Οι ΥΠΕΞ της G7 απαιτούν βαρύτερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα

Οι ΥΠΕΞ της G7 απαιτούν βαρύτερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα

Ο πύραυλος που δοκιμάστηκε από την Πιονγκγιάνγκ την Παρασκευή πιστεύεται πως ήταν ο καινούργιος ICBM της, με δραστικό βεληνεκές που επιτρέπει να βομβαρδιστούν οι ηπειρωτικές ΗΠΑ

north_korea_mis
Οι κυβερνήσεις των επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου κατήγγειλαν χθες Κυριακή την «ανεύθυνη» εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) και απαίτησαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει νέα, «σημαντικά» μέτρα προκειμένου να λάβουν τέλος οι οπλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ.

Κοινή ανακοίνωση Τύπου των υπουργών Εξωτερικών της G7 η οποία δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει ότι οι επανειλημμένες εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα «αποσταθεροποιούν περαιτέρω την περιοχή, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για ειρήνη και σταθερότητα».

Ο πύραυλος που δοκιμάστηκε από την Πιονγκγιάνγκ την Παρασκευή πιστεύεται πως ήταν ο καινούργιος ICBM της, με δραστικό βεληνεκές που επιτρέπει να βομβαρδιστούν οι ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Η κοινή ανακοίνωση των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών μελών της Ομάδας των Επτά καλεί να υπάρξει «ενωμένη και ρωμαλέα αντίδραση από μέρους της διεθνής κοινότητας» στην εκτόξευση και χαρακτηρίζει «ανάγκη» το ΣΑ του ΟΗΕ να λάβει «περαιτέρω σημαντικά μέτρα».

Τη G7 συγκροτούν ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Βρετανία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Η ανακοίνωση Τύπου προσυπογράφεται από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζουζέπ Μπορέλ.

Εντός του Νοεμβρίου η Βόρεια Κορέα έχει κάνει αριθμό πυραυλικών δοκιμών άνευ προηγουμένου, συμπεριλαμβανομένου του ICBM που κατέπεσε την Παρασκευή εντός της ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), στα ανοικτά της νήσου Χοκάιντο.

Κλείσιμο
Το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA ανέφερε πως το όπλο που δοκιμάστηκε ήταν ο Hwasong-17, που ειδικοί σε στρατιωτικά ζητήματα αποκαλούν «πύραυλο-τέρας».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει υιοθετήσει ομόφωνα πάνω από δέκα αποφάσεις που προβλέπουν την επιβολή κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα εξαιτίας των προγραμμάτων της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων από το 2006.

Η ανακοίνωση των ΥΠΕΞ της G7 επαναλαμβάνει την απαίτηση το πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας για την κατασκευή πυρηνικών όπλων να τερματιστεί με «επαληθεύσιμο» τρόπο και προσθέτει πως η απομονωμένη χώρα «δεν θα αποκτήσει ποτέ καθεστώς πυρηνικής δύναμης».



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα

«Κιβωτός του Κόσμου»: Αυτόπτης μάρτυρας επιβεβαιώνει τα περί ασέλγειας από τον πατέρα Αντώνιο

Ντόναλντ Τραμπ: «Ευχαριστώ, Έλον, αλλά δεν επιστρέφω στο twitter»

Μουντιάλ 2022: Η εμφάνιση-έκπληξη του Μόργκαν Φρίμαν στην τελετή έναρξης του Μουντιάλ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης