Έναντι 763.000 δολαρίων πωλήθηκαν οι τιάρες της αυτοκράτειρας Ιωσηφίνας

Έναντι 763.000 δολαρίων πωλήθηκαν οι τιάρες της αυτοκράτειρας Ιωσηφίνας

Η δημοπρασία των αντικειμένων που ανήκαν στη σύζυγο του Ναπολέοντα  έγινε στο Λονδίνο από τον οίκο Σόθμπις

tiara
Το αστρονομικό ποσό των 763 χιλιάδων δολαρίων «έπιασαν» δύο εντυπωσιακές τιάρες του 19ου αιώνα που φέρεται να ανήκαν στην Αυτοκράτειρα Ιωσηφίνα, συζύγου του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λονδίνο από τον οίκος Σόθμπις.

Όπως αναφέρει το CNN, οι δύο τιάρες ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις των ειδικών που υπολόγιζαν ότι θα «έπιαναν» περίπου 662 χιλιάδες δολάρια.

Διακοσμημένες με πολύτιμα πετράδια, οι τιάρες φέρεται να είναι δώρο στην Ιωσηφίνα από την αδερφή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, Καρολίν Μουράτ, στις αρχές του 19ου αιώνα

«Είναι γλυπτά ή αλλιώς βαθυτυπίες κορυφαίας ποιότητας, που πιστεύουμε ότι ανήκαν στην Αυτοκράτειρα Ιωσηφίνα και τα έφτιαξε κοσμηματοπώλης περίπου το 1805. Το στυλ τους είναι ενδεικτικό της νεοκλασικής εποχής», υποστηρίζει ο επικεφαλής του οίκου Σόθμπις, Κρίστιαν Σπόφορθ.

Και τα δύο κομμάτια, που είχαν φτιαχτεί για να φοριούνται συγχρόνως, έχουν πετράδια μεγάλης αξίας.

Επιπλέον, υπάρχουν και σχέδια που απεικονίζουν την αρχαιότητα, την οποία η Αυτοκράτειρα Ιωσηφίνα μελετούσε και εκτιμούσε ιδιαίτερα.


Κλείσιμο
The Treasures of Empress Josephine Bonaparte



Όπως γράφει στην ιστοσελίδα του το αμερικανικό δίκτυο, η πιο ακριβή τιάρα «έπιασε» μισό εκατομμύριο ευρώ και η άλλη περίπου 200.000 δολάρια.

Μία από τις δύο τιάρες είναι χρυσή με μπλε πινελιές από σμάλτο και ζωηρά κόκκινα χαρακτικά με κλασικά πορτρέτα. Το διάδημα προσφέρεται ως μέρος ενός σετ κοσμήματος, μαζί με ασορτί σκουλαρίκια, στολίδι για ζώνη και χτένα.

Η δεύτερη τιάρα από χρυσό και σμάλτο, διαθέτει πορτρέτα των αρχαίων ελληνικών θεοτήτων Δία, Διόνυσο, Μέδουσα, Πάνα και Γαία.

Η πρώτη σύζυγος του Βοναπάρτη είναι γνωστή και ως Ρόζα ντε Μπωαρναί, μετά τον πρώτο της γάμο με τον ευγενή και στρατηγό του στρατού Αλεξάντρ ντε Μπωαρναί.

Η γνωριμία του Ναπολέοντα και της Ρόζας ντε Μπωαρναί έγινε μετά τη μάχη της Τουλόν.

Τότε η Ρόζα ήταν χήρα αριστοκράτη που πέθανε στην γκιλοτίνα, είχε δύο παιδιά, τον Ευγένιο και την Ορτανσία, κι ήταν έξι χρόνια μεγαλύτερη απ' τον Ναπολέοντα.

Ως Αυτοκράτειρα, μετονομάστηκε Ιωσηφίνα.


Ειδήσεις σήμερα:

H Μαίρη Μηνά εξηγεί γιατί αποχώρησε από την παράσταση του Βασίλη Μπισμπίκη

Κίνημα Αλλαγής: Αθροίζει δυνάμεις Λοβέρδου ο Ανδρουλάκης - Ντέρμπι βλέπει ο Γιώργος

Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες και άνεμοι προ των πυλών - Για επικίνδυνα φαινόμενα το Σάββατο προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης