Σε ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι ο Ερντογάν

Σε ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι ο Ερντογάν

Τριμερής συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας, του προεδρου της Ουκρανίας και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ - Ζαπορίζια, σιτηρά και η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο τραπέζι των συνομιλιών

erdogan-zelensky
Τον ρόλο που επιδιώκει να έχει τους τελευταίους μήνες, αυτόν του διαμεσολαβητή ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ανέλαβε να παίξει ο Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η συνομιλία των τριών ανδρών έγινε στο Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, μακριά από τα μέτωπα του πολέμου και είχε διάρκεια μόλις 40 λεπτά. Ήταν η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου και η δεύτερη του Γκουτέρες. Νωρίτερα την Πέμπτη είχαν συναντηθεί o Ερντογάν κατ’ίδίαν με τον Ζελένσκι.

Στις συναντήσεις ο Τούρκος ηγέτης συμφώνησε ότι η χώρα του θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και ειδικά των υποδομών της.

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να έχει ο Οργανισμός πρόσβαση στους Ουκρανούς που εκτοπίζονται σε ρωσικά εδάφη. Επιπλέον ζητά την μεσολάβηση του Οργανισμού για την απελευθέρωση Ουκρανών αιχμαλώτων.

Ενδιαφέροντα ήταν τα σχόλια του Ερντογάν για το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος. Ο ίδιος εμφανίστηκε να διατηρεί την πεποίθηση ότι «ο πόλεμος θα τελειώσει τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ζελένσκι και ο κ. Γκουτέρες συμφωνούν σε αυτό το σημείο». Σημείωσε ακόμη ότι «το όλο θέμα είναι να προσδιοριστεί ο συντομότερος και δικαιότερος δρόμος για το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πιστεύω ότι είναι δυνατό να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις με βάση τις παραμέτρους που διαμορφώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο».

Επ’αυτού, σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν πρότεινε να γίνει μια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι. Το CNN Turk ανέφερε ότι ο Πούτιν και ο Ζελένσκι ενδέχεται να συναντηθούν για να καθορίσουν «οδικό χάρτη» για την Ουκρανία.

Κλείσιμο
Παράλληλα, στη συνάντηση των τριών συζητήθηκε το ζήτημα του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια. Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό της κρίσιμης εγκατάστασης που είναι η μεγαλύτερη πυρηνική στην Ευρώπη. Ένα ατύχημα εκεί μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες σε όλη την ήπειρο.

Τουλάχιστον η Ουκρανία δέχεται την παρουσία της ΙΑΕΑ στο εργοστάσιο, όπως φάνηκε από τη σχετική συμφωνία μεταξύ Ζελένσκι και Γκουτέρες. Ούτε όμως και η Μόσχα είναι καταρχήν αρνητική.

«Εκφράσαμε την ανησυχία μας» για την κατάσταση στον σταθμό, είπε ο Ερντογάν ενώ τόνισε ότι «δεν θέλουμε να ζήσουμε ένα νέο Τσερνόμπιλ».

Σημαντικό ζήτημα είναι και οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Ο Γκουτέρες τόνισε την επιτυχία των συμφωνιών για τις εξαγωγές, πρέπει όμως να γίνει δρόμος «για να μεταφραστεί αυτό στην καθημερινότητα των πολιτών και στους φούρνους». Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Ερντογάν που τόνισε τη συμβολή της χώρας του: «Όλος ο κόσμος άρχισε να αισθάνεται τις θετικές συνέπειες της Συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης».



Ειδήσεις σήμερα:

Η Σάνα Μαρίν απαντά για τα πάρτι - «Υπάρχουν απλοί άνθρωποι και σε αυτές τις θέσεις»

«Πώς βρήκε αυτή την παραλία;» - Το καλοκαίρι «αλά ελληνικά» του Μπόρις Τζόνσον συνεχίζεται

Στο 11,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη Eurostat

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης