H Γαλλία τίμησε την ομιλία «Έχω ένα όνειρο» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ με βίντεο όπου συμμετέχουν μόνο... λευκά παιδιά

H Γαλλία τίμησε την ομιλία «Έχω ένα όνειρο» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ με βίντεο όπου συμμετέχουν μόνο... λευκά παιδιά

Το υπουργείο Παιδείας διέγραψε το κλιπ που επικρίθηκε έντονα στα social media - Οι διευκρινίσεις για την επιλογή των παιδιών που εμφανίζονται

dream
Έντονες επικρίσεις δέχεται τα τελευταία 24ωρα η γαλλική κυβέρνηση με αφορμή ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα για να τιμήσει την επέτειο 60 ετών από την ιστορική ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «Έχω ένα όνειρο». Ο λόγος πίσω από τις αντιδράσεις είναι ότι στο σύντομο κλιπ που πόσταρε το υπουργείο Παιδείας ανήμερα της επετείου - και κατόπιν αναγκάστηκε να διαγράψει - εμφανίζονται μόνο... λευκά παιδιά.

Ο Αμερικανός ακτιβιστής πολιτικών δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε εκφωνήσει τη συγκεκριμένη ομιλία στη Διαδήλωση στην Ουάσινγκτον για την Εργασία και την Ελευθερία στις 28 Αυγούστου 1963, ζητώντας να δοθεί τέλος στον ρατσισμό στις ΗΠΑ, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν κάποτε να απολαμβάνουν τα ίδια αστικά και οικονομικά δικαιώματα.

Η γαλλική κυβέρνηση θέλησε να χρησιμοποιήσει «νέες φωνές» για να τιμήσει την επέτειο της ομιλίας που είναι γνωστή ως «Έχω ένα όνειρο», εξαιτίας της εμβληματικής φράσης που χρησιμοποίησε αρκετές φορές ο ακτιβιστής περιγράφοντας το όραμά του για ένα κόσμο ισότητας. Σύμφωνα με την Daily Mail όμως, το κλιπ επικρίθηκε έντονα στα social media, αφού μόνο λευκά παιδιά εμφανίζονται να περιγράφουν στα αγγλικά το δικό τους «όνειρο» για το μέλλον.




Αρκετοί σχολιαστές χαρακτήρισαν απαράδεκτο το βίντεο, στο οποίο δεν υπήρχε καμία εκπροσώπηση της μαύρης κοινότητας, με έναν επικριτή να αποκαλεί «ετεροχρονισμένο πρωταπριλιάτικο αστείο» την κυβερνητική πρωτοβουλία.

Το υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας προχώρησε σε διευκρινίσεις μετά τη δημοσίευση του κλιπ στο X (πρώην Twitter), λέγοντας ότι τα παιδιά που συμμετείχαν στο βίντεο ήταν οι νικητές ενός διαγωνισμού για δημιουργική χρήση της αγγλικής γλώσσας. Η επιλογή τους λοιπόν έγινε με βάση αυτή τη διάκριση, και όχι το χρώμα του δέρματός τους.

«Για να τιμήσουμε τη μνήμη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ζητήσαμε από τα παιδιά, με αφορμή την 60η επέτειο της ομιλίας του, να εμπνευστούν από τη φράση «Έχω ένα όνειρο» και να εκφωνήσουν κι αυτά μια μικρή ομιλία», είπε ο νέος υπουργός Παιδείας της χώρας, Γκαμπριέλ Αταλ.

Κλείσιμο


Η Γαλλία έχει κατηγορηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για διακρίσεις εις βάρος μειονοτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων πολιτών που κατάγονται από την Αφρική και την Καραϊβική.

Νωρίτερα το καλοκαίρι είχαν ξεσπάσει μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα, μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό που δέχτηκε ένας Γαλλο-αλγερινός έφηβος από αστυνομικό στο Παρίσι, ένα περιστατικό που για πολλούς χαρακτηρίζει τη ρατσιστική συμπεριφορά των γαλλικών Αρχών απέναντι σε νέα άτομα που δεν έχουν λευκό δέρμα.



Ειδήσεις σήμερα:

Πώς έγινε η τραγωδία με τον 3χρονο που πνίγηκε από σταφύλι στην Τήνο: «Ήρθε στο Κέντρο Υγείας χωρίς αναπνοή»

Νέες ταυτότητες: Έτσι θα είναι η μπροστά και πίσω όψη – Ποια στοιχεία θα αναγράφουν

Άγιος Παντελεήμονας: Το αυτοκίνητο πρόδωσε τον 19χρονο που συνελήφθη για τους πυροβολισμούς - Είχε ληστέψει 14χρονους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης