Κακοκαιρία «Daniel» - Κικίλιας: Έξι αγνοούμενοι στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας - 885 απεγκλωβισμοί και διασώσεις

Κακοκαιρία «Daniel» - Κικίλιας: Έξι αγνοούμενοι στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας - 885 απεγκλωβισμοί και διασώσεις

Πάνω από 4.800 κλήσεις έχει δεχτεί η Πυροσβεστική - Μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας, στον Ληθαίο Ποταμό το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν  οι Κικίλιας, Φλώρος και οι αρχηγοί Πυροσβεστικής και Αστυνομίας

gefyra_karditsa_daniel_arthro
Όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει εστιάσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία, είπε ο Βασίλης Κικίλιας κατά την έκτακτη ενημέρωση στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας για τις εξελίξεις με την κακοκαιρία «Daniel» και τις επιχειρήσεις διάσωσης στις πληγείσες περιοχές.

Αρχικά, ο Βασίλης Κικίλιας είπε: «Όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει εστιάσει στην Θεσσαλία. Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας, στον Ληθαίο Ποταμό, που έχει πλημμυρίσει και έχει σπάσει το φράγμα στο Προάστιο. Είναι αποκλεισμένα τα χωριά Προάστιο, Αγία Τριάδα, Παλαμάς, Μεγάλα Καλύβια και Καλογριανά, καθώς τα νερά βρίσκονται σε μεγάλο ύψος. Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθεις προσέγγισης. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται 20 εγκλωβισμένα άτομα στην Αγία Τριάδα και έξι αγνοούμενοι. Στα Μεγάλα Καλύβια υπάρχουν 40 άτομα σε σπίτια και στα Καλογριανά 4 άτομα επίσης σε σπίτια. Στον Παλαμά και το Προάστιο που είναι κεφαλοχώρια, δηλαδή πάνω από 1.000 άτομα το καθένα, μέχρι στιγμής δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη αναφορά πέραν του ότι το νερό είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και ο κόσμος βρίσκεται στα πιο υψηλά σημεία των κτιρίων»

Όπως επισήμανε, όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει εστιάσει τις δυνάμεις του -ΕΜΑΚ, Πυροσβεστικό Σώμα, Ένοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ και Τοπική Αυτοδιοίκηση- στη Θεσσαλία, ενώ προσέθεσε ότι από την Πολιτική Προστασία επιχειρούν δυνάμεις από την 1η, 2η, 4η, 5η, 6η, 7η, 8η ΕΜΑΚ, συνολικά 195 οχήματα και 480 άτομα, ΕΜΑΚ και πυροσβέστες.

Όσον αφορά τα εναέρια μέσα, δηλαδή τα ελικόπτερα διάσωσης, όπως γνωστοποίησε ο κ. Κικίλιας, ξεκίνησαν πριν από λίγο οι πρώτες πτήσεις, με ένα Super Puma και τέσσερα Bell του Πυροσβεστικού Σώματος και ακολουθούν ένα Super Puma και ένα Bell των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς μέχρι πρότινος -λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν- δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν.

«Θέλω να διαβεβαιώσω πως δεν υπάρχει κανένα μέσο, καμία ενέργεια και καμία προσπάθεια που μπορούσε ή μπορεί να γίνει, ώστε να απεγκλωβιστούν νωρίτερα και με ασφαλή τρόπο οι άνθρωποι που υποφέρουν για δεύτερο 24ωρο στην περιοχή, και δεν έγινε. Η σταδιακή βελτίωση της κακοκαιρίας Daniel που σάρωσε τη χώρα μας επιτρέπει στις επόμενες ώρες να προχωρήσουμε πιο γρήγορα επιχειρησιακά. Κουράγιο και δύναμη σε όλους όσοι δοκιμάζονται να ξέρουν ότι είμαστε εδώ για αυτούς»,
σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Δείτε την ενημέρωση από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων

#κακοκαιρία #DANIEL - Ενημέρωση από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων & Διαχείρισης Κρίσεων

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος είπε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν κάθε φορά στην περιοχή που πλήττεται ανάλογα με τη φυσική καταστροφή μέσα στο πλαίσιο που ορίζεται και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τον επιχειρησιακό έλεγχο της Πυροσβεστικής».

Από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων, πριν την έναρξη του φαινομένου, είχαν τεθεί σε επιφυλακή και ετοιμότητα όλες οι δυνάμεις που προορίζονται για αυτό το σκοπό σύμφωνα με το σχέδιο «Ξενοκράτης», ανέφερε ο κ. Φλώρος.

«Σε αυτό το εξαιρετικά σπάνιο και πολύ δύσκολο καιρικό φαινόμενο», πρόσθεσε, οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν με:

Κλείσιμο
- Έντεκα μηχανήματα Μηχανικού

- 14 οχήματα γενικής χρήσης

- Πάνω από 25 με 30 λέμβους

- 71 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης» και 36 επιπλέον σε ετοιμότητα

- 7 ελικόπτερα είναι σε ετοιμότητα με τα τρία εξ αυτών έρευνας-διάσωσης

Επιπλέον, ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα αρματαγωγό ένα πλοίο ταχείας μεταφοράς βρίσκονται σε ετοιμότητα και εάν χρειαστεί θα προσεγγίσουν την περιοχή ενώ, εάν χρειάζεται, θα φιλοξενήσουν πολίτες.

Υπάρχει, ακόμη, όπως είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ετοιμότητα διάθεσης 49 λεωφορείων, 28 μικρολεωφορείων, 19 μηχανημάτων Μηχανικού και 128 οχημάτων γενικής χρήσης.

Ήδη, προσέθεσε, «από προχθές το βράδυ, στην περιοχή των Καλών Νερών όπου έπεσε η γέφυρα έχει αναπτυχθεί κλιμάκιο της ΜΟΜΚΑ με μια γέφυρα Baily», και μπορεί να ξεκινήσει το στήσιμο της αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Έχουν, επίσης, «αναπτυχθεί κλιμάκια του Μηχανικού, της ΜΟΜΚΑ και σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας» όπου έχουν καταγραφεί ζημιές σε γέφυρες, συμπλήρωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα και μπορούν να διαθέσουν γέφυρες Bailey προκειμένου να γεφυρώσουν τις γέφυρες που καταστρέφονται» υπογράμμισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Επιπρόσθετα, «έχουμε αναπτύξει χώρους φιλοξενίας, ιδίως στο στρατόπεδο της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Βόλο, όπου ήδη φιλοξενούνται πολίτες», συμπλήρωσε.

Ακολούθως, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς ανέφερε πως έχουν γίνει 4.800 κλήσεις στην Πυροσβεστική από πολίτες ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 1.600 αντλήσεις υδάτων και 885 διασώσεις. 

Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, στους νόμους Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας αλλά και στο Βόλο εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα από την κακοκαιρία "Daniel", όπως ανέφερε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος στην έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία.

Επιπλέον, όπως είπε, «τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στους νομούς Αργολίδας ειδικότερα στις περιοχές Ναυπλίου, Τροιζήνας, Κρανιδίου, Πόρτο Χέλι, Νέα Επίδαυρος, Σπέτσες, στους νομούς Αρκαδίας, στο Άστρος, στο νομό Λακωνίας, στην περιοχή της Νεάπολης, στο νομό Αττικής, ειδικότερα τα νότια προάστια και ανατολικά προάστια και στην περιοχή της Θεσσαλίας, ειδικότερα στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Βόλου εκεί που το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο».

Ειδικότερα στην περιοχή της Θεσσαλίας επιχειρούν 155 συνεργεία με 480 άτομα προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης συνδράμουν δυνάμεις από την 1η, την 2η, την 7η, την 8η, την 5η, την 6η και την 4η ΕΜΑΚ με προσωπικό διασωστικό και διασωστικές λέμβους.

Σε συνεργασία με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως τόνισε ο κ. Πουρναράς, γίνεται προσπάθεια για προσέγγιση σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν εγκλωβισμένα άτομα και προσέθεσε ότι ήδη από το μεσημέρι που το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες ξεκίνησε και η από αέρος διάσωση και ήδη ένα ελικόπτερο Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος με διασώστες απεγκλώβισε μία γυναίκα με αναπηρικά προβλήματα από την περιοχή της Αγίας Τριάδος.

Όπως σημείωσε ο κ. Πουρναράς από την πρώτη στιγμή που η κακοκαιρία "Daniel" έπληξε τη χώρα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχτηκε 4800 κλήσεις και προσέθεσε ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει 1600 αντλήσεις ομβρίων υδάτων και 885 διασώσεις συμπολιτών μας.

«Εξακολουθούμε, θα εξακολουθήσουμε, όλες τις προσπάθειες, ούτως ώστε να προσεγγίσουμε τον τελευταίο πολίτη που έχει πρόβλημα. Για μια ακόμη φορά παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις», υπογράμμισε.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος τονίζοντας πως η ΕΛΑΣ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, από πλευράς των αστυνομικών, 105 απεγκλωβισμοί. «Είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα για όσο χρειαστεί για να παρέχουμε στήριξη στο έργο της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής».


Ειδήσεις σήμερα:

Νεαρός Ουκρανός σκότωσε το ζευγάρι Αμερικανών που τον υιοθέτησαν από ορφανοτροφείο στη χώρα του

Σάλος στη Βρετανία: Μυστικός αστυνομικός κορόιδευε επί... 19χρόνια τη γυναίκα στο πλευρό του


Εμμονή της κακοκαιρίας Daniel στην Αττική «βλέπει» ο Κολυδάς μέχρι το μεσημέρι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης