Οταν ο τσολιάς, πήρε την ελληνική σημαία και αυτοκτόνησε...

Οταν ο τσολιάς, πήρε την ελληνική σημαία και αυτοκτόνησε...

Η Γηραιά Ήπειρος μέσα από τα μάτια των καλύτερων Ευρωπαίων γελοιογράφων

Στο πλευρό του Σαρκοζί ο Σίλβιο
Οταν ο τσολιάς, πήρε την ελληνική σημαία και αυτοκτόνησε...
Η Ελλάδα, η οικονομική κρίση, ο διαχωρισμός ανάμεσα σε Ευρώπη του Νότου και του Βορρά, η ξενοφοβία…όλα τα παραπάνω στοιχεία πρωταγωνιστούν στην έκθεση σκίτσων που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι και την 4η Οκτωβρίου στη Ρώμη.

Από τον τσολιά που αυτοκτονεί κρατώντας την ελληνική σημαία και παρασύροντας την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες, την Ακρόπολη που στέκει μόνη της σε ένα δικό της σύμπαν έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ευρώ που μετατρέπεται σε «νευρώ» και μεταφέρεται σε νευρολογική κλινική, μέχρι την ανάρτηση απόλυσης υπαλλήλου σε γραφείο ευρέσεως εργασίας, τα πανέξυπνα σκίτσα αφηγούνται τις περιπέτειες της Ευρώπης με χρώμα και πικρή ειρωνεία.

Κλείσιμο


Με τίτλο της «Il tratto d'Europa», η έκθεση συγκεντρώνει τις καλύτερες γελοιογραφίες καλλιτεχνών από την Ευρώπη, που με μοναδικό τρόπο διηγούνται το παρόν και το μέλλον της Γηραιάς ηπείρου.

«Από τα κλειστά καταστήματα της Πατησίων στην Αθήνα, στα αγάλματα των ποιητών που αφαιρέθηκαν από τους κήπους της Βουδαπέστης. Από την ένταση στην Τουρκία και τις πλατείες της Ισπανίας, την γερμανική καμπάνια για φτηνό γάλα ή τα πτώματα ανάμεσα στους λουόμενους…ποια είναι η εικόνα που εκπροσωπεί καλύτερα τη σημερινή Ευρώπη;», διερωτάται η ομάδα που διοργανώνει την έκθεση.



Όπως αναφέρει το κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι διοργανωτές: «Η ιστορία μας είναι η Ευρώπη του πρωτοσέλιδου, η Ευρώπη σκιτσαρισμένη, κομματιασμένη, όπως ένα παζλ».

Εξηγούν δε, ότι αναζήτησαν σκιτσογράφους από τις πιο σημαντικές εφημερίδες και περιοδικά της Ευρώπης και τους ζήτησαν να αποτυπώσουν την δική τους Ευρώπη και να περιγράψουν με τον δικό τους τρόπο το επάγγελμά τους.



«Ανακαλύψαμε ότι οι σκιτσογράφοι μοιάζουν στις χώρες τους: Οι Γάλλοι δεν απαντούσαν στα mail μας, οι Τούρκοι ήθελαν να συμμετάσχουν, οι Βρετανοί δεν ήθελαν να ασχοληθούν με το θέμα Ευρώπη […] Ο Ισπανός σκιτσογράφος ενθουσιάστηκε, οι Γερμανοί ήταν ακριβείς, ο Έλληνας, Μιχάλης Κουντούρης, έμεινε χωρίς λόγια: όταν τον ρωτήσαμε τι σημαίνει για εκείνον η Ευρώπη μας είπε ότι μπορεί να απαντήσει μοναχά σχεδιάζοντας και μας έστειλε ένα σκίτσο όπου η Ευρώπη ντυμένη πολυτελώς πάνω από τη μέση, κρατά τους λαούς φυλακισμένους στο φουρό της σαν να βρίσκονται σε φυλακή», συνεχίζει το κείμενο.

Ένας μοναδικός συνδυασμός εικόνας και περιεχομένου, το σκίτσο με τη βοήθεια λίγων μόνων λέξεων, χρώματος και ελευθερίας της έκφρασης αποτυπώνει την πραγματικότητα της ευρωπαϊκής κρίσης με μοναδικό τρόπο.



«Η οικονομική κρίση, η ισορροπία ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη, η μετανάστευση, τα δικαιώματα του πολίτη, η συζήτηση για την είσοδο των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η σχέση με τις άλλες δυνάμεις: αυτά είναι τα θέματα που χειρίζεται ο σκιτσογράφος. Μέσω του σκίτσου του, σε έναν μοναδικό συνδυασμό εικόνας και περιεχομένου, φιλτράρει την πραγματικότητα, και παρότι προκαλεί γέλιο, αφήνει να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει λόγος για χαμόγελα, αλλά για σκέψη», υποστηρίζουν όσοι βρίσκονται πίσω από το «Τratto d'Europa».

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ο σκιτσογράφος ρίχνει φως με δημιουργικότητα στα θέματα της επικαιρότητας, συνδυάζοντας μία μορφή σύγχρονης τέχνης με την ωμή καθημερινότητα.


































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης