Πανδημία - Λευκός Οίκος για Μπάιντεν: «Είναι καλά και έχει ήπια συμπτώματα»

Πανδημία - Λευκός Οίκος για Μπάιντεν: «Είναι καλά και έχει ήπια συμπτώματα»

Ο 79χρονος νοσεί για πρώτη φορά με κορωνοϊό - Σε προηγούμενες δηλώσεις του διαβεβαίωσε και ο ίδιος ότι είναι καλά - Λαμβάνει αντιικά χάπια Paxlovid

biden_joe_1
Εξακολουθεί να παρουσιάζει ήπια συμπτώματα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που λαμβάνει αντιικά χάπια. «Είναι καλά», δήλωσε ο συντονιστής ιατρός του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό, Ασίς Τζα.

Ο Τζα, σε συνέντευξη στο CNN, είπε πως θα ελέγξει την κατάσταση του προέδρου το πρωί της Παρασκευής.

«Τα συμπτώματα είναι βασικά τα ίδια», δήλωσε. «Μέχρι τις 10.00 μ.μ... είπε ότι αισθανόταν καλά» πρόσθεσε. 

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, πως ο Μπάιντεν βρέθηκε θετικός στην COVID-19, παρουσιάζει ήπια συμπτώματα και θα συνεχίσει να εργάζεται, αλλά σε απομόνωση.

Ο Μπάιντεν, 79 ετών, έχει τρεις προγραμματισμένες διαδικτυακές συναντήσεις την Παρασκευή, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Οι πρώτες δηλώσεις Μπάιντεν για τον κορωνοϊό

«Παιδιά, τα πάω υπέροχα. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον», οι πρώτες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος νόσησε για πρώτη φορά με κορωνοϊό και εξακολουθεί να εργάζεται κανονικά, σε συνθήκες καραντίνας όμως. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αρχίσει τη θεραπεία με τα αντιικά χάπια Paxlovid, ενώ είναι πλήρως εμβολιασμένος και με τις δύο αναμνηστικές δόσεις.

Συγκεκριμένα, ο Τζο Μπάιντεν, ο γηραιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ, εμφανίζει μόνο «ήπια συμπτώματα», σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, την Καρίν Ζαν-Πιερ.

Ο γιατρός του Αμερικανού προέδρου, ο Κέβιν Ο’Κόνορ, ανέφερε ότι ο Μπάιντεν εμφάνισε συμπτώματα το βράδυ της Παρασκευής: συνάχι, κόπωση και «περιστασιακά, ξηρό βήχα». Ακολούθησε το πρωτόκολλο, κάνοντας αρχικά ένα τεστ αντιγόνου το οποίο βγήκε θετικό και στη συνέχεια το αποτέλεσμα επιβεβαιώθηκε και από το τεστ PCR στο οποίο υποβλήθηκε.

Η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν ανέφερε στο Twitter ότι μίλησε νωρίτερα με τον σύζυγό της, ο οποίος «αισθάνεται καλά» και έχει μόνο «κάποια ήπια συμπτώματα». Μιλώντας στους δημοσιογράφους, από το Μίσιγκαν όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, είπε ότι του μίλησε «πριν από μερικά λεπτά» και ότι η ίδια βγήκε αρνητική στο τεστ.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, που είχε ασθενήσει με Covid-19 τον Απρίλιο, βγήκε επίσης αρνητική στο τεστ που έκανε σήμερα.

Είναι η πρώτη φορά που βγαίνει θετικός στην Covid-19 ο Μπάιντεν. Ήδη ξεκίνησε να λαμβάνει το Paxlovid, το αντιιικό σκεύασμα της Pfizer και θα παραμείνει σε απομόνωση στον Λευκό Οίκο μέχρι να βγει αρνητικό το τεστ του, διευκρίνισε η Καρίν Ζαν-Πιερ. Ο γιατρός του υπενθύμισε ότι ο Μπάιντεν είναι πλήρως εμβολιασμένος και έχει κάνει δύο αναμνηστικές δόσεις. «Αναμένω επομένως ότι θα ανταποκριθεί θετικά» στη θεραπεία, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος θα συνεχίσει να ασκεί κανονικά όλα τα καθήκοντά του κατά τη διάρκεια της απομόνωσής του. «Ήταν σε τηλεφωνική επαφή με μέλη της ομάδας του Λευκού Οίκου σήμερα το πρωί και θα συμμετάσχει μέσω τηλεφώνου και Zoom στις προγραμματισμένες συσκέψεις», σύμφωνα με την Καρίν Ζαν-Πιερ.

Ο Λευκός Οίκος δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώνει καθημερινά για την εξέλιξη της υγείας του προέδρου, ο οποίος είχε υποβληθεί σε γενικές εξετάσεις τον περασμένο Νοέμβριο και οι γιατροί έκριναν ότι είναι υγιής και ικανός να ασκεί τα καθήκοντά του.

Ο Μπάιντεν σκόπευε αρχικά να μεταβεί σήμερα στην Πενσιλβάνια και την Δευτέρα στη Φλόριντα, στο πλαίσιο μιας περιοδείας ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Στις ΗΠΑ καταγράφονται καθημερινά περίπου 130.000 νέα κρούσματα της Covid-19 όμως οι ειδικοί θεωρούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Ο αριθμός των νοσηλευομένων έχει επίσης αυξηθεί. Η πολύ μεταδοτική υποπαραλλαγή ΒΑ.5 της Όμικρον ευθύνεται για το 80% των κρουσμάτων.

Ειδήσεις σήμερα:

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καύσωνα, θα «καεί» σήμερα η δυτική Ελλάδα - Λεπτό προς λεπτό η εξέλιξή του

Ιντεάλ: Οι χρυσές εποχές και τα μεγάλα πλήγματα του ιστορικού κινηματογράφου της Αθήνας

Mega deal στην ιδιωτική υγεία - Συγχωνεύονται Ερρίκος Ντυνάν και Euromedica

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης