Γαλλία: Η συζήτηση για τις προτάσεις μομφής ξεκίνησε - Μικρές οι πιθανότητες να «πέσει» ο Μακρόν

Γαλλία: Η συζήτηση για τις προτάσεις μομφής ξεκίνησε - Μικρές οι πιθανότητες να «πέσει» ο Μακρόν

Πιο κοντά να γίνει το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης νόμος του γαλλικού κράτους - Στις 19:00 η κρίσιμη ψηφοφορία

macron
Οι ζυμώσεις στη γαλλική Εθνοσυνέλευση έχουν ξεκινήσει κι ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι την ψηφοφορία για τις προτάσεις μομφής σε βάρος του Εμανουέλ Μακρόν. Η απόφαση του Γάλλου προέδρου να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 49, για να περάσει χωρίς ψηφοφορία από το Κονοβούλιο τη μεταρρύθμιση για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια, προκάλεσε κλίμα πολιτικής πόλωσης.

Η ψηφοφορία επί των προτάσεων μομφής αναμένεται να ξεκινήσει στις 19:00 ώρα Ελλάδας. 

Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις μομφής έχουν κατατεθεί από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν κι από το αριστερό Liot, που υποστηρίζεται από την Ζαν-Λικ-Μελανσόν, ο οποίος την τελευταία στιγμή απέσυρε τη δική του πρόταση.


Θεωρείται μάλλον απίθανο, όπως έχει φανεί διαδοχικά από το 1962, να υπερψηφιστούν οι προτάσεις δυσπιστίας, σε περίπτωση όμως που συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ο Μακρόν θα αναγκαστεί να επαναπροκηρύξει εκλογές, διαλύοντας το κοινοβούλιο.

Κλείσιμο
Διαφορερτικά, εάν ισχύσει το επικρατέστερο σενάριο - δηλαδή να καταψηφιστούν οι προτάσεις των πολιτικών αντιπάλων του Μακρόν - και πάλι ο τελευταίος θα βρίσκεται σε δυσμενή θέση, με τις σφοδρές αντιδράσεις για τους πολιτικούς χειρισμούς να παραμένουν και τα ποσοστά δυσαρέσκειας του κόσμου να είναι ίσως και πάλι υψηλά.


Τα διεθνή ΜΜΕ, αξιολογώντας την απόφαση του Μακρόν να ενεργοποιήσει το άρθρο 49 για να περάσει πιο εύκολα τη μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό, κάνουν λόγο για λάθος ενέργεια, τη στιγμή που το πολιτικό μέλλον του κρέμεται από μία λεπτή κλωστή.

Πάντως, είναι θέμα χρόνου - από την ώρα που που οι προτάσεις δεν περάσουν - το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό να γίνει νόμος του γαλλικού κράτους.



Ο Μακρόν, προτάσσοντας τη συγκεκριμένη κίνηση, εστιάζει στην τρύπα που έχει δημιουργήσει το συνταξιοδοτικό. Οι αντίπαλοι του Γάλλου προέδρου υπογραμμίζουν την κοινωνική κρίση που έχει δημιουργηθεί, όμως για να περάσουν οι προτάσεις μομφής θα πρέπει σύσσωμα τα υπόλοιπα κόμματα της Εθνοσυνέλευσης να ταχθούν κατά του Μακρόν, κάτι που δεν έχει διαφανεί αφού ο τελευταίος έχει διασφαλίσει υποστηρικτές εντός της Βουλής.

Σε αυτό σημείο σημειώνεται ότι οι Γάλλοι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν 61 θέσεις και σύμφωνα με τον αρχηγό τους, Ερίκ Σιοτί, δεν πρόκειται να υποστηρίξουν τις προτάσεις δυσπιστίας.


Ωστόσο, η κοινωνική αναταραχή εξακολουθεί να αποτυπώνεται στους δρόμους του Παρισιού, με την ένταση να μην αποκλιμακώνεται και τις συμπλοκές διαδηλωτών και αστυνομίας, που συνοδεύονται από ρίψη δακρυγόνων και χημικών, να μην σταματούν.

Ειδήσεις σήμερα:

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ από τα «τιτιβίσματα» Πολάκη

Ο 36χρονος σκότωσε τον 45χρονο στην Ξάνθη επειδή τον θεώρησε «ρουφιάνο»

Survivor All Star: Η πρώτη υποψήφια προς αποχώρηση και οι... πανηγυρισμοί - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης