Βαθιά ανήσυχος ο Γκουτέρες για τις πληροφορίες περί νέων αεροπορικών βομβαρδισμών κατά αμάχων στη Μιανμάρ

Βαθιά ανήσυχος ο Γκουτέρες για τις πληροφορίες περί νέων αεροπορικών βομβαρδισμών κατά αμάχων στη Μιανμάρ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των εχθροπραξιών στην περιοχή

guderes23
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε χθες Δευτέρα τη «βαθιά ανησυχία» του για τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ενόπλων δυνάμεων της Μιανμάρ εναντίον χωριών στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπου κάτοικοι δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως χθες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι.

Στην πολιτεία Ραχίν (δυτικά) ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στον Στρατό του Αρακάν, μειονοτική αυτονομιστική ένοπλη οργάνωση, και τις δυνάμεις ασφαλείας της κεντρικής κυβέρνησης από τον Νοέμβριο, που έβαλαν τέλος στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία γενικά εφαρμοζόταν, έπειτα από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες είναι «θορυβημένος για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για αεροπορικούς βομβαρδισμούς του στρατού, συμπεριλαμβανομένων αυτών (...) στην περιφέρεια Μίνμπγια, οι οποίοι σκότωσαν και τραυμάτισαν πολλούς αμάχους», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από εκπρόσωπό του χθες.

Η Μίνμπγια, η κυριότερη πόλη της ομώνυμης περιφέρειας, βρίσκεται ανατολικά της πρωτεύουσας της πολιτείας Ραχίν, της Σίτουι, η οποία είναι στην πράξη αποκλεισμένη από μαχητές του Στρατού του Αρακάν εδώ κι εβδομάδες.

Μερικά χιλιόμετρα από τη Μίνμπγια, αεροπορικός βομβαρδισμός έπληξε το χωριό Θαρ Νταρ περί τη 01:45 (τοπική ώρα), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άνδρες, 4 γυναίκες και 10 παιδιά, δήλωσε κάτοικος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Δεν γινόταν καμιά μάχη στο χωριό μας», αλλά «μας βομβάρδισαν», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί για την ασφάλειά του.

Σύμφωνα με άλλο κάτοικο, που επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 18.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των εχθροπραξιών στην περιοχή, που είχε μετατραπεί σε θέατρο της στρατιωτικής καταστολής το 2017 σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια. Εκατοντάδες χιλιάδες μέλη της μειονότητας αυτής προσέφυγαν στο γειτονικό Μπανγκλαντές.

Η χούντα διατηρεί τον έλεγχο της πολιτειακής πρωτεύουσας Σίτουι, όμως τις τελευταίες εβδομάδες οι μαχητές του Στρατού του Αρακάν προελαύνουν σε περιβάλλουσες περιοχές.

Κλείσιμο
Οι μάχες έχουν εξαπλωθεί στο έδαφος της Ινδίας και του Μπαγκλαντές.

Τον περασμένο μήνα, τουλάχιστον δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Μπανγκλαντές από όλμο ο οποίος βλήθηκε από τη Μιανμάρ.

Ο Στρατός του Αρακάν συγκαταλέγεται στις διάφορες ένοπλες μειονοτικές οργανώσεις σε παραμεθόριες περιοχές που δρουν από την ανεξαρτησία (1948) επιδιώκοντας αυτονομία και μεγαλύτερο έλεγχο των φυσικών πόρων.

Ειδήσεις σήμερα:

Βρέθηκε σπασμένο λουκέτο κοντά σε χώρο με εκπαιδευτικό πυρηνικό αντιδραστήρα στο ΑΠΘ - Τι λέει ο πρύτανης

Θρήνος για τον 33χρονο που πέθανε από ναυτική φωτοβολίδα - Είχε τραυματιστεί και παλαιότερα με παρόμοιο τρόπο

Μαζικές κινητοποιήσεις στην Αργεντινή κατά του Μιλέι και της «θεραπείας σοκ» που εφαρμόζει - «Το όριο είναι η πείνα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης