Σοκ και δέος σε όλο τον κόσμο από τη βροχή μετεωριτών

Σοκ και δέος σε όλο τον κόσμο από τη βροχή μετεωριτών

Διαψεύδει το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ότι αναχαίτισαν με πύραυλο τον μετεωρίτη πριν πέσει στα Ουράλια - Στους 1.200 οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων και 159 παιδιά - 60 τραυματίες νοσηλεύονται, δύο στην εντατική - Μεγάλες ζημιές σε χιλιάδες κτίρια

Σοκ και δέος σε όλο τον κόσμο από τη βροχή μετεωριτών
Σοκ και δέος σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν σκορπίσει οι εικόνες με τη βροχή μετεωριτών στη Ρωσία. Οι μετεωρίτες, οι οποίοι έπεσαν στα Ουράλια Όρη, προκάλεσαν τον τραυματισμό σχεδόν 1.000 ανθρώπων, δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσελιάμπινσκ, Μιχαήλ Γιούρεβιτς, τον οποίο επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
 
«Ο αριθμός των τραυματιών φθάνει περίπου τους 1.200» δήλωσε ο κυβερνήτης, ενώ ένας προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 500 τραυματίες στην περιοχή, στην πλειονότητά τους από θραύσματα γυαλιών, καθώς παράθυρα έσπασαν από το ωστικό κύμα. Μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται και 159 παιδιά.

Ένας Βρετανός ειδικός, ο Ρόμπερτ Μάσεϊ της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο ένα αντικείμενο που πέφτει στη Γη από το διάστημα να προκαλεί θύματα και παρατήρησε ότι ο απολογισμός της βροχής μετεωριτών σήμερα στη Ρωσία δεν έχει προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία.
 
«Θα έπρεπε να το ψάξω πολύ, για να βρω στην ιστορία ένα οποιοδήποτε συμβάν, κατά το οποίο μεγάλος αριθμός ανθρώπων να τραυματίστηκε από ένα τέτοιο αντικείμενο... Είναι πάρα πολύ σπάνιο να έχουμε ανθρώπινα θύματα» διαβεβαίωσε ο Μάσεϊ.
 
Στο μέτωπο των τραυματιών, τουλάχιστον 60 χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη και δύο από αυτούς νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με ανώνυμες στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Russia Today, ο μετεωρίτης επλήγη από τα συστήματα ρωσικής αεράμυνας και έσπασε σε κομμάτια κατά την πτώση του. Στις 14:24 το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών, διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες αυτές. «Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν έλαβε κανένα μέτρο που συνδέεται με το περιστατικό. Δεν πέταξε κανένα αεροσκάφος σε εκείνη τη δεδομένη χρονική περίοδο», αναφέρει χαρακτηριστικά.




Σύμφωνα με τη ρωσική Ακαδημία Επιστημών, το βάρος των μετεωριτών που έπεσαν στα Ουράλια ανέρχεται στους 50 τόνους.




Τα προϊόντα καύσης του μετεωρίτη δε θα παραμείνουν στην ατμόσφαιρα για πολύ, και σύντομα θα πέσουν στο έδαφος με τη βροχή, σύμφωνα με Ρώσους επιστήμονες.

«Πρακτικά δεν υπάρχει "καμία πιθανότητα" να συμβεί ξανά τέτοιο περιστατικό στην περιοχή», υποστηρίζει η ρωσική Ακαδημία Επιστημών, η οποία πρόσθεσε πως τα συστήματα παρακολούθησης εντόπισαν πολλούς «ιπτάμενους» μετεωρίτες κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και το πρωί.




Τεράστιες οι ζημιές - Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τρεις δήμοι

Ζημιές σε κτίρια έχουν καταγραφεί σε τουλάχιστον έξι πόλεις και τέσσερις κωμοπόλεις, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις. Περίπου 3.000 κτίρια υπέστησαν ζημιές στην επαρχία της Τσελιάμπινσκ από τη βροχή μετεωριτών, συμπεριλαμβανομένων 34 ιατρικών εγκαταστάσεων και 361 σχολείων και παιδικών σταθμών σύμφωνα με το Russia Today.  Τζάμια σπιτιων έσπασαν σε έκταση 100.000 τετραγωνικών μέτρων. Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί σε εργοστάσιο επεξεργασίας μετάλλου όπου κατέρρευσε οροφή 600 τμ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τέσσερις άνθρωποι, μετέδωσε το Ιντερφαξ.  Στην ίδια περιοχή χτυπήθηκε και σχολείο, και έχουν αναφερθεί τραυματισμοί! Η οκονομική ζημιά στο Τσέλιαμπινσκ υπολογίζεται σε ένα δισ. ρούβλια.

Τρεις δήμοι της επαρχίας έχουν κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Οκτώ από τους 43 δήμους έχουν υποστεί σημαντικές ζημίες από τη βροχή μετεωριτών, τρεις από αυτούς βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών.

'Εν τω μεταξύ, ειδικά για τους κατοίκους της επαρχίαςΤσελιάμπινσκ οι ρωσικές Αρχές άνοιξαν τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης.

Βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στο Ιντερνετ δείχνει φλεγόμενους μετεωρίτες να διασχίζουν τον ουρανό σε μικρό ύψος και η πορεία τους να δείχνει ότι θα πέσουν στο έδαφος. Σε άλλο βίντεο, οι κάτοικοι παρατηρούν το φαινόμενο στον ουρανό πάνω από τα σπίτια τους και ακούγονται εκρήξεις.

"Ο μετεωρίτης διασπάστηκε πάνω από τα Ουράλια και ανεφλέγη στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Κομμάτια του μετεωρίτη έπεσαν σε αραιοκατοικημένες ζώνες της περιοχής του Τσέλιαμπινσκ", ανακοίνωσε το τοπικό γραφείο του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.   


Από το κρουστικό κύμα έσπασαν τα τζάμια στο γραφείο του Ιταρ-Τας στο κέντρο του Τσέλιαμπινσκ, σύμφωνα με το Ρία Νοβόστι. Εκπρόσωπος του υπουργείου τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο έκανε λόγο για πενήντα τραυματίες.





Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε πως κινητοποίησε 20.000 άντρες και τρία αεροπλάνα ή ελικόπτερα για να επιθεωρήσουν τις περιοχές.

Το υπουργείο κάλεσε τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται. "Δεν αποφασίστηκε να απομακρυνθούν πολίτες από τις κατοικίες τους, το επίπεδο ραδιενέργειας είναι κανονικό, σας ζητάμε να μην πανικοβάλλεστε", επισημαίνεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου.








«Νόμιζα πως ήρθε το τέλος του κόσμου»

Πανικόβλητοι και σοκαρισμένοι κάτοικοι της περιοχής των Ουραλίων φαντάστηκαν τα πάντα το πρωί--από το ότι σημειώθηκε πτώση αεροσκάφους, ως ότι ήλθε το τέλος του κόσμου, από το έντονο λευκό φως και τους βίαιους ήχους που έμοιαζαν με εκρήξεις.

«Οδηγούσα προς την δουλειά, ήταν πολύ σκοτεινά, αλλά ξαφνικά υπήρξε τόσο εκτυφλωτικό φως σαν να ήταν ημέρα», δήλωσε ο Βίκτορ Προκόφιεβ, 36 ετών, κάτοικος της Γεκατερίνμπουργκ στα Ουράλια Όρη.
«Ένιωσα σαν να με τύφλωσαν τα φώτα αυτοκινήτων», πρόσθεσε.
 
«Ήμουν στο σπίτι. Είδα μια αστραπή φωτός. Βγήκα στο μπαλκόνι κι είδα ένα ίχνος, σαν αυτό ενός αεροσκάφους, αλλά πολύ πιο μεγάλο. Η πρώτη εντύπωση ήταν ότι είχε πέσει ένα αεροσκάφος», είπε Ντμίτρι Τούρκιν, ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Βέστι που έχει έδρα στην Τσελιάμπινσκ.

«Στεκόμουν σε μια στάση λεωφορείου, έβλεπα την κοπέλα μου που έφευγε», είπε ο Αντρέι, που δεν έδωσε το επώνυμό του. «Μετά είδα μια λάμψη και ένα ίχνος καπνού στον ουρανό κι ένιωσα ένα ωστικό κύμα που έσπασε παράθυρα».

Μια άλλη κάτοικος της πόλης, η Βαλεντίνα Νικολάγεβα, εκπαιδευτικός, είπε πως μια λάμψη «φώτισε όλες τις τάξεις» μονομιάς, ότι το ίχνος του μετεωρίτη ήταν «δέκα φορές πιο μεγάλο» από ό,τι θα ήταν αυτό ενός αεροσκάφους, κι ότι νόμιζε πως «αυτό είναι το τέλος του κόσμου», σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Lifenews.
 







Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος επρόκειτο να υποδεχθεί αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών από τα κράτη-μέλη της Ομάδας των 20 (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών παγκοσμίως, αλλά και ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενημερώθηκαν για την κατάσταση.

Τοπικός αξιωματούχος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων είπε ότι η βροχή μετεωριτών ίσως συνδέεται με έναν μετεωρίτη μεγέθους πισίνας Ολυμπιακών διαστάσεων που επρόκειτο να περάσει πολύ κοντά στη Γη, σε απόσταση 27.520 χλμ., αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί.

Την ίδια ώρα, ο μακροχρόνια ηγέτης της κοινοβουλευτικής άκρας δεξιάς στη Ρωσία Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, δήλωσε πως δεν πρόκειται για μετεωρίτες που πέφτουν, αλλά για δοκιμή ενός νέου όπλου από τους Αμερικανούς.

Στο μεταξύ, μικρά κομμάτια του μετεωρίτη τίθενται «προς πώληση» σε ορισμένες ρωσικές ιστοσελίδες.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης