Γερμανία: Φρίντριχ Μερτς ή Γενς Σπαν; - Ποιος θα είναι o νέος ηγέτης του CDU

Γερμανία: Φρίντριχ Μερτς ή Γενς Σπαν; - Ποιος θα είναι o νέος ηγέτης του CDU

Ποιος θα είναι ο διάδοχος του εκλεκτού της Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ, στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών

merz-spahn
Ο εκατομμυριούχος δικηγόρος Φρίντριχ Μερτς ή ο ομοφυλόφιλος απερχόμενος υπουργός Υγείας Γενς Σπαν θα διαδεχτούν τον Άρμιν Λάσετ στην ηγεσία του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στη Γερμανία;

Ανακοινώνοντας χθες ότι θα πρέπει να γίνει «λίφτινγκ» στο προεδρείο του κόμματος CDU, στο προσεχές συνέδριο το οποίο και θα αναδείξει τον διάδοχό του, ο εκλεκτός της Μέρκελ ικανοποίησε όχι μόνο την κοινή γνώμη αλλά και στα στελέχη του κόμματός του.

«Ο Λάσετ παραιτήθηκε έστω και καθυστερημένα», σχολιάζουν πολλοί Γερμανοί αναλυτές επισημαίνοντας ότι τα στελέχη του κόμματος του χρέωσαν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα (24,1%) της 26ης Σεπτεμβρίου που πέτυχαν ποτέ οι Χριστιανοδημοκράτες στην ιστορία της σύγχρονης Γερμανίας.

Ο εκλεκτός της Μέρκελ αποχωρεί από την προεδρία του CDU αφήνοντας πίσω του ένα αποδυναμωμένο και κατακερματισμένο κόμμα, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Ο Λάσετ αποχωρεί με σκυμμένο το κεφάλι την ώρα που οι μνηστήρες στο κόμμα καραδοκούν.

b6ac567fec
Γενς Σπαν


Το ερώτημα είναι, εάν ο διάδοχός του θα πάρει στις πλάτες του όλο το βάρος αναλαμβάνοντας να «σπάσει» τις συνομιλίες των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών προκειμένου να συνεργαστεί το κόμμα του με το κόμμα της Αναλένα Μπέρμποκ και το FDP του Κριστιάν Λίντνερ.

Όπως αναφέρει ο γερμανικός Τύπος, δύο είναι τα στελέχη που εποφθαλμιούν τη θέση του Λάσετ με τις περισσότερες πιθανότητες:ο Φρίντριχ Μερτς και ο Γενς Σπαν , οι οποίοι υπερασπίζονται μία πιο δεξιά γραμμή.

Ο εκατομμυριούχος δικηγόρος Φρίντριχ Μερτς είναι κολλητός συνεργάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απερχόμενου προέδρου της Ομοσπονδιακής Βουλής «Bundestag».

Κλείσιμο
Η επιχειρηματική πτέρυγα του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών τον στηρίζει. Ο Μερτς διατυμπανίζει ότι θα δώσει νέα πνοή στο κόμμα και κυρίως ότι θα φρενάρει την επικίνδυνη ενίσχυση του ευρωσκεπικιστικού κόμματος «AfD».

002
Φρίντριχ Μερτς


Ο απερχόμενος υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, είναι δηλωμένος ομοφυλόφιλος και παντρεμένος με Γερμανό δημοσιογράφο.

«Γεννήθηκα γκέι», είχε δηλώσει σε γερμανικό δίκτυο αναφερόμενος στον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Σε ότι αφορά τις πολιτικές του θέσεις, ο Σπαν έχει «αλλεργία» στη μπούρκα και γενικότερα, σε ότι αφορά την πολιτική για το προσφυγικό, έχει πιο δημοφιλείς απόψεις από αυτές της Μέρκελ μέσα στο κόμμα του, τους Χριστιανοδημοκράτες.

Ειδήσεις σήμερα:

Μέτρα για θέρμανση και ρεύμα: Διπλασιάζεται η επιδότηση - Τι θα ανακοινωθεί σήμερα

Γεωργιάδης: «Θυμάμαι που είχα πυρετό και ο Πολάκης με καλούσε να πάρω ιβερμεκτίνη» - Η έρευνα του BBC

Επίθεση με βιτριόλι: Η Έφη Κακαράντζουλα αντιμέτωπη με δικαστές και ενόρκους - Τι θα πει στην απολογία της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης