Γερμανία: Έρευνα της εισαγγελίας για τον Κρίστιαν Λίντνερ που διαφήμιζε την BBBank από την οποία πήρε δάνειο 2 εκατ. ευρώ

Γερμανία: Έρευνα της εισαγγελίας για τον Κρίστιαν Λίντνερ που διαφήμιζε την BBBank από την οποία πήρε δάνειο 2 εκατ. ευρώ

Ποια είναι η σχέση του με την τράπεζα; Έλαβε με προνομιακούς όρους το δάνειο για να αποκτήσει την πολυτελή βίλα του;

000_336T2V3
Στο μικροσκόπιο των γερμανικών αρχών βρίσκονται οι οικονομικές συναλλαγές του υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ με την τράπεζα BBBank της Καρσλρούης. Ο επικεφαλής του κόμματος των «Ελεύθερων Δημοκρατών» (FDP) είναι ένας παραδοσιακός «bon viveur». Αυτό είναι γνωστό τοις πάσι. Ο πολυτελής δεύτερος γάμος του έγινε στο Ζιλτ, το «νησί των πλουσίων» στη Μαύρη Θάλασσα ενώ ένα χρόνι πριν, απέκτησε μία πολυτελή βίλα σε συνοικία του Βερολίνου.

Όταν ήταν βουλευτής των «Ελεύθερων Δημοκρατών», έδινε ομιλίες σε διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και είχε γεμίσει με αρκετά ευρώ τον κουμπαρά του. Ωστόσο, η βίλα των 165 τετραγωνικών μέτρων που απέκτησε προτού γίνει βουλευτής στη συνοικία Νικολασζέε του Βερολίνου, κοστίζει 2,8 εκατομμύρια ευρώ και είναι 165 τετραγωνικά μέτρα. Για να την αγοράσει, όπως ο ίδιος δηλώνει, πήρε δάνειο από την τράπεζα BBBank της Καρλσρούη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Tagesspiegel» του Βερολίνου, η Εισαγγελία του Βερολίνου εξετάζει τώρα κατά πόσο υφίσταται το αδίκημα προνομιακής μεταχείρισης του υπουργού από την πλευρά της τράπεζας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αίτηση άρσης της βουλευτικής του ασυλίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η έναρξη επίσημης έρευνας για πιθανή διαφθορά. Ωστόσο, εκπρόσωπο της Εισαγγελίας δήλωσε ότι, η νέα ειδική υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς διενεργεί επί του παρόντος σχετικούς ελέγχους.

Την υπόθεση είχε βγάλει για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας το γερμανικό περιοδικό «Spiegel». Ένα βράδυ, στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού , το αίθριο της συνεταιριστικής τράπεζας ήταν στολισμένο για να γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της.

Ο επικεφαλής της δήλωσε ικανοποιημένος από τα οικονομικά αποτελέσματα και άφησε να εννοηθεί ότι σχεδιάζει πολλά ακόμη. Τότε είχε στείλει ευχές και ο Κρίστιαν Λίντνερ, υπό μορφή βίντεο που προβλήθηκε στους προσκεκλημένους. «Η ΒBΒank μου είναι συμπαθητική», είχε πει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κριστιάν Λίντνερ, σύμφωνα με κείμενο που έχει στη διάθεσή του το περιοδικό «Spiegel».

Κλείσιμο
Ο Λίντνερ εξήρε επίσης την πρωτοβουλία της τράπεζας για την επιθυμία της να «αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της ψηφιοποίησης». «Θα ήμουν ευτυχής να μείνω σε επαφή μαζί σας σε αυτό το θέμα», πρότεινε στον διευθύνοντα σύμβουλο.

Ωστόσο, φαίνεται ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Λίντνερ είχε ήδη προφανώς προσωπικές επαφές και συναλλαγές με την BBBank. Κι αυτό γιατί, ένα μήνα μετά τα «συγχαρητήρια», ο Γερμανός πολιτικός υποθήκευσε στην τράπεζα της Καρλσρούη, το ακίνητό του στην αριστοκρατική συνοικία Νικολασζέε του Βερολίνου έναντι 450.000 ευρώ.

Την ημέρα υπογραφής του συμβολαίου αγοράς του ακινήτου τον Ιανουάριο του 2021 έγινε η πρώτη προσημείωση ύψους πάνω από 2,35 εκατομμυρίων ευρώ και εν συνεχεία προστέθηκε το μισό εκατομμύριο. Βέβαια, ο Λίντνερ ξεκίνησε εργασίες ανακαίνισής του, ωστόσο η διαφορά μεταξύ τιμής αγοράς και του υποτιθέμενου ποσού του δανείου ξεπερνούσε τα 1,15 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που θεωρείται ασυνήθιστα υψηλό στον κλάδο των ακινήτων.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο βουλευτής της Αριστεράς (Die Linke), Κρίστιαν Γκέργκε ζήτησε να ενημερωθεί από το υπουργείο Οικονομικών για τις επαφές, τα τηλεφωνήματα, τις συναντήσεις και τις τηλεδιασκέψεις που είχε η ηγεσία του με τράπεζες.

Αλλά στην απάντηση που τους έδωσε, η συνεταιριστική τράπεζα BBBank δεν αναφέρεται καν. Το υπουργείο τήρησε σιγή ιχθύος ύστερα από ερώτηση του περιοδικού «Spiegel», γιατί «το τμήμα επικοινωνίας της τράπεζας παρακάλεσε τον Λίντνερ γραπτώς για αυτό το τρίλεπτο χαιρετισμού».

Σύμφωνα, πάντως, με την εφημερίδα «Tagesspiegel», ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της χρηματοδότησης του ακινήτου του και του χαιρετισμού. «Δεν υπάρχει καμία απολύτως βάση για να πούμε ότι υπήρξε απόκρυψη πραγμάτων», δήλωσε ο ίδιος μέσω του δικηγόρου του.

Ωστόσο, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι, ο Λίντνερ είχε ήδη εμφανιστεί όταν ήταν βουλευτής ως ομιλητής σε βραδινές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η BBBank, για τις οποίες είχε βάλει στην τσέπη αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του υπουργείου του Λίντνερ δεν θέλησε να σχολιάσει λεπτομερώς τους ισχυρισμούς ενόψει της εν εξελίξει δικαστικής εξέτασης. Σε γενικές γραμμές πάντως τόνισε ότι «δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο υπουργοί ή υφυπουργοί να γράφουν χαιρετισμούς για κάθε είδους θεσμούς ή να εμφανίζονται σε εκδηλώσεις».

Στο πλευρό του Λίντνερ τάσσονται οι κυβερνητικοί εταίροι από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και τους Πράσινους (Die Gruene).
Η οργάνωση κατά της διαφθοράς «Transparency Germany» εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή της για τις ενέργειες της δικαιοσύνης του Βερολίνου.

«Το κράτος δικαίου πρέπει επίσης και κυρίως να εξετάζει κριτικά έναν υπουργό», δήλωσε ο δικηγόρος της Διαφάνειας , Βόλφγκανγκ Γιεκλ στις εφημερίδες του μιντιακού ομίλου «Funke». «Για έναν κανονικό χρηματοδότη δανείων για κατοικίες, το ποσό που χορηγήθηκε είναι εντελώς ανέφικτο, ειδικά οι συνεταιριστικές τράπεζες όπως η BBBank, που ως γνωστό ενεργούν πολύ προσεκτικά», τόνισε.



Ειδήσεις σήμερα:

Δένδιας: Επιστολή στην ΕΕ για το Φαρμακονήσι - «Οι προκλήσεις της Τουρκίας μπορεί να φέρουν ατύχημα»

Άγιος Παντελεήμονας: «Αυτή τη φορά θα σε βιάσω live στο Facebook» - Οι φρικιαστικές απειλές του Αιγύπτιου στην 32χρονη

Χάος στις ΗΠΑ: Καθηλωμένα όλα τα αεροσκάφη λόγω τεχνικού προβλήματος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης