Φινλανδία: Το Ελσίνκι ανησυχεί ότι άμεσα η Ρωσία θα διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου

Φινλανδία: Το Ελσίνκι ανησυχεί ότι άμεσα η Ρωσία θα διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου

Η εφημερίδα Iltalehti, επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει αναφέρει ότι είναι πιθανόν να διακοπεί ακόμα και αύριο Παρασκευή

Τον Ιούνιο έτοιμος ο αγωγός φυσικού αερίου Βουλγαρίας- Ρουμανίας
Κορυφαίοι Φινλανδοί πολιτικοί προειδοποιούν ότι η Ρωσία ενδέχεται να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη χώρα τους από αύριο Παρασκευή, γράφει η εφημερίδα Iltalehti, επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει.

Στο δημοσίευμα δεν διευκρινίζεται από πού προήλθε η προειδοποίηση και το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτές τις πληροφορίες.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν είπαν σήμερα ότι η χώρα θα αιτηθεί «χωρίς καθυστέρηση» την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία. Ωστόσο, το φυσικό αέριο αντιστοιχεί μόνο στο 5% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα.

Στην περίπτωση που σταματήσουν οι παραδόσεις από τη Ρωσία, μεγάλες βιομηχανίες όπως οι Neste και Metsa αλλά και άλλες εταιρείες στον τομέα των χημικών, των τροφίμων και της δασοκομίας θα χρειαστεί να βρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να προσαρμόσουν την παραγωγή τους.

Στις 5 Μαΐου η φινλανδική κυβέρνηση είπε ότι προετοιμάζεται για την πιθανότητα να διακόψει η Ρωσία τις παραδόσεις στα τέλη του μήνα, λόγω της άρνησης του Ελσίνκι να πληρώνει το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Έχοντας αγωγούς που τις συνδέουν κατευθείαν με τη Ρωσία, η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν οι ρωσικές παραδόσεις μειωθούν ή διακοπούν, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ίσως χρειαστεί να περιορίσουν τη ζήτηση, ανέφερε τον Απρίλιο, στην έκθεσή του για τις προβλέψεις του για το καλοκαίρι, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (ENTSOG).


Ειδήσεις σήμερα:

Παγκόσμιος τρόμος για μια «μεγάλη ύφεση»: Bουτιά στις αγορές, τριγμοί στην ΕΕ και «γκρίζες ζώνες» στις κυρώσεις


Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Το θέατρο διάρκειας 10 ωρών της απολογίας του - Γιατί η έδρα τον «ξετίναξε» με ερωτήσεις


Κυριάκος Μητσοτάκης: Καθαρές θέσεις για τη γεωπολιτική θέση της χώρας και τις σχέσεις με ΗΠΑ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης