Γαλλία: «Non» λέει ο Μακρόν στις σημαίες της Ρωσίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024

Γαλλία: «Non» λέει ο Μακρόν στις σημαίες της Ρωσίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024

Έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) είναι αυτή που θα αποφανθεί αναφορικά με τη συμμετοχή Ρώσων αθλητών

macron
Δεν θα κυματίζουν μεσίστιες σημαίες της Ρωσίας στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, διαβεβαίωσε σήμερα την διεθνή κοινότητα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) είναι αυτή που θα αποφανθεί αναφορικά με τη συμμετοχή Ρώσων αθλητών. «Προφανώς δεν μπορεί να υπάρχει ρωσική σημαία στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, νομίζω ότι υπάρχει συναίνεση γι' αυτό», δήλωσε ο ένοικος των Ηλυσίων στη γαλλική αθλητική εφημερίδα «L’Équipe».

Ο 43χρονος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας τόνισε επίσης ότι η ρωσική σημαία «δεν έχει θέση» στην Ολυμπιάδα του 2024, την ώρα που η Μόσχα «διαπράττει εγκλήματα πολέμου, όταν απελαύνει παιδιά». Στην ερώτηση εάν θα επιτραπεί η συμμετοχή στους αγώνες σε Ρώσους αθλητές ο Μακρόν τόνισε ότι αυτό δεν είναι απόφαση της χώρας που φιλοξενεί την Ολυμπιάδα, αλλά της ΔΟΕ.

«Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά με τη συμμετοχή των Ρώσων αθλητών, «που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν προετοιμαστεί μια ολόκληρη ζωή για τους αγώνες και δεν μπορούν να είναι τα θύματα» του καθεστώτος του Κρεμλίνου, όπως είπε.

Κλείσιμο
Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Σοσιαλίστρια δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας, Αν Ινταλγκό είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να μετάσχουν Ρώσοι αθλητές στους Ολυμπιακούς του επόμενου έτους. Από την έναρξη του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία -24 Φεβρουαρίου του 2022 - απασχολεί ιδιαίτερα το Παρίσι όπως και την ΔΟΕ η συμμετοχή σε διεθνείς οργανώσεις αθλητών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Το Κρεμλίνο χρησιμοποίησε την πατρίδα του Αλεξάντερ Λουκασένσκο ως ορμητήριο για την αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης του Κιέβου στην αρχή του πολέμου.

Λίγους μήνες νωρίτερα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προέβη στην ακόλουθη πρόταση: οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές να αγωνίζονται με ουδέτερη σημαία και όχι με τα εθνικά τους χρώματα, ούτε να ακούγεται ο εθνικός ύμνος της χώρας τους σε διεθνείς διοργανώσεις παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Κιέβου έχει ζητήσει να απαγορευτεί η συμμετοχή τους εκτοξεύοντας απειλές ακόμη και για μποϊκοτάζ.

Ειδήσεις σήμερα:

Κικίλιας: Έξι αγνοούμενοι στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας - 885 απεγκλωβισμοί και διασώσεις

Κακοκαιρία «Daniel»: Με το τρακτέρ του παρασύρθηκε ο 49χρονος κτηνοτρόφος που βρέθηκε νεκρός στον Δομοκό


Συναυλία Imagine Dragons στο ΟΑΚΑ: «Υπήρχε πλάνο έκτακτης ανάγκης σε συνεννόηση με την αστυνομία» λένε οι διοργανωτές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης