Οι καλλιτέχνες
Massive Attack, Brian Eno, Fontaines DC και
Kneecap ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός
συνδικάτου για καλλιτέχνες που εκφράζουν την άποψή τους για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη
Γάζα.
«Η κατάσταση στη Γάζα είναι απερίγραπτη. Γράφουμε ως καλλιτέχνες που έχουμε επιλέξει να χρησιμοποιήσουμε τη δημόσια πλατφόρμα μας για να μιλήσουμε ενάντια στη
γενοκτονία και στον ρόλο που έχει παίξει η βρετανική κυβέρνηση στη διευκόλυνσή της», έγραψαν μεταξύ άλλων οι Massive Attack στο Instagram.
Στην ίδια ανάρτηση, οι μουσικοί δήλωσαν ότι στόχος τους είναι να
προστατεύσουν άλλους καλλιτέχνες, ιδίως εκείνους που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της καριέρας τους, από «απειλές σιωπής ή ακύρωσης της καριέρας τους» από οργανώσεις όπως η UK Lawyers for Israel (UKLFI).
Όπως αναφέρει ο Guardian, η UKLFI είχε καταγγείλει την μπάντα
Bob Vylan στην αστυνομία για το ότι ηγήθηκε ενός συνθήματος «θάνατος στις IDF» κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της στο
Glastonbury, με αποτέλεσμα οι Αρχές να ξεκινήσουν ποινική έρευνα εναντίον τους και ως εκ τούτου πολλές από τις προγραμματισμένες τους συναυλίες να ακυρωθούν.
Η ίδια οργάνωση κατήγγειλε επίσης το BBC για τη μετάδοση της εμφάνισης του συγκροτήματος στο Glastonbury, με αποτέλεσμα να σταματήσει το live για το διάστημα που οι Bob Vylan ήταν στη σκηνή.
Η ανάρτηση συνεχίζει ως εξής:
«Είμαστε ενήμεροι για την κλίμακα των επιθετικών, εκφοβιστικών εκστρατειών που διεξάγει η UKLFI και για τα πολλαπλά μεμονωμένα περιστατικά εκφοβισμού εντός της ίδιας της μουσικής βιομηχανίας, με μοναδικό σκοπό να λογοκρίνουν και να σιωπήσουν τους καλλιτέχνες από το να εκφράσουν την καρδιά και το μυαλό τους.
Έχοντας αντέξει αυτές τις εκστρατείες λογοκρισίας, δεν θα μείνουμε άπραγοι και δεν θα επιτρέψουμε σε άλλους καλλιτέχνες – ιδίως σε εκείνους που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της καριέρας τους ή σε άλλες θέσεις επαγγελματικής ευπάθειας – να απειληθούν με σιωπή ή ακύρωση της καριέρας τους».
Οι καλλιτέχνες που δημιούργησαν το συνδικάτο ενθαρρύνουν άλλους καλλιτέχνες να επικοινωνήσουν μαζί τους για να λάβουν κοινή θέση σχετικά με τα αιτήματά τους, τα οποία περιλαμβάνουν άμεση και μόνιμη
κατάπαυση του πυρός, άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην Γάζα για αναγνωρισμένους οργανισμούς βοήθειας και τερματισμό των πωλήσεων όπλων και των αδειών από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε δήλωση που παραχώρησε στην εφημερίδα Guardian, οι
Massive Attack ανέφεραν: «Αυτή η συλλογική δράση έχει ως στόχο να προσφέρει κάποια μορφή αλληλεγγύης στους καλλιτέχνες που ζουν καθημερινά σε μια γενοκτονία που μεταδίδεται από τις οθόνες, αλλά φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τις πλατφόρμες τους για να εκφράσουν τον τρόμο τους λόγω του επιπέδου
λογοκρισίας που επικρατεί στον κλάδο τους ή από άκρως οργανωμένους εξωτερικούς νομικούς φορείς, οι οποίοι τρομοκρατούν τους ίδιους και τις ομάδες διαχείρισης τους με επιθετικές νομικές ενέργειες. Η πρόθεση είναι σαφής και προφανής: να τους σιωπήσουν».