Φινλανδία: Προετοιμάζεται για ενδεχόμενη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία
Ανησυχίες για πιθανή διακοπή έως τα τέλη της εβδομάδας εκφράζει η κρατική φινλανδική εταιρεία Gasum - Αφορμή αποτελεί η ρωσική απαίτηση να πληρώνουν το αέριο σε ρούβλια οι «μη φιλικές» χώρες
Ρωσία ενδέχεται να διακόψει τον ανεφοδιασμό της Φινλανδίας με φυσικό αέριο από αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα η κρατική φινλανδική εταιρεία Gasum, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης της Μόσχας με τις δυτικές χώρες με αφορμή τη ρωσική απαίτηση να πληρώνουν το αέριο σε ρούβλια.
Στην ανακοίνωσή της η Gasum ανέφερε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για το θέμα αυτό από τη ρωσική Gazprom Export αλλά προετοιμάζεται για το σενάριο με βάση το οποίο η Μόσχα θα διακόψει την παροχή αργά το βράδυ της Παρασκευής ή το Σάββατο.
Η Gazprom δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει το θέμα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στη Φινλανδία κυμάνθηκαν γύρω στα 3,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 16 Μαρτίου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ζητήσει από τις χώρες που χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Ο ανεφοδιασμός της Βουλγαρίας και της Πολωνίας σταμάτησε τον Απρίλιο, όταν οι δύο χώρες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια. Η Gasum ανέφερε νωρίτερα ότι δεν θα δεχτεί την απαίτηση της Gazprom Export να πληρώσει σε ρούβλια και επομένως είναι αυξημένος ο κίνδυνος να διακοπεί ο ανεφοδιασμός.
Η Φινλανδία εισάγει το περισσότερο φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί από τη γειτονική Ρωσία. Ωστόσο το αέριο αντιστοιχεί μόλις στο 5% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας της χώρας.
Σε μια εποχή όπου η γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και ο διεθνής ανταγωνισμός επαναπροσδιορίζουν τις προτεραιότητες των κρατών, η παραγωγική βάση μιας χώρας αποκτά ξανά στρατηγική σημασία.
Υπάρχουν μέρες που μοιάζουν μικρές στα μάτια των μεγάλων αλλά είναι τεράστιες για ένα παιδί. Η πρώτη μέρα στο σχολείο μετά τις διακοπές. Η σχολική εκδρομή που περιμένει εδώ και εβδομάδες. Η απαγγελία ενός ποιήματος μπροστά στην τάξη. Η πρώτη προπόνηση, ένας αγώνας, μια νέα γνωριμία.
Μια πρωτοβουλία του καφέ NESCAFÉ® φέρνει παιδιά της ΚΥΔΩΝ Special Team και παιδιά εργαζομένων της Nestlé στο ίδιο γήπεδο, δείχνοντας στην πράξη ότι ο αθλητισμός μπορεί να δημιουργεί χώρο για όλους.