Εκλογές στη Γερμανία - Αρμιν Λάσετ: Tο αουτσάιντερ που μαράζωσε στη σκιά της Μέρκελ

Εκλογές στη Γερμανία - Αρμιν Λάσετ: Tο αουτσάιντερ που μαράζωσε στη σκιά της Μέρκελ

Είναι ο μεγάλος χαμένος σχεδόν όλων των ντιμπέιτ - Απέκτησε το προσωνύμιο «Τούρκο - Αρμιν» λόγω της στάσης του υπέρ των μεταναστών

laset
Ακόμα και όσοι δεν είχαν πιστέψει στον διάδοχο που επέλεξε η Μέρκελ για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και την καγκελαρία, δεν μπορούσαν να φανταστούν τις κακές επιδόσεις του Λάσετ. Παρότι είναι ο ευνοούμενός της, δεν έπεισε ότι είναι και συνεχιστής της κεντρώας πολιτικής της. Η εκλογική καθίζησή του αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις και τίποτα δεν δείχνει ικανό να τον ξεκολλήσει από τη δεύτερη θέση. 

Στα ντιμπέιτ δεν κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις, παρά την ένταση και επιθετικότητα που υιοθέτησε. Το πρόγραμμα που παρουσίασε επίσης δεν έδειξε να προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση. Ούτε η απερχόμενη καγκελάριος είναι ικανή να τον σώσει, παρότι αναγκάστηκε να πάρει μέρος ενεργά στην προεκλογική του εκστρατεία, κάτι που αρχικά δεν ήταν στα σχέδιά της. Ακόμα και η παρέμβαση της στη γερμανική Βουλή δεν επέφερε αποτέλεσμα.
Τις τελευταίες ημέρες, ο Λάσετ κατάφερε τουλάχιστον να μειώσει τη διαφορά, αλλά παραμένει δεύτερος και καταϊδρωμένος σε σχέση με τον Σολτς. Η τακτική που έχει υιοθετήσει, ελπίζοντας να κλείσει την ψαλίδα, είναι ιδιαίτερα επιθετική, σε μία προσπάθεια να συσπειρώσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Ουσιαστικά, ο Λάσετ κινδυνολογεί, μιλώντας για απειλή «αριστερής ολίσθησης, η οποία πρέπει να αποφευχθεί».

Ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών έχει επίσης απορρίψει έναν κυβερνητικό σχηματισμό, στον οποίο αυτός και το κόμμα του θα είναι ο μικρότερος εταίρος. Οι πλημμύρες, πάντως, του κόστισαν πολύ. Δεν ήταν μόνο ότι τον χειρισμό τον χρεώθηκε το κόμμα του. Οπως προαναφέραμε, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η εικόνα του να χαζογελάει εν μέσω εκείνης της τραγωδίας.
Ο Λάσετ, πάντως, δεν ανήκε ποτέ στους λαοφιλείς πολιτικούς, ούτε απολάμβανε στη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης. Στην πραγματικότητα, είναι συνηθισμένος να «πατώνει» στις δημοσκοπήσεις. Παρ’ όλα αυτά, ανήκει στους πολιτικούς που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο επιβιώνουν. Αυτή του την αντοχή περιέγραψε σαρκαστικά το περιοδικό «Spiegel»: «Ο αιώνια υποτιμημένος της πολιτικής έμεινε για μία ακόμη φορά όρθιος».

Εκτός από δημοτικότητα δεν του περισσεύουν και οι ιδέες. Δεν έχει ακόμα εκφράσει ξεκάθαρες απόψεις για τα εσωτερικά προβλήματα και την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας. Δηλώνει, πάντως, ακραιφνής ευρωπαϊστής. Μετά την επικράτησή του στην εσωκομματική μάχη των Χριστιανοδημοκρατών, επέκρινε την κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού για ολιγωρία αναφορικά με το αίτημα του Μακρόν για εκσυγχρονισμό της Ε.Ε. Απέφυγε, όμως, να αναφέρει το όνομα της καγκελαρίου. Προτίμησε να τιμήσει τον Χέλμουτ Κολ. Είχε εργαστεί, μάλιστα, ως παιδί που μοίραζε φυλλάδια υπέρ του πρώην καγκελάριου, όταν εκείνος είχε αντιμετωπίσει εκλογικά τον Χέλμουτ Σμιτ.
Κλείσιμο
Ο 59χρονος Λάσετ προέρχεται από λαϊκή καθολική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν ανθρακωρύχος και η μητέρα του νοικοκυρά. Κατάφερε να κάνει εντυπωσιακές σπουδές. Για σύντομο διάστημα εργάστηκε και ως δημοσιογράφος. Η πολιτική του καριέρα αρχίζει όταν το 1989 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στο Ααχεν, ο νεότερος σε ηλικία μέχρι τότε. Το 1995 εκλέγεται βουλευτής στην Ομοσπονδιακή Βουλή και το 1999 γίνεται ευρωβουλευτής.


Ειδήσεις σήμερα:

Σε αμηχανία ο Ερντογάν: Fake ραντεβού μπροστά στην ευρωπαϊκή απομόνωση

Καιρός: Στους 37 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα - Δείτε πού θα βρέξει

Γερμανία: Η στρατιωτική αντικατασκοπεία διενεργεί έρευνα για υποθέσεις εξτρεμισμού


Εισέρχεται για πρώτη φορά στην κυβέρνηση το 2005, όταν ορκίζεται υπουργός αρμόδιος για την ενσωμάτωση των αλλοδαπών. Τότε κερδίζει και το προσωνύμιο «Τουρκο-Αρμιν», λόγω της στάσης του υπέρ των μεταναστών. Για το ζήτημα αυτό έχει διαφοροποιηθεί και από τη Μέρκελ, όταν αυτή πιεζόμενη από την κοινή γνώμη είχε κάνει στροφή 180 μοιρών μετά το 2015.

Είναι επίσης υπέρ του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2». Ως πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας με 18 εκατομμύρια κατοίκους) απέδειξε ότι είναι καλός στις συνεργασίες. Πολλοί τον κατηγορούν για τους χειρισμούς του και τις δημόσιες τοποθετήσεις του σε σχέση με την πανδημία. Αρχικά υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της χαλάρωσης των μέτρων, αλλά τα στατιστικά τον υποχρέωσαν να αλλάξει γνώμη, υποστηρίζοντας ένα «μεταβατικό αυστηρό λόκνταουν». Είναι παντρεμένος με τη Σουζάν Μαλανγκρέ, η οποία ανήκει σε μεγάλο τζάκι του Ααχεν. Εχουν αποκτήσει τρία παιδιά.


Ειδήσεις σήμερα:

Σε αμηχανία ο Ερντογάν: Fake ραντεβού μπροστά στην ευρωπαϊκή απομόνωση

Καιρός: Στους 37 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα - Δείτε πού θα βρέξει

Γερμανία: Η στρατιωτική αντικατασκοπεία διενεργεί έρευνα για υποθέσεις εξτρεμισμού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης