέργεια. Το συγκεκριμένο σχέδιο φέρεται να έχει όχι απλώς την έγκριση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών, της Γερμανίας και της Γαλλίας, αλλά να αποτελεί ήδη αντικείμενο διαπραγματεύσεων για την πρακτική εφαρμογή του. Το σχέδιο αναμένεται να βρεθεί στην ατζέντα του άτυπου Συμβουλίου της Ε.Ε Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (Ecofin) που θα λάβει χώρα στο Μιλάνο στις 12 Σεπτεμβρίου.

Η συνάντηση των 28 υπουργών Οικονομικών θα είναι προπαρασκευαστική για τη Σύνοδο των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 6 Οκτωβρίου, έπειτα από αίτημα της Γαλλίας και της Ιταλίας, και όπου θα συζητηθούν τα σχέδια της Ε.Ε για τη μείωση της ανεργίας και της οικονομικής ανάπτυξης. Η δημοσιονομική χαλάρωση είναι κάτι που προς το παρόν θεωρείται πως δεν πρόκειται να υπάρξει καθώς η Γερμανία θεωρεί πως σε μια τέτοια περίπτωση θα αποθαρρυνθούν οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως η Γαλλία και η Ιταλία να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια στιγμή πάντως, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, Παρίσι και Βερολίνο βάζουν στον πάγο την πρόταση του Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων (ABS), δηλαδή τίτλων που εκδίδονται από δάνεια εμπορικών τραπεζών καθώς οι δύο κυβερνήσεις αρνούνται να παρέχουν κρατικές εγγυήσεις.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης