Μήνυμα Ζελένσκι στο Νταβός: Τώρα θα αποφασιστεί αν η ωμή βία θα κυβερνήσει τον κόσμο

Μήνυμα Ζελένσκι στο Νταβός: Τώρα θα αποφασιστεί αν η ωμή βία θα κυβερνήσει τον κόσμο

Η Ιστορία έφθασε σε σημείο καμπής, τονίζει ο Ουκρανος πρόεδρος

000_32AU4LD
«Είναι μεγάλη μου τιμή που συμμετέχω στο φετινό Νταβός, το θέμα του οποίου είναι ότι η Ιστορία έχει φθάσει σε «σημείο καμπής», δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω βιντεοκλήσης, απευθυνόμενους στους συνέδρους του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Φέτος, η φράση «σημείο καμπής» είναι κάτι περισσότερο από ρητορική - αυτή είναι η στιγμή που θα αποφασιστεί αν η ωμή βία θα κυβερνήσει τον κόσμο», επισημαίνει και προσθέτει:

«Αν αυτό γίνει, τότε δεν έχουν νόημα συγκεντρώσεις όπως το Νταβός».

Ο Ζελένσκι ζητά επίσης να επιβληθούν «μέγιστες κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας.

«Νομίζω ότι δεν υπάρχουν τέτοιες κυρώσεις επί του παρόντος σε βάρος της Μόσχας», υποστηρίζει ο Ουκρανός πρόεδρος και ζητά: πλήρες εμπάργκο πετρελαίου, αποκλεισμό όλων των ρωσικών τραπεζών από τα παγκόσμια συστήματα - χωρίς εξαιρέσεις- και πλήρη διακοπή όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων με τη Ρωσία.

Aπευθυνόμενος στους ηγέτες των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο Νταβός, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε όσους δεν έχουν εγκαταλείψει ακόμη τη Ρωσία να το πράξουν με τον ίδιο να τους καλωσορίζει στην πατρίδα του.

«Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα προηγούμενο με την πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων χωρών από τη Ρωσία, ώστε να μην χρησιμοποιούνται για τα «αιματοβαμμένα συμφέροντα» της Ρωσίας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Κάθε εταιρεία που εγκαταλείπει τη Ρωσία είναι ευπρόσδεκτη να μετακομίσει στην αγορά της Ουκρανίας... οι εταιρείες θα ωφεληθούν υποστηρίζοντας πραγματικά την ελευθερία».

Στη συνέχεια ζήτησε από τις ξένες εταιρείες να συμμετέχουν στη τεράστια πρόκληση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

«Και αυτή η ανοικοδόμηση θα μπορούσε εν μέρει να χρηματοδοτηθεί με τον εντοπισμό των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που είναι κρυμμένα στο εξωτερικό, τη δέσμευση τους και τη διάθεσή τους σε ένα ειδικό ταμείο που θα βοηθήσει όλους όσοι έχουν πληγεί απ' αυτό τον πόλεμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Δεδομένου του κρίσιμου ρόλου της Ουκρανίας στην παγκόσμια αλυσίδα ανεφοδιασμού τροφίμων, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Ρωσία κλέβει τα σιτηρά της πατρίδας του, έχοντας αποκλείσει τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα.

Κλείσιμο
Μιλώντας , όπως είπε, με ηγέτες της Βρετανίας, της Πολωνίας, της Τουρκίας και της Ελβετίας, καθώς και αξιωματούχους του ΟΗΕ, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας διάδρομος που θα επιτρέπει τις εξαγωγές, όπως το σιτάρι και το ηλιέλαιο.

«Καθημερινά χάνουμε πολλά,αλλά αυτό μας κάνει δυνατούς» , δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης και πρόσθεσε:

«Η Ουκρανία πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες όπου οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις δεν θα φοβούνται να ζουν στη χώρα και να ευημερούν. Και αυτό θα περιλαμβάνει ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα άμυνας και ασφάλειας και αμυντικές συμφωνίες συνεργασίας με χώρες που σεβόμαστε».

Στη συνέχεια, ο Ζελένσκι ανέφερε τον Τζορτζ Μάρσαλ (του σχεδίου ανοικοδόμησης για την Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο), ο οποίος είχε πει ότι δεν εναντιώνεται σε καμία χώρα, αλλά αντιτάσσεται στην «πείνα, τη φτώχεια, την απελπισία, το χάος».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε χαρακτηριστικά:

«Η Ουκρανία έχει λίγο χρόνο τώρα. Είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν ξέρει πόσο χρόνο έχει η Ευρώπη ή ο κόσμος γενικότερα». Για το λόγο αυτό, η ανθρωπότητα θα πρέπει να μείνει ενωμένη, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τη Ρωσία».

Απευθυνόμενος στο κοινό του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, τόνισε:

«Θα πρέπει εσείς να ξυπνάτε κάθε πρωί και να σκέφτεστε: «Τι έκανα σήμερα για την Ουκρανία;»...


Ειδήσεις σήμερα

Θρήνος για τον Κιμ Γιονγκ Ουν: Έθαψε τον «μέντορά του» εν μέσω της έξαρσης κορωνοϊού στη Βόρεια Κορέα

Εκλεψαν κεταμίνες, ηρεμιστικά και αναισθητικά από 4 κτηνιατρεία του Βόλου

Γιώργος Καραμίχος για τον ρόλο του στο «Καφέ της Χαράς»: «Με έχουν φτύσει στον δρόμο, έχω φάει πολύ βρισίδι»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης