Δικαστήριο στο Τέξας απαγορεύει σε 31χρονη να διακόψει την εγκυμοσύνη της ενώ κινδυνεύει η ζωή της

Δικαστήριο στο Τέξας απαγορεύει σε 31χρονη να διακόψει την εγκυμοσύνη της ενώ κινδυνεύει η ζωή της

Το δικαστήριο ανέτρεψε σε ένα 24ωρο προηγούμενη απόφαση που επέτρεπε στη γυναίκα να προχωρήσει - Θεωρείται άμβλωση

abortion_texas
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Τέξας των ΗΠΑ, με την οποία απαγορεύει στην 31χρονη Κέιτ Κόξ να διακόψει την επικίνδυνη για τη ζωή της εγκυμοσύνη της, διότι θεωρείται άμβλωση. Παρότι, αρχικά, είχε γίνει δεκτό το αίτημα της,

Ο γενικός εισαγγελέας Κεν Πάξτον είχε καταφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας για να ακυρώσει μια δικαστική απόφαση που εκδόθηκε μόλις την προηγούμενη μέρα. «Ο νόμος του Τέξας απαγορεύει τις αμβλώσεις», είχε υπογραμμίσει ο γενικός εισαγγελέας Κεν Πάξτον ισχυριζόμενος ότι η δικαστίνα του επαρχιακού δικαστηρίου «καταχράσθηκε την εξουσία της» χωρίς «καμιά απόδειξη» ενώ «ο ιατρικός εμπειρογνώμονας του Τέξας είχε εκτιμήσει ότι η κ. Κοξ δεν εκπλήρωνε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να τύχει ιατρικής εξαίρεσης». Είχε υποστηρίξει πως η απόφαση της δικαστίνας υπέρ της Κοξ δεν προστατεύει ούτε αυτά τα νοσοκομεία «ούτε κανένα άλλο πρόσωπο από το να θεωρηθούν αστικά και ποινικά υπεύθυνα για παραβίαση των νόμων του Τέξας περί αμβλώσεων».

Σε μια ανακοίνωση, την οποία περιέλαβε σε επιστολή που απηύθυνε σε νοσοκομεία του Τέξας, ο Κεν Πάξτον είχε ήδη προειδοποιήσει την Πέμπτη για «μακροπρόθεσμες εν δυνάμει συνέπειες», σε περίπτωση που τα ιδρύματα αυτά επέτρεπαν την άμβλωση. Είχε υποστηρίξει πως η απόφαση της δικαστίνας υπέρ της Κοξ δεν προστατεύει ούτε αυτά τα νοσοκομεία «ούτε κανένα άλλο πρόσωπο από το να θεωρηθούν αστικά και ποινικά υπεύθυνα για παραβίαση των νόμων του Τέξας περί αμβλώσεων».

«Χωρίς να εξετάσει την ουσία, το Δικαστήριο αναστέλλει διοικητικά την απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου» που επέτρεψε στην Κοξ να προχωρήσει σε άμβλωση, ανέφερε το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα (CRR) που εκπροσωπεί την Κοξ ενώπιον της δικαιοσύνης. «Αν και εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι το Δικαστήριο θα απορρίψει τελικά το αίτημα της πολιτείας και ότι θα το πράξει γρήγορα», εξηγεί η Μόλι Ντιουέιν, η οποία είναι η κύρια δικηγόρος του CRR, προσθέτει πως φοβάται ότι η αναβολή της απόφασης της δικαιοσύνης ισοδυναμεί εν τέλει με άρνηση. «Πρόκειται για επείγουσα ιατρική φροντίδα. Η Κέιτ είναι ήδη έγκυος 20 εβδομάδων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να ικετεύουν ενώπιον ενός δικαστηρίου για να λάβουν ιατρική φροντίδα», δήλωσε.

Κλείσιμο
Η Κοξ ανέφερε στην προσφυγή της πως, αν συνεχίσει την κύηση, θα χρειαστεί να υποβληθεί στην τρίτη καισαρική επέμβασή της και αυτό είναι πιθανό να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά της να αποκτήσει και άλλα παιδιά, κάτι που, όπως λέει, θέλουν η ίδια και ο σύζυγός της.


Ειδήσεις σήμερα

Οπαδική επίθεση: Κροτίδες, φωτοβολίδες και μαχαίρια βρήκε η ΕΛΑΣ στο γήπεδο στου Ρέντη - Δείτε φωτογραφίες

Έγκλημα στη Σαλαμίνα: Η κυνική ομολογία του 71χρονου δολοφόνου: «Ένας λιγότερος άνθρωπος στη γη»

Ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία το αρχαιότερο φρούριο του κόσμου - Χτίστηκε πριν από 8.000 χρόνια, φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης