Ο Φρίντριχ Μερτς αναλαμβάνει τα ηνία του CDU

Eκλέχθηκε με σχεδόν 95% στην προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών σε μια δύσκολη περίοδο για το κόμμα υποσχόμενος ενότητα

merz
Στην προεδρία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών εξελέγη σήμερα με ποσοστό σχεδόν 95%, στο διαδικτυακό συνέδριο του συντηρητικού κόμματος, όπως αναμένονταν, ο Φρίντριχ Μερτς. Είχε προηγηθεί πριν τα Χριστούγεννα ψηφοφορία μεταξύ των 380.000 μελών, στην οποία ο 66χρονος πολιτικός διασφάλισε άνετη πλειοψηφία με ποσοστό 62%. Ο Μερτς είναι ο τρίτος πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών μετά την Ανεγκρέτ Κραμπ Καρεμπάουερ και τον Άρμιν Λάσετ έπειτα από τη αποχώρηση της Άγκελας Μέρκελ από αυτό το αξίωμα τον Δεκέμβριο του 2018.

«Γνωρίζω ποιες προκλήσεις με περιμένουν ως δέκατο πρόεδρο του κόμματος από το 1948. Αντιμετωπίζω τις νέες μου αρμοδιότητες με απόλυτο σεβασμό», δήλωνε ο Φρίντριχ Μερτς λίγο πριν το διαδικτυακό συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών. Όταν έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος το 2018 το CDU ήταν στην κυβέρνηση και η Μέρκελ καγκελάριος, ενώ σήμερα οι συντηρητικοί βρίσκονται αποδυναμωμένοι στην αντιπολίτευση.

Θα τα πήγαινε καλά με τον Τραμπ

Ο Μερτς δήλωσε μεταξύ άλλων πως θεωρεί «αυτονόητο ότι ως πρόεδρος θα εκπροσωπεί ένα κόμμα, στο οποίο συνυπάρχουν διαφορετικά ρεύματα και ότι θα ασχοληθεί με όλα τα ζητήματα που οι Χριστιανοδημοκράτες θεωρούν σημαντικά». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι θα μπορέσει «να εντάξει διαφορετικές φωνές στην ηγεσία του κόμματος, έτσι ώστε να διασφαλιστεί και πάλι η ενότητά του»

Ο Φρίντριχ Μερτς είναι βουλευτής από το 1994. Η εντυπωσιακή άνοδος της Μέρκελ ωστόσο τον ανάγκασε να εγκαταλείψει πολλές από τις φιλοδοξίες του. Το 2004 βρέθηκε εκτός κομματικού προεδρείου και πέντε χρόνια αργότερα και εκτός κοινοβουλίου. Τα επόμενα χρόνια σταδιοδρόμησε στην οικονομία. Το 2016 ανέλαβε μάλιστα επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος του επενδυτικού ομίλου Blackrock.

Ένα από τα δυνατά χαρτιά του Φρίντριχ Μερτς είναι οαρμιναι ισχυροί του διατλαντικοί δεσμοί. Κανένα άλλο μέλος του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών δεν βρέθηκε την τελευταία δεκαετία περισσότερες φορές στις ΗΠΑ. Ο οικονομικός φιλελευθερισμός τον εντυπωσιάζει και τον καθορίζει. Είναι ίσως ενδεικτικό ότι το 2020 ο νέος πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών δήλωνε ότι θα τα πήγαινε καλά με τον τότε αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: Deutsche Welle


Ειδήσεις σήμερα:

Παραδόθηκαν οι τοξικολογικές εξετάσεις της Γεωργίας Μπίκα στην ανακρίτρια

Γρίφος η εξαφάνιση 46χρονου δύτη στη Σαλαμίνα

Γεωργαντάς: 15.000 πολίτες εμβολιάστηκαν μετά την επιβολή του προστίμου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης