Πόλεμος στην Ουκρανία - Λαβρόφ: Το Κίεβο βάζει εμπόδια στις ειρηνευτικές συνομιλίες

Πόλεμος στην Ουκρανία - Λαβρόφ: Το Κίεβο βάζει εμπόδια στις ειρηνευτικές συνομιλίες

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υποδέχτηκε τον Κινέζο απεσταλμένο για την «πολιτιή διευθέτηση» της ουκρανικής κρίσης

lavrov_hui
Τον απεσταλμένο του Πεκίνου για την «πολιτική διευθέτηση» της ουκρανικής κρίσης, Λι Χούι, υποδέχτηκε την Παρασκευή τη Μόσχα ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Λαβρόφ αναγνώρισε την πρόθεση της Κίνας να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία και κατηγόρησε το Κίεβο πως βάζει εμπόδια σε αυτή τη διαδικασία.



«Σημειώνοντας την προσωπική συμβολή του Λι Χούι στην ενίσχυση της ρωσοκινεζικής συνολικής στρατηγικής συνεργασίας, ο υπουργός καλωσόρισε την άφιξή του στη Μόσχα. Πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία και τις προοπτικές επίλυσης της σύγκρουσης. Ο Λαβρόφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την κινεζική πλευρά για την ισορροπημένη θέση της σχετικά με την ουκρανική κρίση» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

«Εκτίμησα ιδιαίτερα την ετοιμότητα του Πεκίνου να διαδραματίσει θετικό ρόλο στη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης» είπε από την πλευρά του ο Λαβρόφ, σημειώνοντας «τα σοβαρά εμπόδια που έχουν δημιουργηθεί από την ουκρανική πλευρά και τους δυτικούς συμμάχους της για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών».

Ο Λι Χούι, ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για Ευρασιατικές Υποθέσεις, που είχε διατελέσει στο παρελθόν πρεσβευτής της Κίνας στην Μόσχα, πραγματοποιεί εδώ και μια εβδομάδα περιοδεία σε ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με το Πεκίνο, ο Κινέζος απεσταλμένος έχει εντολή να συζητήσει μία «πολιτική διευθέτηση» του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας κατά την διάρκεια της περιοδείας του αυτής. Επισκέφτηκε το Κίεβο, μετέβη στην Πολωνία και ταξίδεψε στη Γαλλία και την Γερμανία.

Κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, ο Χουί είχε συνομιλίες με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. Κατά τη συζήτησή τους, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας επέμεινε στον «σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε από τον Κινέζο διπλωμάτη να ασκήσει πίεση στη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.

Ρωσία και Κίνα διατηρούν στενές σχέσεις οι οποίες έχουν ενισχυθεί οικονομικά και διπλωματικά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και τη βροχή των δυτικών κυρώσεων που πλήττουν τη ρωσική οικονομία.

Το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει ποτέ δημόσια τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ επισκέφθηκε τη Μόσχα τον Μάρτιο, δίνοντας μια ισχυρή υποστήριξη στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.


Ειδήσεις σήμερα:

Barclays: Ανοίγει ο δρόμος για την επενδυτική βαθμίδα – Τα καλύτερα έρχονται για τα ελληνικά ομόλογα

Σε νέο χειρουργείο θα υποβληθεί ο 8χρονος που είδε τον πατέρα του να σκοτώνει τη μητέρα του στη Χαλκιδική

Τραγωδία στην Κεφαλονιά - Πνίγηκε αγοράκι 3 ετών σε πισίνα

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης