Μεγάλη Βρετανία: Η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει τα επιτόκια και προβλέπει ύφεση μεγαλύτερη του 1920

Μεγάλη Βρετανία: Η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει τα επιτόκια και προβλέπει ύφεση μεγαλύτερη του 1920

Δραματικό «καμπανάκι» για την πορεία της οικονομίας - «Βουτιά» 2% για τη στερλίνα

london_kentro__1_
Το καμπανάκι κρούει η Τράπεζα της Αγγλίας για μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης που αναμένεται να πλήξει τη Γηραιά Αλβιώνα, ενώ αύξησε τα επιτόκια στο μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τα τελευταία 33 χρόνια.

Σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη για τη βρετανική οικονομία, υπογραμμίστηκε ότι η χώρα θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη για δύο χρόνια με προκλήσεις και οικονομική καθίζηση, ενώ η ανεργία ενδέχεται να διπλασιαστεί.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκιά της από 2,25% στο 3%, η μεγαλύτερη άνοδος από το 1989.

To κόστος, δε, δανεισμού ανέβηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, οπότε το τραπεζικό σύστημα της Αγγλίας βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Τα επιτόκια ανεβαίνουν από τον Δεκέμβριο καθώς το κόστος ζωής αυξάνεται και πολλά νοικοκυριά στην Αγγλία έρχονται αντιμέτωπα με μεγάλες δυσκολίες.

Ως ύφεση, πάντως, ορίζεται η φάση κατά την οποία η οικονομία μιας χώρας συναντά τη συρρίκνωση για τρεις συνεχόμενους μήνες. Τα έσοδα των επιχειρήσεων μειώνονται, οι μισθοί πέφτουν και η ανεργία αυξάνεται.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, η οικονομία της χώρας μπήκε σε καθεστώς αβεβαιότητας από το καλοκαίρι, κάτι που - όπως προβλέπεται - θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο και το πρώτο εξάμηνο του 2024, κοντα στις πιθανές βουλευτικές εκλογές.

Κλείσιμο
Πρόκειται για την πιο παρατεταμένη περίοδο ύφεσης από τη δεκατία του '20.

Όπως έχει διαμηνύσει ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, ο πληθωρισμός επιβαρύνει οικογένειες, συνταξιούχους και επιχειρήσεις, ενώ διεμήνυσε πως πρώτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος. To κόστος ζωής αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 40 χρόνια και οι τιμές έχουν ανέβει δραματικά κατά 10,1%.

Πτώση 2% για τη λίρα

Στον απόηχο των παραπάνω -και υπό τον φόβο της επερχόμενης ύφεσης- η στερλίνα υφίσταται σημαντικές πιέσεις, καθώς υποχωρεί κατά 1,9% έναντι του δολαρίου και κατά 1,25% έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στο 1,1169 δολάριο και στο 0,8724 ανά ευρώ.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, δε, ο βασικός δείκτης FTSE 100 διολισθαίνει στο -0,6% και τις 7.102 μονάδες. Όσον αφορά την αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 14 μονάδες βάσης και διευρύνεται άνω του 3,5%, ενώ η απόδοση του 30ετούς τίτλου αυξάνεται κατά 19 μονάδες βάσης και ανέρχεται στο 3,75%.

Ειδήσεις σήμερα:

«Kαλάθι του νοικοκυριού»: Να φαίνεται και η αρχική τιμή των προϊόντων ζητάει το υπουργείο Ανάπτυξης

Κηφισός: Διερχόμενο φορτηγό παραβίασε το ύψος και τρύπησε τον αγωγό - Κλειστή η ΛΕΑ και η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας

Πλεύρης: Όποιος δεν εμβολιάζεται, δεν μπορεί να υπηρετήσει το σύστημα υγείας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης