Νταβός - Σολτς: Το ΝΑΤΟ θέλει να αποφύγει μια ευθεία σύγκρουση με τη Ρωσία

Νταβός - Σολτς: Το ΝΑΤΟ θέλει να αποφύγει μια ευθεία σύγκρουση με τη Ρωσία

Ο Γερμανός καγκελάριος τοποθετήθηκε σχετικά με την αναποφασιστικότητά του να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία

olaf_scholz
Το ΝΑΤΟ θέλει να αποφύγει μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο Νταβός, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γιατί η χώρα του διστάζει και δεν προμηθεύει γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Ο Σολτς υπενθύμισε ότι η Γερμανία είναι μεταξύ των ηγετικών χωρών όσον αφορά την παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια. Παράλληλα, τόνισε ότι η χώρα του «δεν επιθυμεί μονομερή βήματα, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται σε συντονισμό με τους συμμάχους, ιδίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες», οι οποίες «διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα».

«Θα το συνεχίσουμε αυτό για όσο διάστημα χρειαστεί. Από την άποψη αυτή, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να υπολογίζουν σε εμάς. Και είναι σαφές ότι θα θέλαμε να αποφύγουμε την κλιμάκωση του θέματος σε έναν πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Σολτς, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Σημειώνεται πως η Γερμανία απέχει μέχρι στιγμής από την παράδοση των Leopard 2 στην Ουκρανία. Τις τελευταίες ημέρες, η πίεση για το θέμα αυτό έχει αυξηθεί αισθητά. Αρκετοί αρχηγοί κρατών της ΕΕ έχουν καλέσει δημοσίως τον Σολτς να το αποφασίσει.

Ο Γερμανός καγκελάριος αναφέρθηκε και στη συνθήκη τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, λέγοντας «η Ρωσία έχει ήδη αποτύχει πλήρως στην επίτευξη των ιμπεριαλιστικών στόχων. Η Ουκρανία υπερασπίζεται τον εαυτό της με εντυπωσιακό θάρρος. Η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί, προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση στην ανατολική Ευρώπη».

Εξασφαλισμένος ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της Γερμανίας

Νωρίτερα, στην ομιλία του, ο Σολτς είπε ότι ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της χώρας του για τον χειμώνα είναι εξασφαλισμένος. Πρόσθεσε ότι η ικανότητα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας να απεξαρτηθεί γρήγορα από το ρωσικό φυσικό αέριο απέδειξε πόσο ευέλικτη μπορεί να είναι.

Ο καγκελάριος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην ταχεία κατασκευή σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) οι οποίοι θα βοηθήσουν να αντικατασταθεί από άλλες πηγές το ρωσικό φυσικό αέριο που λάμβανε η Γερμανία μέσω αγωγών. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι «η Γερμανία μπορεί να είναι ευέλικτη, μη γραφειοκρατική και γρήγορη», τόνισε.

Κλείσιμο
Η κρίση, σημείωσε, επιτάχυνε και τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία αφού, για παράδειγμα, οι σταθμοί LNG θα μπορούσαν, μεταγενέστερα, να χρησιμοποιηθούν για την παραλαβή υδρογόνου. Όπως είπε, γνώριζε ότι θα πρέπει να βρεθούν πρόσθετες πηγές φυσικού αερίου για να διασφαλιστεί ότι η ζήτηση για LNG από την Ευρώπη δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών και, κατά συνέπεια, σε ελλείψεις στις φτωχότερες χώρες. Δεν διευκρίνισε όμως πώς θα γίνει αυτό, ούτε αν η Γερμανία είναι πρόθυμη να επενδύσει σε νέα προγράμματα εξόρυξης φυσικού αερίου.


Ειδήσεις σήμερα:

Ιστορικό ρεκόρ με θερμοκρασία αυξημένη κατά 15°C για τη σημερινή Τετάρτη

Ο Καλογρίτσας έδωσε SMS του Παππά για τους μετόχους του «ΣΥΡΙΖΑ Channel» - Ο Ιβάν, ο Μάρης και ο... Α2

Μοσχάτο: Τρεις άγριους ξυλοδαρμούς σε 15 μέρες είχε υποστεί ο 50χρονος ασφαλιστής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης