Παραδόθηκε ο πεζοναύτης που είχε πνίξει τον άστεγο στο μετρό της Νέας Υόρκης

Παραδόθηκε ο πεζοναύτης που είχε πνίξει τον άστεγο στο μετρό της Νέας Υόρκης

Οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι οι ενέργειές του για να ακινητοποιήσει τον Τζόρνταν Νίλι θα οδηγούσαν στο θάνατό του

Daniel_Penny
Ο Ντάνιελ Πένι, ο πρώην Αμερικανός πεζοναύτης που κατηγορείται για τον θάνατο ενός άστεγου στο μετρό της Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα, παραδόθηκε στις αρχές.

Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, λόγω της θανατηφόρας λαβής πάνω στον Τζόρνταν Νίλι, περιστατικό που καταγράφηκε σε βίντεο από συνεπιβάτες, προκαλώντας σοκ και οργή στους Νεϋορκέζους.

Το μέγιστο της ποινής που προβλέπει η νομοθεσία στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι 15 χρόνια. Αν ήταν κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία χωρίς πρόθεση η ποινή θα έφτανε τα 25 χρόνια.

Οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι οι ενέργειές του για να ακινητοποιήσει τον Νίλι θα οδηγούσαν στο θάνατό του. «Αντιμετωπίζει την κατάσταση με το είδος της ακεραιότητας και της τιμής που είναι χαρακτηριστικό της έντιμης υπηρεσίας του στο Σώμα Πεζοναυτών. Ξέρετε, έχει το κεφάλι ψηλά», είπε ο δικηγόρος τους 24χρονου Πένι.

Κλείσιμο
Από την πλευρά της η οικογένεια του θύματος τονίζει ότι η κατηγορία πρέπει να μετατραπεί σε ανθρωποκτονία από πρόθεση. Όπως λένε, ο Πένι σκόπιμα έκανε κεφαλοκλείδωμα στον άστεγο (και όχι για να υπερασπιστεί τους επιβάτες, όπως λέει) και ότι τον κράτησε έτσι μέχρι θανάτου. Η χρήση της μεθόδου δείχνει και την πρόθεση, εξηγούν. Δεν τον ρώτησε αν θέλει κάποια βοήθεια, πήγε μόνο να τον ακινητοποιήσει, είπαν. 

Προσθέτουν ότι ο Νίλι ζούσε μια φυσιολογική ζωή ως τη δολοφονία της μητέρας του που τον επηρέασε καθοριστικά.

Η οικογένεια του κατηγορούμενου αντιθέτως λέει ότι δεν γνώριζε τον Νίλι όπως και ότι είχε συλληφθεί πολλές φορές.
neely_1


Το περιστατικό

Ο 30χρονος Νίλι ζητιάνευε στο τρένο και φώναζε σε άλλους επιβάτες, όπως δήλωσαν μάρτυρες, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επιτέθηκε σε κάποιον μέσα στο βαγόνι.

Αργότερα βρέθηκε αναίσθητος μέσα στο βαγόνι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ο οποίος προήλθε από συμπίεση του αυχένα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή.

Ο Πένι ανακρίθηκε από την αστυνομία και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος την ημέρα του θανάτου. Ωστόσο, το βίντεο της συμπλοκής που τράβηξε ένας freelancer δημοσιογράφος προκάλεσε διαμαρτυρίες η εισαγγελία του Μανχάταν ξεκίνησε έρευνα. Σε αυτό φαίνεται ο πρώην πεζοναύτης να κρατά τον Νίλι με λαβή από τον λαιμό για δύο λεπτά και 55 δευτερόλεπτα.

Outrage over death of man killed in chokehold on New York subway | Al Jazeera Newsfeed


Ο Αφροαμερικανός Τζόρνταν Νίλι, 30 ετών, ήταν μια «μικρή διασημότητα» στην πόλη: ντυνόταν σαν τον Μάικλ Τζάκσον και χόρευε στους δρόμους, μιμούμενος το ίνδαλμά του.

Το συμβάν βιντεοσκοπήθηκε με κινητό τηλέφωνο και η προβολή του σόκαρε την πόλη: στο πεντάλεπτο βίντεο διακρίνεται ο Νίλι ξαπλωμένος στο πάτωμα του βαγονιού ενώ ο 24χρονος πεζοναύτης είναι ξαπλωμένος πάνω του για να τον εμποδίσει να σηκωθεί και του σφίγγει το πάνω μέρος του σώματός του. Άλλοι δύο άνδρες του κρατούν τα χέρια. Οι άλλοι επιβάτες, όρθιοι πάνω από τους δύο άνδρες, δείχνουν ανήσυχοι.

Ένας μάρτυρας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Νίλι μπήκε στο βαγόνι και άρχισε να φωνάζει στους άλλους επιβάτες, ζητώντας τους κάτι να φάει ή να πιει.

Ο Νίλι είχε συλληφθεί δεκάδες φορές στο παρελθόν, κυρίως για διατάραξη της δημόσιας τάξης.


Ειδήσεις σήμερα:

Μόρια: Το «κολαστήριο» περνά στην επόμενη ημέρα – Γίνεται χώρος παιδείας και καινοτομίας

Συμμορία έβγαζε πλαστά διπλώματα σε πιλότους: H ταρίφα των €25.000 και οι κρυφές κάμερες στα πουκάμισα

Ελεύθερη η «Μήδεια της Ηλείας» που δηλητηρίασε την έγκυο ανύπαντρη κόρη της για να ξεπλύνει την ντροπή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης