Η Τουρκία ζητά «γραπτή απάντηση» στα αιτήματά της από Σουηδία και Φινλανδία για να άρει το βέτο στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία ζητά «γραπτή απάντηση» στα αιτήματά της από Σουηδία και Φινλανδία για να άρει το βέτο στο ΝΑΤΟ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν ζητά μόνο «μια αλλαγή νόμων» από τις δύο σκανδιναβικές χώρες – Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι ζητά απτά μέτρα «για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας»

cavusoglu
«Γραπτή απάντηση» από τη Σουηδία και τη Φινλανδία ζητά η Άγκυρα, για να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

«Διαβιβάσαμε τα γραπτά αιτήματά μας σε αυτές τις δύο χώρες (...) Αναμένουμε τώρα τη γραπτή απάντησή τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα αιτήματα της χώρας του. Διευκρίνισε ότι δεν αφορούν μόνο σε «μια αλλαγή νόμων» των δύο χωρών, σε μια αναφορά στη Σουηδία που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενισχύσει τη νομοθεσία της όσον αφορά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. «Η απάντηση αυτή μπορεί να είναι με τη μορφή ενός νόμου ή άλλη», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε επίσης σήμερα ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του, του AKP, πως «σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, όσο η Σουηδία και η Φινλανδία δεν υιοθετούν απτά μέτρα για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, η θέση μας δεν θα αλλάξει».

Η Άγκυρα κατηγορεί τις δύο χώρες ότι προστατεύουν μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της.

Η Φινλανδία ζητά συμφωνία πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν ζήτησε χθες, Τρίτη, να εξευρεθεί μια συμφωνία με την Άγκυρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής συμμαχίας στα τέλη Ιουνίου, με κίνδυνο να δει την ένταξη της χώρας της και της Σουηδίας να «παγώνει».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε τη Δευτέρα στη Σουηδία πως το ΝΑΤΟ «εργάζεται σκληρά» προκειμένου να επιλύσει τα «νόμιμα» προβλήματα που εγείρει η Τουρκία.

«Ο κ. Στόλτενμπεργκ εκφράζει πάντα με ειλικρίνεια τις απόψεις του και καταβάλλει προσπάθειες για να απαντήσει στις ανησυχίες της Τουρκίας. Εκτιμάμε τις προσπάθειές του», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ειδήσεις σήμερα:

Ζελένσκι: Η εισβολή στην Ουκρανία είναι το πρώτο βήμα της Ρωσίας για την κατάκτηση κι άλλων λαών

Από ανακοπή καρδιάς πέθανε η 22χρονη αθλήτρια στην Κομοτηνή - Τι έδειξε η νεκροψία

Ο Γιάννης Λαγός ζητά να αποφυλακιστεί για να εκτελέσει τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης