Γερμανία: Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες ανακοινώνουν τη συμφωνία για την κυβέρνηση

Γερμανία: Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες ανακοινώνουν τη συμφωνία για την κυβέρνηση

Ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε τη συμφωνία έχοντας στο πλευρό του τους ηγέτες των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών

germany-nea-kivernisi-arthro
«Έχουμε κυβέρνηση», είναι τα πρώτα λόγια του Σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς, που αναλαμβάνει εκτός απροόπτου την Καγκελαρία της Γερμανίας.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ο Σολτς , έχοντας στο πλευρό του τους ηγέτες Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών, ο Σολτς ανακοίνωσε τη συμφωνία συνασπισμού κυβέρνησης στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης, ύστερα από ένα μήνα διαπραγματεύσεων των τριών κομμάτων.

SPD, Πράσινοι και FDP θα ηγηθούν της κυβέρνησης στη μετά Μέρκελ εποχή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η Γερμανία «κινείται στον αστερισμό τριών κατευθύνσεων»

Ο Σολτς εξήρε επίσης τη συνεργασία στις διαπραγματεύσεις των τριών κομμάτων: «Συνεργαστήκαμε “στενά, εντατικά, μερικές φορές με πάθος και εμπιστοσύνη”».

«Στον αστερισμό τριών κατευθύνσεων κινείται η Γερμανία», δήλωσε από την πλευρά της η «Πράσινη» Αναλένα Μπέρμποκ. Στην ομιλία της για την ανακοίνωση της συμφωνίας σχηματισμού τρικομματικής κυβέρνησης, η σταρ του κόμματος «Die Gruene» τόνισε: «Σε έναν αστερισμό τριών κατευθύνσεων, κανένα κόμμα δεν μπορεί να επιβληθεί», παραδέχτηκε η 40χρονη Αναλένα και πρόσθεσε: «Πρέπει να είσαι έτοιμος να αποδεχτείς την άποψη του άλλου».

Η ίδια τόνισε ότι απαιτείται μία ενεργή εξωτερική πολιτική. «Οι κρίσεις, επίσης σε άμεση γειτνίαση με την Ευρώπη, επιδεινώθηκαν, για παράδειγμα, αν κάποιος κοιτάξει τη Λευκορωσία».

Ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών έσπευσε να πλέξει το εγκώμιο στον Όλαφ Σολτς: «Τον έχουμε δει ως ισχυρό ηγέτη. Πάνω απ' όλα, τον έχουμε δει ως ηγέτη στο εσωτερικό της χώρας. Επομένως «ο Όλαφ Σολτς θα είναι ένας ισχυρός Καγκελάριος της Γερμανίας». Πρόσθεσε επίσης ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να είναι αξιόπιστος εταίρος της Δύσης.

«Αισθανόμαστε ταπεινότητα απέναντι σε αυτό που έχουμε βάλει σκοπό να κάνουμε», είπε ο Λίντνερ. Πρόσθεσε όμως ότι «Θα χρειαστούμε και τη στήριξη όσων δεν μας ψήφισαν».

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις των τριών κομμάτων: «Μερικές φορές ήταν πραγματικά εξαντλητικές. Καταφέραμε όμως να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας».

Πρόσθεσε ότι τα τρία κόμματα συμφώνησαν σε συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του κλίματος, όπως η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 80%.



Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός από το ECDC: Καλεί τις χώρες της Ευρώπης να λάβουν «επειγόντως μέτρα»

Βγήκε από την εντατική, χωρίς να έχει διαφύγει τον κίνδυνο ο 68χρονος οφθαλμίατρος

Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς κόβει κάθε επαφή με την οικογένειά της - Δεν θέλει να τους συναντήσει ούτε για το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης