ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ξανά στο εδώλιο η ναζίστρια που σκότωσε έναν Έλληνα και οκτώ Τούρκους

Ξανά στο εδώλιο η ναζίστρια που σκότωσε έναν Έλληνα και οκτώ Τούρκους

H ναζίστρια-«φάντασμα» της διπλανής πόρτας, Μπεάτε Τσέπε - Πώς ξεκίνησαν όλα και πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι της υπόθεσης 

Υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη
Ξανά στο εδώλιο η ναζίστρια που σκότωσε έναν Έλληνα και οκτώ Τούρκους
Για τις δολοφονίες εννέα μεταναστών, οκτώ Τούρκων κι ενός Έλληνα, κατηγορείται η 38χρονη Μπεάτε Τσέπε, η οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είναι μέλος της νεοναζιστικής ομάδας NSU(Nationalsozialistischer Untergrund).

Μετά τη θερινή διακοπή της πολύκροτης δίκης, η υπόθεση για την συμμετοχή σε νεοναζιστικό πυρήνα και συνέργεια σε μια σειρά δολοφονιών με ρατσιστικά κίνητρα, συνεχίζεται στη δικαστική αίθουσα, στο Μόναχο.

Ένας από τους τέσσερις κατηγορούμενους οι οποίοι δικάζονται για υποστήριξη στην NSU, τον οποίο οι αρχές έχουν κατονομάσει ως Χόλγκερ Γκ., πρόκειται να συνεχίσει να καταθέτει στο δικαστήριο σήμερα σχετικά με την εξασφάλιση πλαστών ταυτοτήτων και ενός πιστολιού για την ομάδα. Ο άνδρας αυτός είναι μάρτυρας της κατηγορούσας αρχής.

Κλείσιμο
Ακόμη, το δικαστήριο αναμένει να ακούσει την κατάθεση ενός ομοσπονδιακού αστυνομικού ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα για την ομάδα, η δράση της οποίας θεωρείται ότι άρχισε το 1998.
Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι τα άλλα δύο μέλη της NSU, ο Ούβε Μούντλος και ο Ούβε Μπένχαρτ, διέπραξαν τις δέκα δολοφονίες, όπως και μια σειρά ληστειών τραπεζών και τουλάχιστον μία βομβιστική επίθεση.

Οι Μούντλος και Μπένχαρτ σκοτώθηκαν την 4η Νοεμβρίου του 2011. Σύμφωνα με τις αρχές, ο ένας από τους δύο σκότωσε τον άλλο και στη συνέχεια αυτοκτόνησε όταν αποκλείσθηκαν από την αστυνομία μέσα σ' ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο έπειτα από μια ληστεία τράπεζας.

H ναζίστρια-«φάντασμα» της διπλανής πόρτας

Ήταν το κορίτσι της διπλανής πόρτας, μόνο που κανείς δεν ήξερε ποια πραγματικά είναι. Μέχρι την ημέρα της σύλληψής της κανένας δε γνώριζε την πραγματική της ταυτότητα. Για τους γείτονες ήταν η Σουζάν Ντινέλτ, για τον οδοντίατρό της η Σίλβια Ρόσμπεργκ, για τον οπτικό η Λίζα Πολ. 

Γεννήθηκε το 1975 στη Θουριγγία από μητέρα Γερμανίδα και πατέρα Σέρβο ο οποίος δεν γνώρισε ποτέ την κόρη του ενώ ως τον θάνατό του δεν γνώριζε καν την ύπαρξή της.

Η Μπεάτε έζησε μια ταραγμένη εφηβική ηλικία με τη μητέρα της να κάνει απανωτούς γάμους και να αλλάζει χώρες διαμονής. Μαθήτρια επιδίδεται σε μικροκλοπές, ταξιδεύει χωρίς διαβατήριο, ακούει πανκ. Στα 17 της γνωρίζει τον κατά δύο χρόνια μεγαλύτερό της Ούβε Μούντλος ο οποίος τη μυεί στις νεοναζιστικές ιδέες του.

Η δράση της ναζιστικής οργάνωσης

Όλα ξεκίνησαν στις 4 Νοέμβρη 2011 με μία ληστεία τράπεζας στο Αϊζεναχ της Γερμανίας. Οι δύο ληστές διέφυγαν κουβαλώντας 70.000 ευρώ. Δύο ώρες αργότερα, αστυνομικοί πλησίασαν ένα ύποπτο τροχόσπιτο το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες. Μετά την κατάσβεση της φωτιάς, ανακάλυψαν στο εσωτερικό του τα νεκρά σώματα δύο αντρών. Ήτου Ούβε Μούντλος και του Ούβε Μπένχαρτ, γνωστών για την παράνομη δράση τους νεοναζί κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ηταν οι δύο σύντροφοι της Τσέπε, με τους οποίους συζούσε, σύμφωνα με πληροφορίες και είχαν αυτοπυροβοληθεί αφού πρώτα είχαν βάλει φωτιά στο όχημα.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τότε κανείς δεν υποψιαζόταν την έκταση και τις διαστάσεις της υπόθεσης. Η αστυνομία περισυνέλεξε μεγάλο αριθμό όπλων, ένα εκ των οποίων αποδείχθηκε ότι ήταν το πιστόλι που είχε χρησιμοποιηθεί στη δολοφονία της αστυνομικού Μικέλε Κιζβέτερ στο Χάιλμπρον το 2007.

Όμως το ίδιο απόγευμα οικία τυλίχτηκε στις φλόγες έπειτα από έκρηξη στο Τσβίκαου. Ήταν το σπίτι στο οποίο οι δύο νεοναζί συγκατοικούσαν με την Μπεάτε Τσέπε. Ανάμεσα στα συντρίμμια, οι αρχές βρήκαν ένα μακάβριο βίντεο, στο οποίο η ομάδα επαιρόταν για τους φόνους μίσους που είχε διαπράξει από τον Σεπτέμβριο του 2000. Υποστήριζαν ότι είχαν δολοφονήσει όχι μόνο την αστυνομικό, αλλά και άλλους εννέα αλλοδαπούς άντρες. Το συγκεκριμένο βίντεο έμελλε να αποτελέσει το κλειδί για τη διαλεύκανση μιας σειράς από δολοφονίες που προβλημάτιζαν την αστυνομία για χρόνια: οκτώ Τούρκων και ενός Ελληνα, του Θεόδωρου Βουλγαρίδη.

Οι εγκληματίες ήταν όλοι μέλη της προαναφερθείσας νεοναζιστικής οργάνωσης με την ονομασία NSU (Εθνικοσοσιαλιστικό αντεργκράουντ). Μέχρι τότε, οι αρχές θεωρούσαν ότι οι φόνοι συνδέονταν με την τουρκική μαφία. Το βίντεο όμως αποδείκνυε ότι κίνητρό τους ήταν η ξενοφοβία και το μίσος. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης