Συνομίλησαν Μπάιντεν-Ζελένσκι, επί τάπητος το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας

Συνομίλησαν Μπάιντεν-Ζελένσκι, επί τάπητος το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας

Αγωνία της Δύσης για τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας - Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή - Με αμυντικό εξοπλισμό ενισχύουν χώρες της Ευρώπης την Ουκρανία

biden-zelensky
Επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας πραγματοποιεί η Ουάσινγκτον για να βρεθεί η διπλωματική οδός όπου θα βαδίσουν Δύση και Ρωσία με σκοπό να αποφευχθεί η σύρραξη στην Ουκρανία. Ξεκαθαρίζοντας ο Λευκός Οίκος ότι στοχεύει στη λυση του διαλόγου, στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα στη Μόσχα ενώ τα στρατεύματα παραμένουν στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του έθεσε επί τάπητος όχι μόνο το ζήτημα της αποκλιμάκωσης αλλά και της οικονομικής αρωγής στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε πως είχε απόψε μία μακρά συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, σχετικά με τις από κοινού ενέργειες σε ό,τι αφορά στην αποκλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία.

Η Ουάσινγκτον έχει στηρίξει την Ουκρανία στην αντιπαράθεσή της με τη Μόσχα, αφότου η Ρωσία συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα των δύο χωρών τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στη γείτονά της.

«Συζητήσαμε τις τρέχουσες διπλωματικές προσπάθειες με στόχο την αποκλιμάκωση (της έντασης) και συμφωνήσαμε σε από κοινού ενέργειες στο μέλλον. Ευχαρίστησα τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική βοήθεια. Συζητήσαμε επίσης για την πιθανότητα οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία», αναφέρει ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter.

Μόσχα: «Απαράδεκτη» ακόμα και η σκέψη πολέμου με την Ουκρανία

Την ίδια ώρα επρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι ακόμη και η σκέψη ενός πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι «απαράδεκτη», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η απόσυρση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη θα άμβλυνε τη στρατιωτική ένταση στην περιοχή

«Έχουμε ήδη επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα μας δεν προτίθεται να επιτεθεί σε κανέναν. Θεωρούμε απαράδεκτη ακόμη και τη σκέψη ενός πολέμου μεταξύ των λαών μας» δήλωσε ο Αλεξέι Ζάιτσεφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Η δήλωσή του αυτή συνιστά μια από τις τελευταίες μιας σειράς επίσημων δηλώσεων που αποσκοπούν να εξαλείψουν τους φόβους για μια επικείμενη ρωσική εισβολή.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η εβδομάδα που πέρασε έδειξε ότι η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας την οποία υποδαυλίζουν ορισμένες χώρες είναι μια τεχνητή σύγκρουση και πως η Μόσχα είναι πεπεισμένη ότι χωρίς τη «βοήθεια» της Δύσης η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα είχε διευθετηθεί εδώ και καιρό.

Επίθεση και στο ΝΑΤΟ

Παράλληλα ο Ζάιτσεφ, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για το ενδεχόμενο να ενισχυθεί η παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγά του δημιουργούν ένα αρνητικό πεδίο για συνομιλίες στο θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας, δήλωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ανατολική Ευρώπη και ότι μια τέτοια κίνηση θα συνέβαλλε στη μείωση των στρατιωτικών εντάσεων στην περιοχή. «Είναι σαφές ότι οι στρατιωτικές εντάσεις θα μειωθούν εάν το ΝΑΤΟ αποσύρει τις δυνάμεις του από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό ζητάμε, και αυτό είναι ένα από τα βασικά ζητήματα των προτάσεών μας στο ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας» δήλωσε ο Αλεξέι Ζάιτσεφ, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Νύχτα μεταφέρει στρατό στα σύνορα ο Πούτιν

Την ίδια ώρα, όσο κι αν η Μόσχα προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα πως δεν θέλει πόλεμο, επιβεβαιώνει με κάθε τρόπο τις ΗΠΑ στέλνοντας περαιτέρω στρατό στα ρωσοουκρανικά σύνορα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά και εκείνες που έχουν μεταφερθεί στη Λευκορωσία για κοινές ασκήσεις, έχουν επιθετική διάταξη. Ας σημειωθεί ότι η Λευκορωσία μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για επίθεση στο Κίεβο, το οποίο απέχει μόνο 50 χλμ από τα σύνορα.

 Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απαντά στη Δύση όπως και στην άρνηση της Ατλαντικής Συμμαχίας να δεσμευτεί ότι δεν καταστήσει την Ουκρανία χώρα-μέλος, μεταφέροντας με τρένα στρατιωτικές μονάδες και βαριά οπλικά συστήματα και μάλιστα το τελευταίο διάστημα αυτή η μεταφορά γίνεται νύχτα.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ζητούν όπλα από τη Μόσχα

Στο μεταξύ, όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην Ουκρανία ζητούν τη συνδρομή της Μόσχα σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία ζήτησε σήμερα όπλα από τη Μόσχα για να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του Κιέβου, εν μέσω της ρωσο-δυτικής κρίσης που απειλεί να επιδεινώσει αυτή τη σύγκρουση.

Δυτικές χώρες έχουν παραδώσει όπλα και πυρομαχικά τις τελευταίες ημέρες στο Κίεβο

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα «μπαϊρακτάρ», δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής στο προπύργιο των φιλοσρώσων ανταρτών του Ντόνεστκ, αναφερόμενος στα τουρκικής κατασκευής drones που παραδόθηκαν πέρυσι στις ουκρανικές δυνάμεις παρά τις έντονες διαμαρτυρίες από τη Ρωσία.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ria Novosti», στα «αδύναμα σημεία» του οπλισμού των αυτονομιστών, την ώρα που αρκετές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν παραδώσει όπλα και πυρομαχικά τις τελευταίες ημέρες στο Κίεβο.

«Κάνουμε τις απαραίτητες εργασίες για να προσδιορίσουμε τον τύπο των όπλων στα οποία έχουμε έλλειψη, αλλά, πάνω απ' όλα, μας ανησυχούν τα όπλα υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των «μπαϊρακτάρ», δήλωσε χθες το βράδυ στη ρωσική τηλεόραση. Χθες, πάντως, το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας, «Ενωμένη Ρωσία», κάλεσε το Κρεμλίνο να παραδώσει όπλα στους φιλορώσους αυτονομιστές, οι οποίοι ελέγχουν εδαφικές εκτάσεις στην ανατολική Ουκρανία και πολεμούν τις ουκρανικές δυνάμεις από το 2014.

Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του κατηγορούν εδώ και καιρό τη Μόσχα ότι υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές στρατιωτικά και οικονομικά, αλλά το Κρεμλίνο εξακολουθεί να το αρνείται. Ως εκ τούτου, οι δηλώσεις του κυβερνώντος κόμματος σηματοδοτούν μια αλλαγή στην επίσημη θέση της Μόσχας απέναντι στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, όπως σχολιάζει το γαλλικό δημοσίευμα.

Ειδήσεις σήμερα:

Διάρρηξη σε… ζωντανή μετάδοση - Σε κατάσταση σοκ γνωστή παρουσιάστρια στη Θεσσαλονίκη

Νέα μαρτυρία για την υπόθεση βιασμού στη Θεσσαλονίκη - Δεν είδα τη Γεωργία σε κακή κατάσταση, λέει άνθρωπος που ήταν στο πάρτι

Παράταση ως τις 7 Φεβρουαρίου στα πιστοποιητικά εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης