Αγόρασε έργο τέχνης σε κορνίζα για 4 δολάρια και τώρα μπορεί να το πουλήσει για 250.000!

Αγόρασε έργο τέχνης σε κορνίζα για 4 δολάρια και τώρα μπορεί να το πουλήσει για 250.000!

Βρήκε έναν «θησαυρό» μέσα στο κατάστημα με μεταχειρισμένα είδη όπου έψαχνε παλιές κορνίζες

ramona
H αγορά που έκανε μια Αμερικανίδα σε ένα κατάστημα με μεταχειρισμένα είδη στο Νιου Χάμσαϊρ πριν από έξι χρόνια της στοίχισε μόλις 4 δολάρια, όμως δεν αποκλείεται να της αποφέρει έως και 250.000!

Σύμφωνα με τη New York Post, η τυχερή γυναίκα - της οποίας το όνομα δεν έχει γίνει γνωστό - επισκέφθηκε το 2017 ένα κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών της εταιρείας Savers, αναζητώντας παλιές κορνίζες που θα μπορούσε να τροποποιήσει και να μεταπωλήσει. Εκεί εντόπισε μέσα σε μια κορνίζα ένα έργο τέχνης που της έκανε εντύπωση, το οποίο τελικά αγόρασε στην τιμή των 4 δολαρίων.

Όπως αποδείχτηκε, το έργο που αγόρασε τόσο φτηνά, χωρίς καν να το πολυσκεφτεί, είναι δημιουργία του Νιούελ Κόνβερς Γουάιθ, ενός από τους γνωστότερους εικονογράφους της Αμερικής, και σύντομα πρόκειται να βγει σε δημοπρασία από τον Οίκο Bonhams Skinner με εκτιμώμενη τιμή μεταξύ 150.000 και 250.000 δολαρίων.

Μετά την αγορά της, η γυναίκα κρέμασε την κορνίζα με τη δημιουργία του Γουάιθ στο τοίχο της κρεβατοκάμαράς της, όπου και παρέμεινε για χρόνια, μέχρι που κάποια στιγμή την αποθήκευσε στην ντουλάπα της. Τον περασμένο Μάιο, ενώ καθάριζε το διαμέρισμά της, βρήκε ξανά την κορνίζα με το έργο τέχνης και αποφάσισε να ικανοποιήσει την περιέργειά της αναζητώντας online τον δημιουργό του.

Αφού πόσταρε μια φωτογραφία του έργου σε μια σελίδα στο Facebook όπου χρήστες μοιράζονται τις ιστορίες τους για παλιά αντικείμενα που ανακάλυψαν κρυμμένα σε παράξενα μέρη, είχε την τύχη να δει την ανάρτησή της μιας συντηρήτρια έργων τέχνης που ήξερε καλά το έργο του Γουάιθ.

Η Λόρεν Λιούς, που είχε κάποτε διοργανώσει μια έκθεση με τα έργα του καλλιτέχνη στο Μουσείο Φάρνσγουορθ, και είχε συνεργαστεί με τον γιο και τον εγγονό του, ήταν σε θέση να αναγνωρίσει το μοναδικό στιλ του. Έτσι ζήτησε να δει από κοντά το έργο και αποφάνθηκε ότι είναι κατά 99% αυθεντικό, και μάλιστα σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, δεδομένου ότι αγνοούνταν η τύχη του εδώ και 80 περίπου χρόνια.

Η εν λόγω εικονογράφηση είχε δημιουργηθεί (μαζί με άλλες 3, εκ των οποίων έχει βρεθεί μόνο η μία) για την έκδοση του 1939 του μυθιστορήματος «Ραμόνα» της Έλεν Χαντ Τζάκσον.

«Ο Γουάιθ απεικονίζει με επιδεξιότητα την ένταση ανάμεσα στην Ραμόνα και την αυστηρή θετή της μητέρα, Σενιόρα Μορένο», αναφέρει ο οίκος δημοπρασιών στο site του. Οι ειδικοί που εξέτασαν το έργο πιστεύουν ότι η κορνίζα μέσα στην οποία βρέθηκε η εικονογράφηση ήταν επιλογή του ίδιου του Γουάιθ. Ο καλλιτέχνης επέλεγε κορνίζες με λιτό σχεδιασμό που ήταν φτιαγμένες έτσι ώστε να προστατεύουν τις γωνίες των έργων του καθώς «ταξίδευαν» με το τρένο από το στούντιό του σε εκδότες στη Φιλαδέλφεια ή τη Νέα Υόρκη.



Ειδήσεις σήμερα:

Κορωπί: Εντοπίστηκε τμήμα κρανίου σε εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας

Νέες ταυτότητες: Από 25 Σεπτεμβρίου η έκδοσή τους - «Ούτε τσιπάκια έχουν, ούτε κάμερες», επισημαίνει ο Μητσοτάκης

Έλον Μασκ: Ρήξη με την τρανς κόρη του - «Είναι κομμουνίστρια, πιστεύει πως είναι κακό να είσαι πλούσιος»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης