Ένταξη Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - Σάνα Μαρίν: Δεν θέλουμε να συμβεί σε μας ό,τι συνέβη στην Ουκρανία

Ένταξη Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - Σάνα Μαρίν: Δεν θέλουμε να συμβεί σε μας ό,τι συνέβη στην Ουκρανία

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι σε λίγες εβδομάδες θα ληφθούν οι αποφάσεις για την εισήγηση ένταξης  της χώρας της στο ΝΑΤΟ - Εμφανίστηκε αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις της Ρωσίας

5579568
«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τίποτα από όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, δεν θα συμβεί στη Φινλανδία», το μήνυμα της πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν, σε μια περίοδο που η κοινή γνώμη στη χώρα της εμφανίζεται, στις δημοσκοπήσεις, υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, κάτι που έχει οδηγήσει το Κρεμλίνο σε σειρά απειλών, ενώ η Βορειοατλαντική Συμμαχία διατρανώνει τη στήριξή της στο Ελσίνκι. 

Αποφασισμένη, πάντως, να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις της Ρωσίας στο ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δηλώνει η Σάνα Μάριν.

«Όλο το περιβάλλον όσον αφορά την ασφάλεια άλλαξε όταν η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία, και αυτός είναι ο λόγος που συζητάμε στη Φινλανδία ποια είναι η θέση μας με αυτήν την αλλαγή, όσον αφορά την ασφάλειά μας. Το συζητάμε στο φινλανδικό Κοινοβούλιο, και πολύ σύντομα, εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων, θα πάρουμε τις αποφάσεις», τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ και συμπλήρωσε:

«Κατά πόσον θα εισηγηθούμε την ένταξή μας ή όχι. Επιδιώκουμε τη συναίνεση ανάμεσα στη Βουλή, την κυβέρνηση, τον Πρόεδρο, σε όλα τα κόμματα. Θέλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για αυτό το θέμα. Φυσικά έχει να κάνει με την ασφάλεια. Την ασφάλεια της Φινλανδίας, του φινλανδικού λαού. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τίποτα από όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, δεν θα συνέβαιναν ποτέ ξανά στη Φινλανδία», σχολίασε απαντώντας σε ερώτηση για το λόγο που η Φινλανδία επιδιώκει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.


Κλείσιμο


Η Φινλανδία χαιρετίζει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ σε περίπτωση ένταξης

Η Φινλανδία ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ για την «ισχυρή υποστήριξή» του μετά την υπόσχεση των «διευθετήσεων» για την προστασία της χώρας στην περίπτωση της διαδικασίας ένταξης στη δυτική συμμαχία, η οποία διαρκεί μήνες.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο είχαν τηλεφωνική συνομιλία σήμερα με θέμα την όλο και πιο πιθανή αίτηση προς ένταξη της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία συνεπεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Ο Στόλτενμπεργκ για ακόμη μια φορά έδωσε την ισχυρή υποστήριξή του στη φινλανδική απόφαση», δήλωσε ο Νιινίστο σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνομιλία.

Το άρθρο 5 της αμοιβαίας άμυνας των μελών του ΝΑΤΟ δεν ισχύει παρά μόνο για τα μέλη και όχι για την περίοδο που μεσολαβεί μεταξύ της υποψηφιότητας και της ένταξης.

Σήμερα το πρωί, ο Νορβηγός επικεφαλής της Συμμαχίας δήλωσε πως είναι «σίγουρος ότι θα είμαστε σε θέση να βρούμε διευθετήσεις για την ενδιάμεση περίοδο», κατά την ενημέρωση του Τύπου.

Η βοήθεια αυτή αφορά τη Φινλανδία αλλά και τη Σουηδία, η οποία σκοπεύει επίσης να θέσει τέλος στη μη-ευθυγράμμισή της για να ενταχθεί στη συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Το φινλανδικό κοινοβούλιο άρχισε την περασμένη εβδομάδα τη συζήτηση μιας ένταξης στο ΝΑΤΟ για να προστατευθεί καλύτερα από μια ενδεχόμενη επίθεση από τη γειτονική Ρωσία, με την οποία η χώρα μοιράζεται σύνορα περίπου 1.300 χλμ.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης, η σοσιαλδημοκράτης Σάνα Μάριν, δήλωσε στα μέσα Απριλίου ότι η απόφαση θα λαμβανόταν σε μερικές «εβδομάδες» και η Φινλανδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τούτι Τουπουράινεν παραδέχτηκε ότι μια αίτηση είναι «πολύ πιθανή».

Η εισβολή στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα η φινλανδική και η σουηδική κοινή γνώμη να ταχθούν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, πλέον με μεγάλη πλειοψηφία για να γίνουν μέλη.

Ειδήσεις σήμερα:

Προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο διακοπής των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία δηλώνει ο Σολτς

O Αμπράμοβιτς αξίωσε επιπλέον μισό δισ. λίρες από τους υποψήφιους αγοραστές της Τσέλσι

«Fight Club» στους δρόμους της Μπανγκόκ: Γροθιές, κλωτσιές και αίμα στους αυτοσχέδιους αγώνες που... ενέπνευσε ο Μπραντ Πιτ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης