Νίγηρας: «Έντεκα τρομοκράτες» σκοτώνονται, άλλοι έξι αιχμαλωτίζονται

Νίγηρας: «Έντεκα τρομοκράτες» σκοτώνονται, άλλοι έξι αιχμαλωτίζονται

O στρατός του Νίγηρα ανακοίνωσε πως εξάρθρωσε δίκτυο λαθρεμπορίας καυσίμων, που κατ’ αυτόν πιθανόν τροφοδοτούσε ένοπλες οργανώσεις

Collage_Maker-25-Jan-2023-02_02-AM
Ο στρατός του Νίγηρα ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι δυνάμεις του σκότωσαν «έντεκα τρομοκράτες» και αιχμαλώτισαν άλλους έξι κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων την περασμένη εβδομάδα στην περιφέρεια Τιλαμπερί (δυτικά), κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, θέατρο αιματηρών ενεργειών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, ή στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Στη μια από τις επιχειρήσεις του, στον τομέα της Ντουλγκού, «εξουδετερώθηκαν (σ.σ. σκοτώθηκαν) έντεκα τρομοκράτες, καταστράφηκαν δεκατρείς μοτοσικλέτες και κατασχέθηκαν όπλα», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στη Νιαμέ στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο του.

Στον τομέα της Γκοτέ, «επιθετικές ενέργειες» είχαν αποτέλεσμα να γίνουν έξι συλλήψεις, να καταστραφούν 125 μοτοσικλέτες και διάφορα ανταλλακτικά για αυτές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τραυματίστηκαν δύο άνδρες της αντιτζιχαντιστικής δύναμης Νιγιά («Βούληση», στην τοπική γλώσσα), που αναπτύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 σε αυτό το τμήμα της χώρας και διαθέτει πάνω από 2.000 μέλη.

Εξάλλου, ο στρατός του Νίγηρα ανακοίνωσε πως εξάρθρωσε δίκτυο λαθρεμπορίας καυσίμων, που κατ’ αυτόν πιθανόν τροφοδοτούσε ένοπλες οργανώσεις, στην περιοχή Τοροντί, νότια της Γκοτέ και της Ντουλγκού.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, μόνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022 σχεδόν 10.000 κάτοικοι περίπου δέκα χωριών κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και κινήθηκαν προς την πόλη Τερά.

Κλείσιμο
Την 31η Δεκεμβρίου 2022, στην Τερά βρίσκονταν συνολικά 25.928 εκτοπισμένοι, εγκατεστημένοι σε ειδικές δομές ή σε σπίτια οικογενειών που ανέλαβαν τη φιλοξενία τους. Ανάμεσά τους ήταν σχεδόν 8.000 πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο, που έφυγαν εξαιτίας των φρικαλεοτήτων τζιχαντιστών οι οποίοι λυμαίνονται επίσης τομείς της δικής τους χώρας, σύμφωνα με το OCHA.

Η αποσταθεροποιημένη, αχανής περιφέρεια Τιλαμπερί, με επιφάνεια 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, βρίσκεται στη λεγόμενη περιοχή των «τριεθνών συνόρων», στα όρια του Νίγηρα, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί.

Οι αρχές έχουν εξαπολύσει αρκετές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας κοντά στα σύνορα με το Μαλί στο πλαίσιο του αντιτζιχαντιστικού αγώνα, με την υποστήριξη το τελευταίο διάστημα 250 γάλλων στρατιωτικών.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Οικονόμου: Ας τολμήσει πρόταση μομφής, απαντά στον Τσίπρα για την παραίτηση Μητσοτάκη

Πόλεμος στην Ουκρανία - ΗΠΑ: Στα πλάνα τους η αποστολή αρμάτων μάχης «Abrams»

Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» δείχνει 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης