Ενεργειακή κρίση - Γερμανία: Ανάλογο με το μέγεθος της οικονομίας το πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου, είπε ο Λίντνερ

Ενεργειακή κρίση - Γερμανία: Ανάλογο με το μέγεθος της οικονομίας το πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου, είπε ο Λίντνερ

Το μέτρο, το οποίο θα κοστίσει έως και 200 δισεκατομμύρια ευρώ, έχει προκαλέσει έντονη κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση

lindner
Ανάλογο με το μέγεθος της γερμανικής οικονομίας είναι το μέτρο της επιβολής ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο, το οποίο θα κοστίσει έως και 200 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, υπερασπιζόμενος την απόφαση της κυβέρνησής του, η οποία έχει προκαλέσει έντονη κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αν το μετρήσουμε σε σχέση με το μέγεθος της γερμανικής οικονομίας και τη διάρκεια ισχύος έως το 2024, θα δούμε ότι το μέτρο είναι αναλογικό. Αντιστοιχεί σε αυτά που έχουν αποφασίσει άλλες χώρες της ΕΕ και ως εκ τούτου δεν είναι υπερβολικού μεγέθους», δήλωσε ο κ. Λίντνερ στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF από το Λουξεμβούργο, λίγο πριν από την έναρξη τoυ συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και το Λουξεμβούργο επέκριναν τα γερμανικά μέτρα, τονίζοντας ότι δεν έχουν όλες οι χώρες τις ίδιες δυνατότητες και, επομένως, θα μπορούσαν να προκληθούν στρεβλώσεις στην εσωτερική αγορά. Ο κ. Λίντνερ τόνισε πάντως ότι η Γερμανία θα επιστρέψει το 2023 στο «φρένο χρέους» της, το οποίο θα επιτρέπει και πάλι περιορισμένο νέο δανεισμό. Το μέτρο του πλαφόν, εξήγησε, θα χρηματοδοτηθεί φέτος μέσω του «Ταμείου Σταθεροποίησης» που αρχικά δημιουργήθηκε για την στήριξη των επιχειρήσεων κατά την πανδημία του κορονοϊού. Τα χρήματα , όπως είπε, προορίζονται «πολύ σθεναρά για την αποτροπή της οικονομικής ζημιάς στην ιδιαίτερα ευάλωτη γερμανική οικονομία». Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ECOFIN, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμη ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθούν από κοινού αγορές ενέργειας και να μεταρρυθμιστεί η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε κοινό άρθρο τους χθες, Δευτέρα, στην Frankfurter Allgemeine Zeitung οι Επίτροποι Πάολο Τζεντιλόνι και Τιερί Μπρετόν ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται υπέρ προσωρινών και στοχευμένων μέτρων ώστε να μην υπάρχει μόνιμη δημοσιονομική επιβάρυνση, αλλά και υπέρ συντονισμένης δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το γερμανικό πακέτο εγείρει ερωτήματα, έγραψαν οι δύο Επίτροποι και ζήτησαν κοινούς μηχανισμούς στήριξης, στο πρότυπο του ευρωπαϊκού προγράμματος Sure κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτροχιάστηκε ο Μπαχτσελί: Η κυριαρχία των νησιών του βορείου Αιγαίου ανήκει στην Τουρκία

Νέο βιβλίο «καίει» τον Τραμπ: Ήθελε να απολύσει την κόρη του Ιβάνκα και να... ρίξει βόμβες στο Μεξικό!

Μητσοτάκης για Τουρκία: Η γεωγραφία δεν αλλάζει όταν κάποιος επιχειρεί να παραχαράξει τους χάρτες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης